Dünya üzerinde çoğunlukla 4 ve 4.5G mobil iletişimi kullanılırken, 5G mobil ağın sadece test amaçlı kullanılıyor olduğu bir zamanda, 6G konusunun konuşulması erken karşılanabilir. Bu yazımda mobil dünya için oldukça fazla şey ifade eden 6G’nin ne zaman kullanılacağını ve neler getireceğini ayrıntılı inceleyeceğim.
Dünyada mobil iletişim ve internet kullanım oranları
Dünyada mobil internet kullanım alışkanlığı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalara göre; internet kullanıcısı sayısı 2018’de 4.02 milyarken, bu rakam 2019’da 4.38 milyarı bulmuş. İnternet kullanım oranı % 53’den %56’ya gelmiş. Aynı şekilde, dünyadaki mobil kullanıcı sayısı 2018’de 5.13 milyarken bu rakam 2019’da 5.11 milyar olarak hesaplanmış. Mobil iletişim kullanan nüfusun daha fazla olması nedeniyle, mobil internet kullanım oranınında aynı oranda arttığını söylemek yanlış olmaz.
Neden 6G
Neredeyse her gün bir teknolojik yenilik ile karşılaştığımız gününüz dünyasında, mobil iletişim konusunda bir standardın oluşması zaman alıyor. Mobil iletişimi kullanan cihaz sayısının artması ve teknolojik çeşitlilik, bu konuda daha hızlı iletişim ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Günümüzde 5G mobil iletişim ağının sadece belli yerlerde test amaçlı kullanıldığını söylesek de, önümüzdeki birkaç yıl içinde artık bir standart haline gelerek 6G için zemin hazırlayacağını ifade edebiliriz.
Mobil iletişim tarihinde, günümüze kadar 1G den 4G ve neredeyse 5G’ye geçmeyi başardığımız söylenebilir. 6G’de bu baş döndürücü mobil internet hız ihtiyacının doğal bir sonucu olarak görülebilir.
Günümüzde kullanılan mobil iletişim ağlarında kullanılan her şey 6G ağlarında da büyük ölçüde geliştirilmiş olacak. Kelimenin tam anlamı ile 5G ağındaki gelecek her gelişme, 6G ağında, daha da iyi ve gelişmiş bir sürüm olarak karşımıza çıkacak.
6G Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?
Mobil iletişim teknolojisinde, neredeyse her on yılda bir, mobil ağ standardı ortaya çıkıyor. Bu durumda 6G şebekelerinin 2030’lu yıllarda kullanılmaya başlanacağını öngörebiliriz. 6G teknolojisinin gerçek anlamda ivmelenmesinin, 5G’nin nerelerde ihtiyaçlara cevap veremediğinin anlaşılmasından sonra olacağını söyleyebiliriz.
Amerikan Federal İletişim Kurumu, 6G için kullanılacak dalga frekansını belirlemiş durumda. Her ne kadar kurul, 6G ismini vermeden bunu yapmış ise de, kullanılacak frekans aralığı hakkında bir çalışma yapıldı. Amerikan iletişim kurumu, oy birliği ile 95 gigahertz (GHz) ile 3 terahertz (THz) frekans aralığını, yeni nesil kablosuz iletişim ağ testlerinin başlaması için onaylamış durumda.
Mobil şebekelerin yeni nesil mobil iletişim ağını desteklemesiyle, buna uygun cihazların geliştirilmesi sayesinde, bu şebekeden tam anlamı ile yararlanmak mümkün olacaktır.
6G Neler Getirecek
Günümüzde artık bir standart olarak kullanılan 4G şebekeler ve devamında kullanılmaya başlanacak 5G mobil ağları ile, Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AI), akıllı şehirler, nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, otonom araçlar, robotik teknolojisi ve daha adını saymakla bitiremeyeceğimiz yeniliklerin daha hızlı ve yoğun kullanımı söz konusu olacak.
5G mobil iletişimde içeriklerin indirme hızındaki gecikmenin 4 ms olacağı hesaplanırken, 6G’de neredeyse sıfır gecikme olacağı söyleniyor. İnternetteki içeriği indirmek yerine, kaynağından hazır olarak, gecikmeksizin kullanabileceğiz. Filmlerin veya oyunların başlaması için bekleme dönemi tamamen bitmiş olacak. Görüntülü konuşmalarda aranan kişinin görüntüsü neredeyse karşısında duruyor gibi net olacak.
Sonuç olarak, mobil iletişimdeki G harfinin başındaki rakamın değişmesi, aynı zamandaki teknolojideki değişikliğin bir sonucu olarak ihtiyaçlarında o oranda değiştiğinin bir göstergesi olarak görebiliriz.
Twitter iletişim @salihertugrul