Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Manşet90’ların Bilgisayar Oyunları

    90’ların Bilgisayar Oyunları

    90’ların bilgisayar oyunları ile oyun döneminin altın çağlarını hatırlamaya ne dersiniz? Bazılarını mobil cihazlarınızda oynayabileceğiniz en keyifli oyunları yazımda bulabilirsiniz.

    Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz ay, 80’lerin bilgisayar oyunları başlıklı yazımda, seksenlere ışınlayan oyunlardan bahsetmiştim.

     

    80’lerin Bilgisayar Oyunları

     

    Yazımdan sonra sizden gelen ilgiyle birlikte 90’ların bilgisayar oyunları konusuna da bir hatırlatma yapmak istedim.

     

    90’ların Bilgisayar Oyunları

    Oyun dünyasının altın çağı olarak anılan 90’lı yıllar, efsane diye nitelendirdiğimiz pek çok oyunun çıkışına denk geliyor. 3d kelimesini kalbimize kazımaya başlayan bu harika oyunların bazılarını yazımda bulabilirsiniz.

     

    Duke Nukem

    Platformlar arasında zombilere, kurtadamlara meydan okuduğumuz, tüm yaşam formlarını tekmelediğiniz ve asla kendimizi ezdirmediğimiz oyun, multiplayer özelliği ile de hepimizi kendine derinden bağlamıştı. Yakın bir gelecek olarak 97’de geçen oyunda, Dr. Proton isimli çılgın bilim adamının tasarladığı robotların dünyayı ele geçirme çabasına karşı koyuyorduk. Temmuz 1991’de piyasaya sunulan platform oyunu, 1993’te Duke Nukem II ve 1996’da Duke Nukem 3D adıyla çıkmıştı. Özellikle Duke Nukem 3D çok başarılı olmuş ve o dönemin diğer bir efsanesi Quake’e rakip olmuştu.

     

    Quake

    Quake gerçek anlamda ilk tam 3-boyutlu grafik motoruna sahip, FPS bilgisayar oyunuydu. Serinin ilk oyunu 1996 yılında piyasaya sunulmuştu. Kimliği belirsiz Quake kod adlı düşmanı yok etmekle görevli olduğumuz oyunda, dört farklı boyutta bulunan gizli alfabe harflerini toplayarak açılan gizli geçitten geçerek Quake’i yok etmek için haftalarımızı harcamıştık. İlk oyundan sonra Quake serisi aldı başını yürüdü. 1997 yılında piyasaya sürülen Quake II bir devam oyunu olmamasına rağmen çok sevildi.

     

    Warcraft: Orcs & Humans

    94 yılında geliştirilen bu gerçek zamanlı strateji oyunu, Warcraft evreni içerisine bulunan Azeroth Krallığını konu aluyordu. Ardından, Warcraft II: Tides of Darkness, Warcraft III: Reign of Chaos ve World of Warcraft olarak devam etti. Warcraft oyunlarının birçoğu Azeroth adı verilen gezegende geçerdi. Sanal evrende kaybolduğumuz bu döneme imza atan efsanevi bir oyun serisiydi.

     

    Doom

    Mars gezegeninde, insan kolonisini tehdit eden varlıklara karşı giriştiğimiz bu FPS oyunu 1993 yılında hayatımıza girmişti. Tüm dünyada çok sevilen oyun, Doom 2: Hell on Earth (1994) isimli 2. sürümü ek paketleri ile birlikte tekrar piyasaya sürülmüştü. Doom 2000’li yıllara dek 50 milyon bilgisayara yüklenmiş ve kırılması güç bir rekora imza atmıştı.

     

    Yazımdan sonra sizden gelen ilgiyle birlikte 90’ların bilgisayar oyunları konusuna da bir hatırlatma yapmak istedim.

    Dune

    1992 yılında üretilen ilk gerçek zamanlı strateji oyunu olan Dune, aynı adı taşıyan Frank Herbert’ın bilim kurgu romanından uyarlanmıştı. Romandakine uygun olarak Atreides ve Harkonnen evlerini seçebildiğiniz oyunda, ayrıca Ordos isimli romanda adı geçmeyen bir üçüncü bir ev mevcuttu. Oyundaki amacımız ise Arrakis haritası üzerindeki bütün bölgeleri ele geçirmek ve tam hakimiyeti sağlamaktı.

     

    Resident Evil

    8mb ram’li ekran kartı olanların oynayabildiği (oynayanlar çok havalı sayılırdı) bu dört bölümden oluşan korku oyununu çığlık çığlığa oynardık. Zombilerin her koldan saldırdığı karanlık oyunda elbette canımızı kurtarmak derdindeydik. Seri, Resident Evil 2, Nemesis, Code: Veronica, Zero, 4, 5, 6, 7 olarak devam etti.

     

    Tomb Raider

    1996 yılında merhaba dediğimiz oyun, Lara Croft isimli İngiliz bir kadın arkeologun maceralarını konu almaktaydı. Oyun daha sonradan PC Pocket (2002) ve N-Gage (2003) gibi mobil oyun platformları içinde tasarlanmıştı. Bu arada N-Gage telefonum ve Tomb Raider oyunum hala duruyor ve tıkır tıkır çalışıyor.

     

    Tekken

    1994 yılında piyasaya sunulan ve hala oynamaktan büyük keyif olduğum bu oyun, PlayStation’ın da ilk oyunu olma özelliği taşıyordu. Oyun efsanevi bir hikayeye dayanıyordu.

    Meraklıları için hikayeyi hatırlatayım; Heihachi Mishima, Mishima Zaibatsu isimli şirketin sahibidir. Oğlu Kazuya’nın şirketin varisi olacak kadar güçlü olmadığını düşünür. Evlatlık oğlu Lee’ye oğlu Kazuya’yı uçurumdan attırır. Kazuya ise şeytan ile bir anlaşma yapar ve ölmekten kurtulur. Bu anlaşma sayesinde şeytan genlerine sahip olur ve babası Heihachi’nin düzenlediği Tekken turnuvasına katılır. Oyunun finalinde Kazuya turnuvayı kazanır ve tıpkı ona yapıldığı gibi babası Heihachi’yi uçurumdan atar. Tabandan tekme atan Heihachi’yi yenmek gerçekten çok ama çok zordu, belki bu sebeple verdiği başarı ve tatmin duygusu bir o kadar yoğun oluyordu. Tekken hemen tüm devam oyunlarını oynadığım XBox üzerinde de bu tutkuma devam ettiğim nadir oyunlardan biridir.

    90’lı yılları taçlandıran ve oyun camiasına altın yılını yaşatan Silent Hill, Age of Empire, Diablo, Starcraft, Red Alert ve nicelerini de unutmak olmaz. Her birinin yeri ayrı ve tümü çok değerli.

    Konu oyun ve oyunların geçmişi olunca gittikçe uzuyor ?‍♀️ Mutlaka unuttuğum oyunlar olmuştur ama bende o yıllara dair en fazla etkisi olan oyunlar bunlardı. Yaşı bana yakın olanlara o yılları hatırlatmak ve oyun dünyası ile içli dışlı olan her yaştan oyuncuya bu yazımı armağan etmek istedim.

    Unuttuğum oyunlar varsa ve yorum olarak bırakırsanız sevinirim.

     

    Oyun Meraklıları GameZone’un Fırsatlarını Kaçırmasın

    Dünyanın markasını sizlerle buluşturan MediaMarkt, oyun çılgınlığını GameZone kapsamındaki oyun severlere hitap eden ürünler ile sunuyor. Oyun konsollarından oyun PC’lerine kadar oyuncu aksesuarlarından çok daha fazlası, GameZone kategorisinde zengin seçeneklerle yer alıyor… Oyun meraklılarının aklında bulunsun.

     

    Fayda görmeniz dileğiyle.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN