Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Manşet2021 Yılında Beklenen Teknolojik Gelişmeler

    2021 Yılında Beklenen Teknolojik Gelişmeler

    Herkesin merak ettiği sorulardan birisi ise 2021 yılında beklenen teknolojik gelişmeler neler olacak sorusu. Ucu açık bir soru olsa da bu sorunun cevabını geçmiş yıllara bakarak bir nebze olsun öngörebiliriz.

    1. Yapay Zeka

    Yapay zeka, özellikle son 10 senedir hayatımızının bir parçası olmaya başladı. Yapay zeka sayesinde bir çok işlevi kolayca gerçekleştirebilmekte ve zaman tasarruf edebilmekteyiz. Örneğin; Apple Siri ile, Samsung Bixby ile, Windows Cortana ile, Google’da ise Google Asistan ile yapay zekayı kullanıyor ve bizlere gündelik yaşamımızı kolaylaştıracak işlevler sunuyor. Bunlar şarkı değiştirme, hava durumu kontrol etme, zamanlama ayarlama, mail okuma ve arama yaptırma vb. kısıtlı özellikler iken 2021 yılı ve devamında bu özelliklerin çok daha artacağını ve gelişeceğini öngörmek zor değil. Siz evinize gelmeden ev sıcaklığını ayarlama, arabanızı çalıştırma, akşam yemeğini zamanında pişirme gibi farklı ve işe yarayan özelliklerin hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz.

    2. Sanal Gerçeklik (AR)

    Sanal gerçeklik, bir diğer adıyla Arttırılmış Gerçeklik (AR), daha önceden bir varsayımdı. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza ilk olarak oyun sektörü ile girdi. VR cihazları sayesinde oyunu yaşıyormuş gibi oynamak mümkün hale geldi. Önümüzdeki süreçte sanal gerçekliği film, dizi, sinema hatta tiyatro sektöründe bile görebileceğiz. Bu sayede evinizden çıkmanıza gerek kalmadan sanki oradaymış ve o ortamı hissediyormuş hissine kapılacaksınız. Bu içerisinde bulunduğumuz Pandemi koşullarında insanlara özledikleri bazı hobilerini tekrardan ve daha iyi bir şekilde yaşatmak için çalışmalar devam ediyor.

    3. Yapay Zekaya Sahip Yardımcı Robotlar

    Yeni trend olacak ve hayatımızın bir parçası haline gelecek olan robot yardımcılar, asistanlar. İnsan formuna sahip ancak yapay zekalı robotlar insanların hizmetinde olma amacıyla çalışacaklar. Günümüzde çalışan insanların belli başlı ev işlerindi yerine getirememeleri ya da eksik olarak gerçekleştirmeleri söz konusu. Hali hazırda bazı ülkelerin devlet dairelerinde, haber kanallarında spiker olarak hatta garson olarak işe bile başlayan bu robotlar belki de tarihteki en iyi teknolojilerden biri olacak. Bu yüzden bu yapay zekalı akıllı robotlar insanların hayatını monotonlaştıracak olsa da asıl amacı kolaylaşırmak.

    4. Drone ile Daha Kapsamlı ve Esnek Taşımaclık

    Bilindiği üzere Drone araçları havada uçan bir nesne olmanın dışında video ve fotoğraf çekimleri sağlıyor. Özellikle son dönemdeki sinema sektöründe bunun örneklerini fazlasıyla görmekteyiz. “Drone ile daha neler yapılabilir?” soruna yanıtı büyük tedarik zincirleri yöneten ve internet üzerinde satış yapan firmalar verdi. Amazon, Aliexpress, Alibaba gibi alışveriş siteleri teslimat ve lojistik destek konusunda drone ile taşımacılık yaparak müşterilerine daha hızlı ulaşım sağlayacak Ayrıca en esnek ulaşım şeklli olarak kabul edilen kara yollarından bile daha esmnek olacak olan hava yolu ile teslimat 2021 yılı ve devamında hayatımızın önemli bir parçası olacak.

    5. Rulo Olarak Katlanabilir Ekrana Sahip Akıllı Telefonlar

    2020 yılından sıklıkla görmeye alıştığımız katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar bir adım daha öteye gidiyor. Artık telefonlar ikiye katlanmanın dışında, rulo olarakta katlanabilir olacak. Oppo’nun prototip olarak sunduğu bu teknoloji, şuanda ne kadar gereksiz ya da işlevsiz gibi gözükse de ileriki süreçte her markanın bu ekranları kullanması bekleniyor. Açıldığında büyük bir ekran, katlandığında ise yer tasarrufu sağlayarak taşınması esnasında size fazla yük olmuyor.

    6. Tamamıyla Otonom Elektirkli Otomobiller

    Dünyadaki rezervleri iyice azalan ve yok olacak olan benzin, dizel ve doğalgaz gibi yinelenemeyen enerji kaynaklarının yerine daha az maliyetli ve çevre dostu elektrikli otomobiller almaya başladı bile. Bu elektrikli araçlar otonom sürüş sayesinde sürücüye gereksinim duymuyor. Trafik işaret ve işaretçilerini kameralar ve akıllı sistemleri sayesinde benimseyip sürüş gerçekleştirebiliyor. Özellikle şehir içi kullanımında çokça kullanılan otonom sürüşler araç kullananlara rahat bir seyahat sunuyor. Hali hazırda Amerika kıtası ve Avrupa’da kullanılan  Tesla ve Mercedes gibi üreticilerim elektrikli otonom otomobilleri, 2021 yılında daha da artarak otomotiv sektöründe önemli bir yer edinecek.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN