Soyut fotoğrafçılık, gerçek dünyada çekilen fotoğraflardaki nesne veya manzaraları tanınmaz bir şekle getirerek, detay, renk ve desenleri vurucu bir formatta gösterir. Diğer bir deyişle soyut bir sanatsal ifade oluşturma hedefiyle yapılan fotoğrafçılık türüdür. Bu tarz için çekilen fotoğraflarda objelerin gerçekçi olmasından ziyade estetik unsurları ön plana çıkar. Soyut fotoğraflar genel olarak insanları fotoğraf üzerinde düşünmeye sevk eder. Ayrıca kişiler üzerinde duygusal bir etki yaratmaya çalışır.
Soyut Fotoğrafçılık : Soyut Düşünce ve Duygu
Soyut fotoğrafçılık, fotoğraf çekenin bir anlamda hayal dünyasının ifadesidir. Bu tür fotoğraf çekenler ışık, renk ve kompozisyona dikkat ederek özgün bir bakış açısı yakalamayı hedeflerler. Çekilen fotoğraftaki amaç objelerin gerçek formundan ziyade, insanlarda oluşturacağı soyut düşünce ve duygunun nasıl oluşacağıdır.
Farklı Çekim Teknikleri
Bu tarzda fotoğraf çekmek isteyenlerin kullanabileceği uzun pozlama, çoklu pozlama, hareketli çekim, renk manipülasyonu ve odak değiştirme gibi çekim teknikleri bulunur. Bu teknikleri kullanarak objeleri veya manzaraları bulanıklaştırmak, farklı geometrik desenler oluşturmak ya da renkleri ön plana taşıyarak estetiği ön planda olan soyut fotoğraflar çekebilirsiniz.
Görsel Derinlik
Soyut fotoğrafçılık aslında fotoğraflarda sanatsal ifade arayanlar, gelenekselden uzaklaşmak isteyenler ve görsel anlamda derinlik isteyen fotoğrafçılar için ilgi alanıdır.
Soyut fotoğrafçılık yapmak isteyenler aşağıdaki konulara dikkat etmelidir.
Temel Fotoğraf ve Grafik Bilgisi
Eğer temel fotoğrafçılık bilgisine sahipseniz ve bilinçli olarak fotoğraf makinesi ayarlarını manuel yapabiliyorsanız soyut fotoğrafçılığa başlayabilirsiniz.
Kaliteli Bir Fotoğraf Makinesi ve Lensi
Soyut fotoğraflarda iyi sonuçlar alabilmeniz için kaliteli bir kamera ve uygun bir lens seçmelisiniz.
Yaratıcılık ve Gözlem
Yaratıcılık ve gözlem soyut fotoğrafçılığın olmazsa olmaz gereksinimleridir. Çünkü objeleri sıradışı bir şekilde görebilmek ve detayları algılamak belirli bir beceri gerektirir. Yaratıcı düşünceye sahip olmanız objelere farklı bakış açılarından bakmanızı ve değişik kompozisyonlar oluşturmanızı sağlar.
Doğru Işık Kullanımı
Fotoğrafçılığın her dalı için ışık çok önemli bir unsurdur. Işığı doğru kullanarak gölge ve ışık oyunlarını çok daha iyi ve estetik bir biçimde yaparsınız.
Uzun Pozlama Teknikleri Kullanmak
Uzun pozlama teknikleri kullanarak fotoğraflara hem hareket hem de soyut bir tarz katabilirsiniz. Geleneksel kompozisyon kurallarını unutun ve sadece uzun pozlama ile oluşturacağınız estetik fotoğraflara odaklanın.
Fotoğraf Düzenleme Yazılımı Kullanabilmek
Soyut fotoğrafçılık ile uğraşmayı düşünüyorsanız mutlaka bir fotoğraf düzenleme yazılımını iyi derecede kullanmalısınız. Çünkü çektiğiniz fotoğraflarda renk, kontrast, keskinlik ve gölge gibi ayarlarla düzenleme yapmanız gerekir.
Gelişim ve Tecrübe
Elbette işin olmazsa olmazı tecrübedir. Bir konuda ustalaşmak için sürekli olarak pratik yapmalısınız. Ayrıca değişik teknikler kullanmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.
Özetle
Soyut fotoğrafçılık, gerçeklikten uzakta, objelere renk ve duygu katarak değişik formlara odaklanır. Fotoğrafçılar soyut öğelerle oynayarak insanları düşünmeye sevk eder. Bu tarz fotoğraflar çekerek insanların çektiğiniz fotoğraflarla duygusal bir bağ kurmasına ve iyi bir görsel deneyim yaşamalarına vesile olursunuz. İnsanların fotoğraflarınıza yaptığı yorumlar bu işi ne kadar iyi yaptığınızı belirleyecektir.