Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyun2020 Yılında neler oynadık?

    2020 Yılında neler oynadık?

    2021 yılı hepimiz için yeni hayaller ile birlikte geldi. Oyun dünyası için güzel umutları da beraberinde getiren 2021 için ayrı bir yazımız olacak. Fakat o yazıya geçmeden geçen yıla dair oyunlarımıza ve hayal kırıklıklarımıza şöyle bir göz atalım.

    2020 biraz eski dostlarımızla buluşma yılı gibiydi. Özellikle Doom Eternal’ın piyasaya çıkması ile birlikte eski günlerde yaşadığımız yüksek FPS ve adrenalin birleşiminin ne kadar güzel olduğunu, günümüzde çıkan çoğu oyunda bunu yakalayamadığımızı gördük. Doom Eternal’ın ticari başarısı ve bıraktığı etki gerçekten güzeldi.

    İlk aklıma gelen bir diğer yapım ise Ghost of Tsushima. Konsol kısmında beni başına kilitleyen ve her adımda size içeriği bir film tadında sunabilme gücü ile gizemli ve mistik bir deneyim yaşatıyordu. Özellikle hikayenin ilerleyişi içinde oyuncuya sunduğu kılıç kullanabilme yenilikleri ve düello mantığı ile değişik bir heyecanı da beraberinde getiriyordu.

    Bir diğer konsol tarafında dikkatimizde olan yapım ise The Last of Us Part 2. Türün meraklısı olun ya da olmayın bu oyunun kopardığı gürültüyü çıktığı süre zarfında mutlaka duymuş, merak edip bir bakmışsınızdır diye tahmin ediyorum. Oyun dünyasını eleştirel anlamda ikiye bölen yapım için hala olumlu ve olumsuz yönde yorum yapan oyuncular mevcut.

    2020’nin en beklenmedik yapımı kesinlikle Fall Guys diyebiliriz. Benzer normlar içinde kendine rengarenk ve bir o kadar da kaotik bir çizgide yer bulan yapım bir anda dünyanın gözdesi haline geldi.

    Riot Games bir süredir farklı oyunlar üzerinde çalıştığının sinyallerini veriyor ve gelecek için arklı ekosistem kurgusu üzerinde çalıştığını da bizlerle paylaşıyordu. Bu paylaşma kapsamında 2020’nin en etkili sıçrayışlarından birini Valorant ile gördük. League of Legends ekosisteminden ve espor altyapısından aldığı güç ile farklı şeyler deneme konusunda iddialı bir noktaya gelen firma, geleceğin FPS oyunları arasında bayrak sallayacak Valorant’ı oyuncularla buluşturdu. Hızla büyüyen ve yayılan yapım için 2021 yılı içinde büyük turnuvalar planlanıyor.

    Beklentileri yüksek olan fakat üzerindeki yükü taşıyamayan yapımlardan biri olan Star Wars: Squadrons bizi Star Wars evreninde Arcade ile Simülasyon arasında bir noktaya bıraktı. Oyunun içinde bulunan kozmetik çalışmalar, oyuncuya sunulan içerikler, gemi ve hangar tasarımları dahil oldukça kaliteli olan yapım, MOBA ve Taktik Shooter benzeri sınıf sistemi ile oyuncular tarafında gri bölgede kaldı ve büyük bir şansı geri tepti. Üzerinde biraz daha çalışılsa çok daha iyi bir yapım ortaya çıkabilirmiş.

    Merakla beklenen Assassin’s Creed Valhalla beklentileri karşıladı ve hayranları için oldukça güzel bir deneyimi de başarıyla oyuncularla buluşturdu. Kuzey mitolojisine dair serinin 3. yapımı olan oyun, Viking olma hissiyatını, Britanya topraklarında dönen güç ve iktidar mücadelesinin arkasına saklanmış hikayeyi bizlere olabildiğince vahşi bir çizgide anlattı.

    Beklentilerin yüksek olduğu bir diğer yapım ise Watch Dogs Legion idi. Ne yazık ki beklentiler açısından ortalama bir çizgide seyreden yapım meraklılarını belki üzmedi ama çok da iyi bir noktaya seriyi taşıyamadı diyebiliriz.

    Bu yıl bizlerle buluşan bir diğer Star Wars evreni oyunu olan Star Wars Jedi: Fallen Order da saman alevi olan yapımlardandı. Özellikle geçmişten günümüze büyük beklentileri bünyesine toplamayı merkeze alarak yürümeyi düşünen bir ekiple yola çıksa bile hızlı bir çıkış ardından kendini unutturdu.

    RPG meraklıları için bu yılın altın niteliğinde isimlerinden biri olan Wasteland 3 de çıkışı sonrası yaşadığı ufak aksaklıklar sonrası kendini toplayabildi ve pozitif çizgide hayatını sürdürdü.

    2020’nin merakla beklenen bir başka oyunu ise Desperados 3 idi. Özellikle Commandos’aa yaşı yeten oyuncuların hafızalarında ayrı bir yeri olan yapım yine sevdikleri için oldukça güzel deneyimlerle arşivlerdeki yerini aldı.

    Bir diğer geçmişin yükünü taşıyarak oyuncularla buluşan oyun ise sıra tabanlı strateji denildiğinde ilk akla gelen seriden XCOM: Chimera Squad idi. Serinin önceki yapımlarına göre bir tık daha soft olarak hazırlanıp sunulan Chimera Squad beklentilerin altında kaldı.

    Sürpriz isimlerden biri olan Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 ise yıllar sonra tekrardan hayatımıza bir heyecan kattı. Geçmişte bizi kaykay dünyasına götüren yapım yıllar sonra aynı heyecanı yenilenmiş hali ile an be an bize tekrar yaşattı.

    Göklerde özgürce dolaşmayı, farklı ülkelere seyahati ve havacılığın detaylarını bizlere mükemmel grafikler ile sunan Microsoft Flight Simulator 2020’nin en özgün ve huzur veren yapımlarından biriydi. Gün batarken, doğarken, yağmurlu ve karlı havalarda hiç bilmediğiniz ülkelere doğru seyahat etme imkanını Covid-19 ile evlere kapandığımız şu günlerde bize sunan yapım bir övgüyü hak etti.

    Konsol dünyasına merhaba dedikten sonra PC için merhaba diyen Death Stranding, NVIDIA’nın teknolojileri ile güçlü bir PC çıkışı sergiledi ve bir çok oyuncu konsol tarafında deneyimlemediği ya da beğenmediği yapımı tekrardan PC’de görme fırsatı buldu.

    2020’nin köklere dönüş açısından en iddialı yapımı Call of Duty: Black Ops – Cold War oldu. Online dünyanın tartışmasız en çok oynanan yapımlarından olan Call of Duty, Black Ops – Cold War ile oyuncuların arasına zıpkın gibi dönüş yaptı. Kendini tekrar eden bir sürece doğru giren yapım, Cold War ile silkinip kendine geldi ve tekrardan eski günlerine dönüş yaptı.

    İşten yorgun geldiyseniz ya da yorucu bir günü geride bıraktıysanız, kar ve çamur içinde huzur bulmanızı sağlayacak SnowRunner da kütüphanenize 2020 için eklemeniz gereken bir oyun olarak çıkış yaptı. Özellikle direksiyon setiniz varsa ve sabrınızı zorlamak istiyor, değişik kamyonlarla heyecan yaşamak istiyorsanız kaçırmamanız lazım.

    2020 yukarıda saydığımız güzel oyunlar kadar hayal kırıklıkları ile de dolu bir yıldı. Bu konuda en büyük hüsranı Cyberpunk 2077 yaşattı. Bug’ları ve çeşitli sorunları, eksikliği ve bu konuda farklı platformlarda farklı sonuçlar vermesi ile oyuncular arasında büyük bir kriz çıktı.

    Beklentilerin arasında kaybolan bir diğer oyun ise Predator: Hunting Grounds oldu. Keşke üstüne biraz daha çalışsalar ve daha iyi bir yapım olsaymış dediğimiz bir yapımdı.

    Eskiye oranla büyük umutlarla duyurulan fakat oyuncuları çeşitli sorunlarla karşı karşıya bırakan ve sonrasında akıbeti belirsizliğe doğru yönelen Warcraft 3: Reforged, 2020’nin bir başka hüsran yapımı idi.

    Covid-19’un etkisinden oyunlarla kaçmaya çalışıp biraz kafamızı dağıtmak ve sosyalleşmeyi merkeze aldığımız bir yılda benim notlarıma bu oyunlar takıldı. Umarım 2021 bize çok daha iyi yapımlarla yeni heyecanlar getirir.

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN