Google, yanlış bilginin ve yalan haberlerin internette hızla yayılmasını engellemek adına yeni bir araç duyurdu. Sessiz sedasız devreye giren Fact Check Tools yani Gerçeklik Kontrol Aracı ve ya arama motoru Türkçe’de kullanılabiliyor.
Google Gerçeklik Kontrol Aracı nasıl kullanılıyor?
Gerçeklik Kontrol Aracı, aslında bir süredir yalan haberle savaşan Google’ın yeni bir kolaylığı. Bu sayede hem kullanıcılar hem de gazeteciler yayılan haberin gerçekliği konusunda bilgi sahibi olabilecek. Ancak karşımızda bu kontrolü sağlayacak bir araç yok. Google gerçeklik kontrol aracı sadece yalan haberle ilgili yapılmış kontrolleri sıralayan bir arama motoru.
Yalan haberler, özellikle X, Facebook, Instagram ve TikTok gibi platformlarda hızla yayılıyor. Bu konuda hem Türkiye’de hem de dünyada doğrulama yapan birçok kurum var. Ancak kullanıcılar her zaman bu haberin doğru olup olmadığı bilgisine erişemiyor.
Google gerçeklik kontrolü özel API (Uygulama Programlama Arabirimi) imkanlarıyla da karşımıza çıkıyor. Bunlardan en önemlisi FactCheck İddia Arama API’si. Bu yukarıda bahsettiğimiz arama motorunun kişisel kullanımına da izin veriyor. Kullanıcı bu API sayesinde mesela bir iddia konusunda güncel araştırma içeriklerini sürekli çekebiliyor.
Bunlardan biri de FactCheck ClaimReview API . Bu araç sitenizde yer alan doğrulama içeriklerini bu arama motoruna eklemeniz mümkün olacak. Daha önce bunun site içine kaynak kodunu eklemeniz gerekiyordu. Ancak bu tecrübesiz kullanıcıların hatalı eklemeler yapmasına neden oluyordu. Artık sadece içeriğin linkini eklemeniz işaretleme için yeterli oluyor.
Peki sizce Google, yalan haberle mücadele için bu sonuçları arama motoru aramalarına entegre etmeli mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.