Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji3D Yazıcı Teknolojisinde Gelinen Son Nokta

    3D Yazıcı Teknolojisinde Gelinen Son Nokta

    1980’lerde sadece endüstriyel alanda ürün tasarımında kullanılan 3D baskı teknolojisi, günümüzde oldukça popüler. Günümüzde endüstriyel alanda devrim niteliği taşıyan 3D baskı teknolojisi ile yapılabilecekler tam anlamı ile hayal gücü ile sınırlı.

    Daha önceki 3D yazıcılar makalemde bu teknolojinin teknik özelliklerine değindiğim için bu yazımda kullanıldığı sektörler ve ortaya çıkan ürünler hakkında bilgi vermek istiyorum.

    3DBasilmisBurun11

    3D yazıcılar, tıp sektöründe, biyolojik dokuların ve yapay organ üretiminde hücrelerin tutunabileceği kalıpların hazırlanmasında, kimyasal bileşik veya ilaç üretiminde, farklı fonksiyonlara sahip protein moleküllerinin biyokimyada tasarlanmasında, nano teknolojide ve biyomedikal sektörü parça üretiminde kullanılmaya başlamış durumda. ABD’li bir araştırmacı geçtiğimiz yıl bir hastadan alınan dokuları işleyerek, altı saat içerisinde 3D yazıcıdan böbrek basmayı başardı. Belçika’da yapılan bir araştırmada ise iki ayrı hastaya 3D yazıcıda basılmış yüz ve çene takıldı. 3D teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler, çok yakın gelecekte birçok bilimsel gelişmeyi de beraberinde getireceğe benziyor.

    screen-shot-2014-04-18-at-1.52.18-pm

    3 boyutlu olarak çizilen hemen her şey 3D Yazıcı ile basılabiliyor. Sadece bazı tasarımları üretebilmek için profesyonel makinalar gerekiyor.  Örnek vermek gerekirse;  protez el basımında otomotiv sektöründe kullanılan 3D Yazıcıya, çikolata basan 3D Yazıcıdan meyve basan 3D Yazıcıya kadar bir çok farklı alanda kullanılıyor. Bilim insanlarının 3D yazıcıları organ basma amaçlı kullanmak üzere yaptığı çalışmalar devam ediyor.

    Japonya’da yapılan çalışmanın sonuçlarına göre önümüzdeki 3 yıl içinde canlı hücreler 3D yazıcılarda basılıp organ haline getirilecek. Tokyo Hastanesi Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonuç verirse kulak ve benzeri basit yapıya sahip organlar yazıcılardan basılabilecek.

    3D yazıcı ile basılan insan kafatası, ameliyat ile bir hastaya nakledildi bile.

    3D Yazıcılarda PLA ve ABS plastikleri yaygın olarak kullanılmakta olup, profesyonel makinelerde titanyumdan seramiğe, çelikten mum benzeri materyale kadar birçok farklı ham madde kullanılabiliyor.

    3D yazıcıların bir diğer kullanım alanı ise yiyecek basmak. Üzerinde çalışılan konulardan biri olan yiyecek baskısı ile ilgili bazı adımlar da atıldı. Örneğin pizza yapabilen ve çikolata basabilen yazıcılar bulunuyor. Bunları bir adım öteye taşıyıp farklı içerikleri bir araya getirebilecek yazıcılar üzerinde de çalışmalar yapılıyor.

    Üniversiteler yeni yıl bütçelerine 3D yazıcıyı kesinlikle ekliyorlar. Fiyatların ucuzlamasıyla erişilebilir duruma gelen cihazlar, eğitim sektöründe de yeni olanaklar sağlıyor.

    motor_4946

    Avustralya’daki Monash Üniversitesi, Emaero Mühendislik, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSİRO) ve Deakin Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen proje ile 3D yazıcı ile üretilen ilk jet motoru görücüye çıktı. İlk kez Avustralya’nın Geelong kentinde düzenlenen Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı (Avalon Airshow) 2015’te sergilendi. Fuarı gezenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan jet motoru, havacılık sektörünün dev kuruluşları Boeing ve Airbus’ın da dikkatini çekti.

    3D-house-e1397559280268

    Çin merkezli WinSun firması, tamamı 3D yazıcılarda basılan materyalden oluşan beş katlı bina ve 1100 metrekarelik villa yaptı. Dünyanın ilk 3D yazıcısında basılan bina, Suzhou Industrial Park’ta gösterime sunuldu. WinSun firması, Mart 2014’te yaptığı açıklamada 24 saat içinde 3D yazıcı ile 10 tane ev bastığını duyurmuştu. Şirketin, üretim materyali olarak sanayi atığı ve inşaat malzemesi kullandığını ve karışımın çabuk kuruyan beton ile birleştirerek basımı gerçekleştirdiğini söylemeliyim.

    Stratasys, MakerBot, Organovo ve Inno3D gibi firmaların yaptığı araştırmalar ile gelişen 3D yazıcı pazarı, başta yapay organların üretilmesi ve 3D teknolojiyle üretilen bataryaların hazırlanması olmak üzere birçok alanda önemli değişiklileri beraberinde getiriyor. Gartner’in araştırmasına göre 2018 yılına gelindiğinde satılan 3D yazıcıların sayısı yıllık 2.3 milyonu bulacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN