Bir zamanların mobil telefon devi Nokia son yıllardaki inişli çıkışlı macerasını sürdürmeye devam ediyor. Mali kriz yaşayan Nokia özellikle 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınarak beklenmedik bir hamleye imza atmıştı. Ardından çetrefilli süreçte durulma yerine sular daha da bulanmıştı ve Nokia Mayıs 2016’da Microsoft tarafından Foxconn şirketine satılmıştı. Yalnız bu satışlar sanılanın aksine Nokia markasının tamamını değil Cihazlar ve Servisler birimini kapsıyordu. Operasyonel anlamda firmanın kalbini temsil etse de Nokia küllerinden doğmayı başarmak için yeni bir atak yaptı ve Fin şirketi HDM ile ortak lisans anlaşması sonucu tekrar mobil pazara göz kırpmaya hazır hale geldi. Nokia bu değişimin sonucunda sanal gerçeklik ürünlerine de girerek etkisini genişletmeye çalışıyor.
Pil ömrü ve sağlam kasa
37 dolara tanıtılan Nokia 216 ürünü 240 x 320 çözünürlükte 2.4-inç QVGA ekran, LED flaşlı 0.3 megapiksel kamera, 16 MB dahili hafıza (MicroSD kart ile 32GB desteği) 2000 kişi depolama, bazı modellerde çift sim kart ve 24 gün bekleme süresi gibi özellikler barındırıyor. Geçmişe dönüş yaşatan Nokia 216 tuşlu klavye ile nostaljiseverlere göz kırpıyor. Telefona fazla para harcamak istemeyen kişiler veya ikinci hat sahipleri için son derece uzun pil ömrü ve Nokia ile özdeşleşen sağlam kasasıyla bu ürün belli bir potansiyele sahip. Nokia 216’yı günümüz akıllı telefonlarının su yüzüne çıkmadan önceki çağa ait bir kahraman olarak görebiliriz.
Telefonun ilginç olan bir diğer özelliği de başta anlattığımız hikayeden farklı olarak Microsoft çatısı altında çıkacak büyük ihtimalle son Nokia ürünü olması. Nokia 216’da Microsoft daha önce Lumia serisinden Nokia ibaresini kaldırmışken bu sefer Nokia adı altında 216 isimli bir ürüne imza atıyor. Bunun üç muhtemel nedeni olabilir. Birincisi ürünün “premium” algısının düşük olması. Zaten fiyatıyla devler ligiyle boy ölçüşmeyeceği bariz olan bir üründe Microsoft kendi markasını göstermek istememiş olabilir. Bir diğer seçenek ise Nokia’nın yeni yapılanmasıyla telefon pazarına dönecek olması ve Android tabanlı D1C modelinin tanıtılması. Bu atak Microsoft’un iştahını kabartmış olabilir. Sonuçta Nokia’nın hareketliliği Microsoft’un da son kozunu oynaması ikna etmiş olabilir. Son bir seçenek de 37 dolarlık telefonun aslında Windows Mobile gibi Microsoft tabanlı bir işletim sistemi kullanmayacak olması. Bunun yerine telefon Opera Mobile Store kullanacak.
Opera Mobile Store nedir?
Gelelim Opera Mobile Store’un faydalarına… Platformdan bağımsız olarak geliştirilen Opera Mobile Store tarayıcı tabanlı uygulamalarla geliyor. 7500’den fazla cihazla uyumlu olan Opera Mobile Store 260 milyon kullanıcıya sahip. Nokia da mevcut kullanıcılarını sevindirerek 2015 yılında ürünlerine Opera Mobile Store desteği ekledi. Bu da kullanıcılar için güncel program kaynağı anlamına geliyor. Instagram, WhatsApp ve ofis uygulamaları gibi popüler yazılımlar ve çeşitli oyunlar Opera Mobile Store’da bulunuyor. Akıllı telefon kullanıcılarının temel ihtiyaçlarının giderildiğini söylemek mümkün.
Minimalin Geri Dönüşü
Teknik özellikleri gelişen ve her sene yeni modelini gördüğümüz cep telefonlarının gelişimi bir süre içinde değişebilir. Hatırlarsanız 90’ların başında telefonun küçük olanı makbulken günümüzde küçük telefonlara üvey evlat muamelesi gösteriliyor. Aynı şekilde daha temel ihtiyaçlara hitap eden sade telefonlar akıllı telefonların önünü kesebilir. Bunun için Google’ın modüler projesi Ara iyi bir fırsat olabilirdi ancak iptal edildi. Nokia 216 da böylesi bir trendin ilk adımını atabilir. Tabii böyle olası bir rüzgarın ardında Microsoft ne kadar duracak ya da durmak isteyecek mi zaman gösterecek. Yine de olmaz demeyin; inanması zor ama bir zamanların telefon devi Nokia, bugün 37 dolarlık bir telefonla karşımızda. Markanın ismi ve minimal kökleri bakalım yeni çağda ne kadar ayakta durabilecek.