Mobil iletişimde halen gelişmiş 4.5G teknolojisiyle hizmet alıyoruz. Yakın gelecekte 5G ile tanışacak ve daha verimli bir iletişim deneyimi yaşayacağız. Bu yazıda, 5G teknolojisinin neler getireceğine göz atıyoruz.
Beşinci nesil mobil iletişim teknolojisi olan 5G, daha önceki teknolojilerin zirvesi kabul ediliyor. Mobil iletişim teknolojileri, başlangıçtan bu yana yetenek ve kapasitelerini geliştirerek ivme kazanmaya devam ediyor.
Çok fazla beklememize gerek kalmayacak
Türkiye’de son olarak gelişmiş 4.5G teknolojisiyle tanışmış ve yüksek hızda mobil internet kullanmanın konforuna sahip olmuştuk. Çok fazla beklememize gerek kalmayacak ve yakın gelecekte 5G teknolojisinin avantajlarını yaşamaya başlayacağız.
Türkiye, 5G’de yola avantajlı çıkıyor
Türkiye, 4.5G ihalesinin ardından Avrupa’da operatörlere en fazla frekans sunan ülkelerden birisi olmuştu. Bu adım 5G’de Türkiye’nin yola avantajlı çıkmasını sağlayacak. 5G teknolojisine geçiş sonrası, veri indirme hızlarının saniyede 10-50 Gigabit seviyelerine çıkması bekleniyor.
193 ülke 5G için uzlaşmaya vardı
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından resmi ticari duyurusunun 2020’de yapılacağı ilan edilen 5G teknolojisi için mobil operatörler ellerini çabuk tutmakta kararlı. Bu arada Birleşmiş Milletler’de 193 üyenin de 5G’ye geçiş için uzlaştığını hatırlatmakta da yarar var. Bu yılın sonu doğru ve 2019 başından itibaren ABD, Güney Kore, Kanada, Japonya ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere 5G teknolojisi devreye girecek.
Türk operatörler takdiri hak ediyor
Türkiye’deki mobil operatörler de bu alana büyük yatırımlar yapıyor ve müşterilerine en güncel teknolojiyi sunmak için çaba sarf ediyor. Bu alanda Türkiye’deki mobil operatörlerin altyapılarını geliştirme ve test çabalarını takdir etmek gerek. Türkiye, 5G mobil iletişim teknolojisiyle tanışan ilk ülkeler arasında olacak.
Yeni teknolojiler için kusursuz alt yapı
5G’nin yeteneklerini, yüksek ve sürdürülebilir veri hızı, yüksek kapasite, esneklik, düşük gecikme hızı ve daha düşük enerji kullanımı olarak özetleyebiliriz. 5G ayrıca Makineler Arası İletişim (M2M), Nesnelerin İnterneti (IoT), Her Şeyin İnterneti (IoE) gibi teknolojilerden yararlanmak için de gerekli altyapıyı sağlayacak.
Sensörler gecikmesiz konuşacak
Birbiriyle konuşan milyarlarca cihazın olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. 5G’nin ticari duyurusunun yapılacağı 2020 yılında bir evde ortalama 500 sensörün çalışacağı öngörüsü yapılıyor. 5G, çok hızlı iletişim sağlaması nedeniyle gecikmeyi ortadan kaldırıyor ve neredeyse gerçek zamanlı iletişim sağlıyor.
Üretim teknolojilerinde devrim
Bu da 5G’yi çeşitli endüstrilerde devrim niteliğinde yeniliklerin anahtar teknolojisi haline getiriyor. Fabrikalardaki makinelerin, sağlıkta kullanılan teknolojilerin, robot teknolojilerinin daha verimli ve esnek hale gelmesini sağlıyor. 5G teknolojisi, makineler arası iletişimde tam anlamıyla devrim anlamına gelecek altyapıyı sağlaması açısından çok önemli.
Kıtalar arası ameliyat mümkün olacak
5G teknolojisinin gecikmesiz iletişim altyapısı sunmasıyla bir doktorun başka bir kıtadaki hastayı ameliyat etmesi mümkün hale gelecek. 5G teknolojisinin verimliliğine örnek olarak, 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorunsuz veri alıp gönderebilecek olması gösteriliyor.
Hızlı giden araçlarda kesintisiz iletişim
Günümüzdeki mobil iletişim teknolojisinde hızla giden araçlarda, örneğin trenlerde iletişimde kesilmeler yaşanabiliyor. 5G teknolojisi, bu olumsuzluğu da ortadan kaldırıyor. Yüksek hızlarda tren yolculuklarında bile artık sorunsuz iletişim sağlanabilecek.
Daha verimli şebeke yönetimi
Şebeke kapasitesinin ihtiyaçlara göre bölümlenerek sunulabilmesi 5G’nin bir başka üstün yönü. Bu sayede mobil şebekeyle iletişim kuran cihaz ve sensörlere ihtiyaca göre farklı kapasiteler sunulabilecek. 4K TV’ye farklı, termostata farklı kapasitelerde servis verilebilecek. Bu da kaynakların daha verimli kullanımını sağlayacak.
Pili uzun yıllar dayanan sensörler
5G teknolojisi enerji tüketimi açısından da devrimsel bir aşama kabul ediliyor. Minimum enerji sarfiyatı nedeniyle pili uzun yıllar dayanan sensörler hizmet vermeye devam edecek. Bu durum hizmet sürekliliği avantajı yanında enerji tasarrufu açısından da yeni bir çığır açacak.
Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz
Bu yazıda size, 5G teknolojisinin neler getireceği hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?
Android One nedir? Android One cihazların avantajları neler?