Türkiye’nin Uzay hamlesi ve Alper Gezeravcı’nın görevi sonrasında gözler yeniden göklere döndü. Hazır böyle bir heyecan varken, oyuncular olarak Uzay deneyimini yaşamak isteyenler için önerilerimi sıralıyorum.
Uzay için En Kestirme Yol: Everspace 2
Geçtiğimiz sene çıkış yapan Everspace 2 listemizdeki en erişilebilir oyunların başında geliyor. Eğlenceli bir uzay macerasını konu alan oyunda hovarda bir pilot olarak görevden göreve koşuyoruz. Oyunun asıl odak noktası uzay gemisi savaşları ve aksiyon. Bunu da keyifli ve sizi fazla zorlamadan başarıyor. Artı olarak korsanlık ya da uzay madenciliği gibi yan alanlarda da zaman geçirebilirsiniz. Oyunun eksi tarafı bana göre hikayesi. Karakterler ve yaratılan evren inandırıcı olmaktan uzak olsa da uzay geminizle aksiyon yaşamak için kokpitinize balıklama atlayın.
No Man’s Sky
İlk çıktığında No Man’s Sky eksikleriyle büyük eleştiri aldı. Ancak yapımcıların büyük gayreti oyunu önemli bir noktaya taşıdı. Renkli grafikleri, hayatta kalma mekanikleri ve eğlenceli yapısı ile uzun saatlerinizi bu oyuna harcayabilirsiniz. Öyle ki oyunda 18 kentilyon gezegen var. Bunun ne demek olduğunu matematikçilere bırakıyorum.
Star Citizen
Geliyoruz listemizdeki en tartışmalı oyuna. Star Citizen oyunun arkasında bu alanda büyük isim yapmış biri var: Chris Roberts. Kendisi 90’lardan beri Wing Commander gibi bir nesle damga vurmuş uzay oyunlarında görev almış bir eski tüfek. Fakat tartışma onun vizyonunun gerçek olamayacak kadar iddialı olması. Zaten bu nedenle yıllardır yapım aşamasında olan Star Citizen, uzayın her alanında derinleşmek istiyor. Başka bir ifadeyle madencilik, korsan, keşif gibi dallar çok ama çok geniş. Oyunun bu genişliği bir türlü son ürün haline gelmesinin önüne geçiyor. Chris Roberts, daha ziyade bir pazarlamacı gibi ara ara heyecanı yüksek tutan açıklamalar ve etkinlikler düzenliyor. Bana bu durum bazen saadet zincirini anımsatıyor. Çünkü gerçekten 1000 dolara gemi satılırken 50000 dolar harcamış kişilere özel içerikler çıkıyor. Bu vizyona ya da hayale inanların sayısı da az değil. En iyisi bu oyunu takibe alın ve bazen ücretsiz deneme günlerinde oyuna dalın.
Elite Dangerous
Geldik benim favori oyunuma. Elite Dangerous serisi 80’lere kadar dayanan çok köklü bir galaksi simülasyonu. Hatta o dönemde Amiga’dan tanıdığımız “yapılması imkansız oyun” olarak Guinness Rekorlar kitabına geçiyor. Ta o zaman oyunun başında olan David Braben, bugün de şirketin başında. Elite Dangerous ta 400 milyara yakın gezegen yer alıyor. İşin ilginci bu gezegenler modern fizik ve bilinen evren yasalarına göre hesaplanıyor. Gezegenlerin yörüngeleri, dönüş hızları, çekim kuvvetleri gibi detaylar birebire yer alıyor. Sadece bu bile başlı başına oyunu ilginç hale getiriyor.
Oyunun en güçlü yönü şüphesiz keşif hissi. Keşif için de gelişmiş ışık hızı motorları kullanıyoruz. Buna ek olarak gemilerimize onlarca parça takıp çıkarmak mümkün. Böylece savaş ya da madencilik alanında da kariyer yapma fırsatımız var. Ek paket ile atmosferi olan gezegenlerde inip yaşam aramak da mümkün. Bu paketlerde ayrıca FPS tarzı savaşlar da var ancak onlar ne yazık ki oyunun gerisinde kalıyor. Oyunun asıl eksi yönü ise alışmanın zor olması. Ne yazık ki oyun sizi elinizden tutmuyor. Fakat 10. Yılına giren Elite Dangerous için onlarca video ve kaynak bu noktada imdadınıza yetişiyor. Genellikle indirime giren Elite Dangerous için 2024 resmi yol haritası da yenilikler getirecek.
Joystick ile Kendinizi Kaptırın
Son olarak kendinizi gerçek bir pilot hatta kumandan olarak hissetmeniz için joystick önereceğim. Bu adreste yer alan Logitech Extreme 3D Pro giriş seviyesinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak. Üründe 12 adet tuş bulunuyor. Ayrıca uçağın burnunu sağa sola çevirmenizi sağlayan twist özelliği çok başarılı. Böyle bir joystick ile uzay ve uçuş oyunu oynamak çok farklı bir deneyim. Bir de bu tarz oyunlarda seslerin çok tamamlayıcı olduğunu unutmayalım. Bu nedenle Logitech’in 7.1 ses sağlayan G733 kulaklığı kendinizi uzayın karanlık dünyasına kaptırmanızı sağlayacak.