Bu haftaki yazımda abone alımı, gecikme süresi ve hız açısından 5G’nin en yaygın olduğu ülkelere göz atmak istedim. VIAVI Solutions tarafından 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre, dünya genelinde 5G’ye erişimi olan şehir sayısı bin 662’ye ulaştı ve 2022’ye göre %20’den fazla artış gösterdi. 5G ekosistemi müşteri talebiyle katlanarak büyümeye devam ederken, belirli bir sıra gözetmeksizin bant genişliği ve uygulama açısından 5G teknolojisinin gelişmiş olduğu ülkeler geleceğin en yenilikçi teknolojilerine de ev sahipliği yapacaklar.
Çin
Son iki yıldır Çin, 5G ile ilgili çözümlerin artmasıyla inovasyon yarışının ön saflarında yer alıyor. Ülkede 961 bin 5G baz istasyonu ve 365 5G terminal bağlantısı kuruldu ve 128 milyon 5. nesil telefon sevkiyatı gerçekleşti. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın (MIIT) verilerine göre, eğitim, ulaşım ve sağlık dahil olmak üzere çeşitli alanlarda 10 binden fazla 5G uygulaması var.
Güney Kore
Güney Kore, 2018’de 5G’yi benimseyen ilk ülkelerden biriydi. İki yıl sonra, Eylül 2020’de ülkenin 5G abonelikleri 9 milyonun üzerine çıktı ve bu sayının 2025 yılına kadar 40 milyona ulaşması bekleniyor. İlginç bir şekilde, dünyanın en hızlı ortalama internet bağlantısına sahip ülke olmasına rağmen, Güney Koreli mobil kullanıcılarının yalnızca dörtte biri 5G’ye abone oldu. Güney Koreli telekom operatörleri, bu yılın sonuna kadar 5G milimetre dalga haberleşmesi ve 5G ağlarının bağımsız sürümleri gibi yenilikçi 5G teknolojilerini ticarileştirmek için 22 milyar ABD Doları yatırım yapmak istiyor.
ABD
Çin ile Amerika Birleşik Devletleri, 5G endüstrisindeki en önemli rakipler. Yakın tarihli bir Ericsson raporuna göre, 2026 yılına kadar yaklaşık 195 milyon 5G aboneliğinin hayata geçmesi bekleniyor ve bu teknolojinin 2029 yılına kadar toplam ABD mobil pazarının yüzde 71,5’ini kapsayacağı öngörülüyor. Hücresel Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği (CTIA), 275 milyar ABD doları yatırım ile 5G teknolojisinde yaşanacak hızlı büyümenin ABD’de ekonomisinde 500 milyar dolarlık büyüme sağlayacağını tahmin ediyor. Öte yandan AT&T, T-Mobile ve Verizon gibi mobil operatörler, 2021 ve 2022’de orta bant 5G dağıtımlarına odaklanacakları duyurdu.
İspanya
Pandemi sonrası toparlanma stratejisinin bir parçası olarak İspanya, dijitalleşmeye hız vermek için yaklaşık 171 milyar ABD doları yatırım yapacağını duyurdu. İspanyol çok uluslu telekomünikasyon şirketi Telefónica, 2022 yılına kadar ülke nüfusunun %90’ının 5G’ye erişebileceğini belirtti. Örgüt halihazırda İspanya nüfusunun %80’ine ülke genelinde 1300 kasaba ve şehirde 5G hizmetleri sağlıyor.
İngiltere
2019’da, 5G destekli cep telefonlarının yaygınlaşması akabinde 5G ağının gelişmeye başlaması ile söz konusu ağ teknolojileri İngiltere mobil operatörleri tarafından ticarileştirildi. İngiltere’nin Londra, Edinburgh, Belfast, Cardiff, Birmingham ve Manchester’daki 5G hizmeti, 2028 yılına kadar tüm ülkeye ulaşma hedefiyle aynı yılın Mayıs ayında başlatıldı. Dahası, İngiltere’nin en büyük ikinci telekom operatörü O2, 180 şehirde 5G hizmetlerini başarıyla hayata geçirdi.
Kanada
5G, Kanada’da nispeten yeni bir teknolojidir, ancak telekom şirketleri hala ağ kapsamını olabildiğince hızlı bir şekilde artırmaya çalışıyor. Ülkedeki mobil indirme hızları rutin olarak dünya çapında ilk on içinde yer alıyor, ancak yeni 5G teknolojisi, ağın hızını önceki 4G’ye göre %205 oranında artırdı. Kanada’da 5G’nin genişlemesi, teknolojik atılımlara ayak uydurmak amacıyla yeniliği hızlandırmaya yönelik artan ihtiyaçtan kaynaklanıyor.
Avustralya
Avustralya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telstra, ülke nüfusunun %41’ini kapsayan 2000’den fazla 5G baz istasyonu kurdu. Avustralya genelinde 5G hizmetleri sağlamak için telekomünikasyon şirketi ayrıca nüfusun %75’ini kapsamayı planlıyor. Avustralya ayrıca, 283,56 Mbps medyan 5G indirme hızı ile bu alanda dünyada üst sıralarda.
Suudi Arabistan
Bu listenin en büyük sürprizi Suudi Arabistan. Ülke, 2030 yılına kadar 45 milyon yeni IoT cihazının 5G tarafından desteklenmesini ve 12 milyar ABD Doları değerinde bir pazar yaratmayı planlıyor. Dijital altyapıyı geliştirmek için özel kuruluşlarla birlikte çalışan ve 370,12 Mbps’lik medyan hızıyla Saudi Telecom en kapsamlı 5G kapsama alanına sahip.
İtalya
5G, son iki yılda İtalya’da hızla yaygınlaşıyor. Çeşitli ağ operatörleri hem kullanıcılarına hem de şirketlere geniş kapsamlı hizmet veriyor. Örneğin TIM, Roma, Milano, Torino ve Floransa’da 5G hizmetlerini başlattı. Vodafone’un 5G hizmetleri Milano’nun %90’unu kapsıyor, İtalyan operatör Wind Tre ise 59 ilde ve sekiz bölgesel başkentte faaliyete başladı.
Finlandiya
Dünyada 5G’yi tanıtan ilk ülke olan Finlandiya, bu gibi listelerde öncelikle yer verilmesi gereken öncü ülkedir. Finliler 5G’yi, Avrupa’da öncü frekans bantları olarak belirlenmiş 00 MHz, 3.400–3.800 MHz ve 26 GHz dahil olmak üzere çeşitli frekans bantlarında kullanılabilir hale getirdi. Finli telekomünikasyon şirketi Elisa, ülke nüfusunun yaklaşık %50’sini kapsayan 100 yerde 5G ağına sahip. 109 belediyeye yayılmış 3000 mobil ağ operatörü ile, 2020’nin sonunda 1,8 milyondan fazla Fin evinin yüksek hızlı 5G teknolojisine erişimi vardı.