Xiaomi‘nin giriş seviyesinin başlangıç modeli olarak da bilinen Redmi C serisine yeni bir model daha eklendi. Geçtiğimiz haftalarda satışa sunulan ve Türkiye’de üretilen Redmi 13C, uygun fiyatıyla olduğu kadar tasarımı ve özellikleriyle de dikkat çeken bir ürün olmuş. Bu yazımda bir süredir kullanma şansı bulduğum Redmi 13C ile ilgili dikkatimi çeken noktaları sizlerle paylaşıyorum.
Redmi C serisini uzun yıllardır yakından takip ediyorum. Daha önceki modeller görece pek de başarılı modeller değildi, ancak yıldan yıla C serisinde Xiaomi daha iyi işler çıkarmaya başladı ve nihayetinde Redmi 13C karşımıza çıktı. Türkiye’de üretilen Xiaomi modellerinden biri olan Redmi 13C, 10 bin TL’nin altında bir fiyatla telefon arayanlara hitap ediyor.
Redmi 13C 8,09 mm inceliğinde hafif bir telefon. Dört farklı renkte satılıyor: Yeşil, Beyaz, Mavi ve Siyah. 6.74 inç büyüklüğünde bugünün standartlarında büyük diyebileceğimiz bir ekrana sahip. Ekran aynı zamanda Corning Gorilla Glass ile korunuyor, bu da haliyle ekranı çizilmelere ve diğer darbelere karşı dayanıklı kılıyor.
90 Hz ekran yenileme hızı ile gelen telefon, bulunduğu segment itibariyle de akıcı bir ekran deneyimi sunuyor. Oyun oynarken, internette dolaşırken veya video izlerken bu akıcılığı fark etmek mümkün. Ekranda aynı zamanda ekrandan yayılan zararlı mavi ışığı filtreleyen bir yapı da var. TÜV Rheinland sertifikası ile gelen ve görsel yorgunluğun azaltılmasını sağlayan bu özellik, ekrana sıkça bakan biz kullanıcıların göz sağlığını korurken, telefonu daha verimli bir şekilde kullanmamızı sağlıyor.
Gelelim kamera kurulumuna. Cihazın arka yüzünde ikili kamera kurulumu dikkat çekiyor. 50 MP çözünürlüğünde görüntü alan ana kameraya 2 MP makro kamera eşlik ediyor. 50 MP çözünürlüğünü kullanarak fotoğraf çektiğinizde detayların fazlaca belirgin olduğunu görebiliyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafın ayrıntılarına göz attığınızda ana kameranın maharetini görebiliyorsunuz. Beraberinde gelen makro kamera da bu seviyede bir telefon için ihtiyaç görecek cinsten ve yakın çekimlere ilgi duyan kullanıcıların elinin altında.
Cihazın ön yüzünde 8 MP kamera var ve selfie çekimlerinde ya da görüntülü görüşlemelerde iş görüyor. Işığın yetersiz olduğu anlarda selfie çekmek istediğinizde ekrana beyaz bir halka geliyor ve yaratılan parlaklıkla selfie çekiminde yer alanların yüzleri aydınlatılıyor, böylece loş ışıkta daha net görüntüler elde edilebiliyor.
Redmi 13C’de aynı zamanda filmCamera desteği var ve telefona bir dizi film kamerası stillerini getiriyor ve fotoğraflara farklı bir hava katabilme şansınız oluyor.
Gece çekimlerinde telefon ‘idare eder’ diyebileceğimiz bir performansta çalışıyor. Çekim yaparken birkaç saniye sizi bekletiyor (ışık çok yetersizse) ve bulunduğu segmente göre ihtiyaç görecek seviyede bir çekim yapabiliyor.
Gelelim işlemci tarafına. Redmi 13C’de 8 çekirdekli MediaTek Helio G85 işlemci yer alıyor. Bu işlemci 2,0 GHz’e kadar CPU hızı sağlarken, PUBG Mobile ve Call of Duty Mobile dahil pek çok popüler oyunu sorunsuz çalıştırabiliyor. Telefonda aynı zamanda 8 GB RAM olması da önemli ve genel performansa katkı sağlıyor. Dilerseniz sanal RAM takviyesi de yapabiliyorsunuz ve 8 GB fiziksel RAM’e ilaveten 8 GB genişletilmiş RAM kullanabiliyorsunuz. Ancak sanal RAM hiçbir zaman fiziksel RAM’in sunduğu performansı sunmayacağından bu özellik için mucizeler beklememek gerekir.
Redmi 13C, 256 GB dahili hafızayla geliyor, ancak kullanıcılar isterlerse 1 TB’a kadar depolama alanını yükseltebiliyor.
Son olarak batarya performansından da bahsedelim. Redmi 13C 5000 mAh kapasiteli bir pille geliyor. Bir günü çok rahat bir şekilde karşılıyor. Kullandığım süre boyunca gün içinde prize hiç ihtiyaç duymadım ve ikinci gün şarj etmem gerekti. Elbette batarya ömrü kullanım alışkanlığınıza bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak bu telefonun hem bataryası büyük, hem de kullanılan donanım bileşenleri pil canavarı değil ve bu da batarya ömrüne ekstra katkı sağlıyor. Xiaomi’nin paylaştığı verilere göre telefon tam şarj olduğunda 25 güne kadar bekleme modu, 31 saate kadar arama, 23 saate kadar telefonda yüklü bir videoyu izleme ve 114 saate kadar müzik dinleme imkanı veriyor.
Bataryayla ilgili dikkat çeken bir başka nokta da 18W hızlı şarj desteğine sahip olması.
Telefonda biyometrik güvenlik de unutulmamış. Parmak izi sensörü güç tuşunun üzerinde konumlandırılmış ve tepkime süresi bakımından oldukça iyi çalışıyor.
MIUI 14 yazılımı yüklü olarak kutusundan çıkan Redmi 13C’de beğendiğim özelliklerde biri de 3.5 mm kulaklık yuvasına yer veriyor olması. Böylece geriye dönük destek sağladığından ayrıca bir dönüştürücüye ihtiyaç duymuyorsunuz.
Ürünle ilgili detaylı bilgiyi Mediamarkt internet sitesi ve mağazalarında bulabilir ve ürünü bu kanallar üzerinden satın alabilirsiniz.