Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürGünlük hayatta kullandığımız karbon fiber ürünler

    Günlük hayatta kullandığımız karbon fiber ürünler

    Çelikten daha hafif ama çok daha dayanıklı olan karbon fiberi son zamanlarda çok daha sık duymaya başladık. Hafifliği, düşük yoğunluğu ve dayanıklılığı ile dikkat çeken karbon fiber ilk kez Thomas Edison’un 1879 yılında yaptığı ampülde filaman olarak kullanılmış.1990’lara petrol fiyatlarının düşmesi ile havacılık, uzay ve motor sporları gibi yüksek teknolojiye ve maliyetlere sahip sektörlerde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan karbon fiber, bugünlerde hepimizin gün içinde kullandığı birçok araç gereçte karşımıza çıkıyor. Bu haftaki yazımda günlük hayatta kullandığımız karbon fiber ürünleri bir araya getirdim.
    Kask
    Motorsiklet kullanıcıları için hayati derecede önemli olan kask, karbon fiber kullanımı ile çok daha kullanışlı bir hale dönüşüyor. Malum, bir kasktan beklenen özellikler en başta sağlamlık, hafiflik ve konfordur. Ve elbette kaskların güvenli olması da şart. Karbon fiber tüm bu özellikleri aynı anda sağlayan bir metal. Öte yandan karbon fiber kasklar son derece stil sahibi ve havalı da. Dahası bazı tasarımcılar karbon fiber kask işini daha ileri taşıyarak Star Wars temalı karbon fiber kasklar bile ürettiler.
    Cüzdan
    İlk karbon fiber cüzdan piyasaya çıkmadan önce karbon fiberi cüzdanlarda kullanma fikri çok az insanın aklına gelirdi. Ancak sonuç harika oldu. Karbon fiber cüzdanları kullanan kişilerin genel yorumları; kullanış, görünüş ve dokunuş açısından harika olması. Peki karbon fiber cüzdanların bu kadar popüler olmasının sebebi neydi? Aslında cevap son derece basit. Teknolojiyi seven ve hayatına entegre eden insanlar için karbon fiber cüzdanlar her halükarda bir arzu nesnesi. Diğer yandan karbon fiber cüzdanların klasik deri cüzdanlara göre daha kullanışlı olduğunu belirtelim. Çünkü deriye göre daha hafif, dayanıklı, daha kompakt ve RFID engelleme özelliğine sahip. Temassız ödemenin yaygınlaşmaya başladığı günümüzde bu önemli bir özellik bana göre.
    Otomobil parçaları
    Otomobiller ve Karbon fiber her zaman iyi birer ikili oldular. Otomobiller söz konusu olduğunda karbon fiberin kullanım alanı oldukça geniş. Eğer siz de arabalara meraklı biri iseniz aracınız için karbon fiberden yapılmış pek çok parça alarak aracınızı daha hafif ve güvenli bir hale getirebilirsiniz. Bugün pek çok yüksek performanslı araç ağırlığı azaltmak, performansı artırmak, hızı ve elektrikli araçlarda batarya ömrünü artırmak için kullanılıyor. Kaput, tavan, bagaj ve tekerlekler karbon fiberin kullanıldığı otomobil parçaları arasında yer alıyor.
    Yüzük
    Hiç siyah yüzüğünüz oldu mu? Altın ve gümüşten farklı olarak siyah yüzükler özellikle erkekler arasında gittikçe popüler hale geliyor. Ve tahmin edeceğiniz üzere siyah yüzüklerin çoğu karbon fiber kullanılarak üretiliyor. Karbon fiber yüzükler, klasik altın ve gümüş yüzüklere göre çok daha dayanıklılar. Ancak sorun şu ki karbon fiber yüzüklerin boyutunu değiştirmek mümkün olmuyor. Bu nedenle bu yüzüğü kullanmak istiyorsanız kilonuza her zaman dikkat etmenizde fayda var.
    Telefon kılıfı
    Diğer ürünlerin aksine karbon fiber telefon kılıfı çok tavsiye edilen bir ürün değil. Karbon fiberin telefon kılıfı için uygun bir ham madde olmamasının sebebi sinyali engelliyor oluşu. Bu nedenle görüntüsü güzel olmasına rağmen telefonlar için uygun değil.
    Saat
    Saat çoğunlukla bir statü göstergesidir. Karbon fiber saat taktığınızda emin olun pek çok hayranlık dolu bakış sizin üzerinizde olacaktır. Karbon fiber özellikle saatlerde kullandığında ortaya teknolojik, lüks ve statü sembolü bir saat ortaya çıkıyor. Bu nedenle karbon fiber saatler özellikle teknoloji tutkunları arasında oldukça popülerler.
    Gitar
    Uzun yıllar önce karbon fiberin enstrumanlarda ahşapın yerine kullanılacağını kimse tahmin edemezdi. Özellikle gitarlar için dayanıklılık, ses ve ağırlık konusundaki artıları karbon fiberi çok daha çekici bir seçenek haline getiriyor. Ahşaptan çok daha dayanıklı olan karbon fiber gitarların, kırılma ve çizilme olasılığı çok daha az. Sıcaklık değişiminden etkilenmeyen karbon fiber gitarlar görsel olarak çok daha güzeller. Ses kaliteleri de ahşaplara göre çok daha iyi. Elbette dezavantajları da var. Her şeyden önce çok daha pahalılar. Öte yandan ahşap gitarların sesi kullanıldıkça zamanla daha tatlı bir hal alırken, karbon fiber gitarların sesi hiç değişmiyor.
    Tenis raketi
    Teniz malzemeleri karbon fiber kullanımında listenin en üstünde yer alması gerekenlerden. Bunların başında ise raket geliyor. İyi bir tenis raketinde olması gerekenler güç, kontrol ve konfor. Güç ve konfor raketin çevresinin geniş ve hafif olması ile ilişkilidir. Kontrol ise daha ağır ve küçük çerçeve ile sağlanır. Üreticinin bu faktörler arasındaki dengeyi sağlayarak en iyi kombinasyonu bulması gerekiyor. Karbon fiber kullanımı bu konuda büyük avantaj sağlıyor. Diğer faktörlerden ödün vermeden üreticiye daha yüksek dayanıklılık ve hafiflik sunuyor.
    Bonus: Buzdolabı
    Karbon fiberin dayanıklılık özelliği ile karşımıza çıktığı ürünlerden bir diğeri ise buzdolabı. Geçtiğimiz haftalarda dünyada bir ilk olarak sunulan Arçelik Diamond Buzdolabı karbon fiber malzeme dış kaplaması ile dikkat çekiyor. Bu özelliği dolayısıyla 25 yıl garanti verilerek tüketiciye sunulan buzdolabı beyaz eşya ürün grubunda karbon fiber kullanımının yaygınlaşması açısından öncü bir rol de üstleniyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN