Yapay zeka konusunda her gün yeni bir gelişme görüyoruz. Microsoft ve Samsung’dan sonra Google Duet AI ile bu alanda ben de varım dedi. Aslında Google, DeepMind ile birleştirdiği yapay zeka departmanı ve Bard gibi uygulamaları ile bu alanda oldukça aktifti. Ancak Duet AI, Microsoft’un CoPilot’ı gibi biraz daha son kullanıcının gözünde olacak gibi duruyor. Uzun zamandır yapay zekanın doğal dil gelişimine uğraşan Google, nihayet bu özelliği gün yüzüne çıkarıyor.
Duet AI ve Gelişmiş Dil Özellikleri
Duet AI, öncelikli olarak iş yapış şeklimizi kolaylaştırmayı ve eğitimi dijitalleştirmeyi hedef alıyor. Bunun için de yapay zekayı Google Workspace uygulamalarının içinde gömülü görüyoruz. Google Workspace bildiğiniz üzere bulut tabanlı çalışan aylık ücrete tabi bir üretkenlik çözümü. İçerisinde Gmail, Google Sınıf ve çeşitli ofis uygulamaları yer alıyor. Duet AI, bu uygulamalarda kendini “dil becerileriyle” gösteriyor. Google, “Sizin yerinize e-posta yazan” yapay zeka diyerek pazarlamasını yapıyor. Hatta bırakın toplantıda sizin yerinize not alsın gibi iddialı cümlelere de rastlıyorum.
Yazı İşlerine Yeni Bir Soluk
Açıkçası Duet AI’ın vizyonu bu olabilir ancak henüz o aşamada olmadığımızı hatırlatmak isterim. Şu an için Google’ın en iyi yaptığı şey yazı işlerini rahatlatmak. Örneğin bir e-posta yazıyorsunuz. Ardından onu daha resmi bir hale sokabilir, yazım hatalarını giderebilirsiniz. Tabii ki Google, bulut üzerindeki yazışmaları okuyarak inisiyatif alıp kendi de e-posta veya makale yazıyor. Fakat kontrolü tamamen ona bırakmak, profesyonel dünyada fazla riskli bir konu. Ben açıkçası bu olayı, %100 otonom sürüşe benzetiyorum. Çocuğunuzu okula bırakması için %100 otonom bir servisi kullanır mıydınız? Aynı şekilde kritik bir iş görüşmesinde de geçerli.
Sunum Hazırlayın, Özet Çıkarın Zaman Kazanın
Duet AI, kendisine verdiğiniz bir konu üzerine sunum da hazırlıyor. Bunun için yapay zekanın görselleştirme araçları devreye giriyor. Yani sunumdaki fotoğraf ve görseller de yapay zekanın eseri. Tabii ki bu sunum yine nihai bir dosya olmasa da size iyi bir temel veriyor. Uzun metinler, makaleler ya da yazı ağırlıklı içeriklerde özet çıkarmak da işe yarayan bir diğer özellik. Yalnız özet çıkarırken bazen yapay zeka kaynaklı yanlış üretilen bilgiler olabiliyor. Bu nedenle özellikle teknik yazılarda son kontrolü sizin yapmanız çok önemli.
Eğitimde Dijitalleşme
Google, yeni yapay zekasının eğitim camiasında karşılık bulacağını ifade ediyor. Google Meet ile toplantılarda ya da uzaktan eğitim sürecinde Duet AI’ın sürece dahil olduğunu görüyoruz. Eğitimde bir diğer kritik konu ise veriye dayalı performans. Duet AI, potansiyel olarak bu alana göz kırpıyor. Özetle öğretmenlerin öğrencileri notlandırma süreci daha verimli bir hale gelecektir. Ancak ilk etapta ben devrim niteliğinde bir gelişme göremiyorum.
Özetle Google’ın Duet AI’si, günlük çalışma araçlarına dahil olarak üretkenliği artırabilir. Böylece tüm çalışanlar zamandan tasarruf edip enerjilerini farklı değerler üzerine kullanabilir. Ancak rutin görevler dışında sistemin eksiklikleri, kritik işler için yapay zeka kullanımı konusunda soru işareti uyandırıyor. Dolayısıyla şu aşamada Duet AI’ın yetenekleri konusunda gerçekçi olmak lazım. Çünkü şu haliyle Quillbot, Fetchy ve Plaito gibi alternatiflere nazaran Google’dan daha fazla şey başarmasını beklerdim.