Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/Kamera2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojileri

    2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojileri

    Bu yazımızda 2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojilerine göz atıyoruz.

    Şüphesiz son yıllarda cep telefonu kameraları oldukça gelişti. Son günlerini yaşadığımız 2019 yılında cep telefonu kameraları çok daha kabiliyetli bir hal alırken iyiden iyiye özelliklerini bir üst seviyeye taşıdılar.

    2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojileri

    Elbette teknolojileri gelişirken cep telefonu kameralarının yerinde saymasını bekleyemeyiz. Üreticiler cebimizdeki bu minik stüdyoları daha kabiliyetli hale getirmek için sürekli çalışıyorlar. 2020 yılında da cep telefonları çok daha gelişmiş kameralarla donatılacak. Bu zaten beklenen bir durum. Peki 2020 yılında cep telefonlarının kameralarında ne gibi yenilikler göreceğiz. İşte bu teknolojiler:

    2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojileri

    Çözünürlük artacak

    2020 yılında bizleri bekleyen en büyük yeniliklerden biri çözünürlüğün artması olacak. Günümüzde cep telefonu kameralarında minimum çözünürlük 20-30 MP arasında değişiyor. Biraz iyi cihazlarda bu rakam 48 MP’ye çıkarken bazı modellerde ise 64 ve hatta 108 MP gibi çözünürlükler de görülüyor. Elbette bu çok yüksek çözünürlüklü cep telefonu sayısı şimdilik fazla değil. Ama 2020’de yüksek çözünürlük sunan cep telefonu kameralanını daha fazla göreceğiz.

    Optik zoom

    Şimdilik genelde amiral gemisi modellerde olsa da optik zoom cep telefonu kameralarında bulunuyor. Bu trendin daha da tabana yayılacağını bir yıl olacak 2020. Orta seviye modellerde de optik zoom seçenekleri göreceğiz. Ayrıca üst seviye modellerde de daha büyük optik zoom seçenekleri de hayatımıza girecek.

    Ön kamera ekranın altına gizlenecek

    Üreticilerin en büyük derdi olan tam ekran yapma hayalı 2020’de gerçekleşecek gibi görünüyor. Halen denemeleri yapılan ekranın altına ön kamerayı saklama fikri hayata geçecek. Şimdilik bu teknolojiyi kullanan bir telefon yok ama 2020 yılında bu tarz modelleri görmeye başlayacağız.

    Çoklu kameralı telefonların sayısı artacak

    2019 yılında da birçok cep telefonunda birden fazla kamera teknolojisi kullanıldı. Yani ikili, üçlü ve hatta dörtlü kameraya sahip cep telefonlarını gördük. 2020 yılında bu çoklu kameraya sahip telefon sayısının artması ve hatta tabana yayılmasını da bekliyorum.

    2020 yılına damgasını vuracak mobil kamera teknolojileri

    8K video da gelebilir

    Günümüzde 4K video kayıt cep telefonu kameralarında özellikle amiral gemisi modellerde standart bir özellik haline geldi. 2020 yılında çıtanın biraz daha yükselmesini ve 8K video kayıt yapabilen modellerin de gelmesini bekliyorum. Ama bunların sayısı çok fazla olmayacaktır. Yine de bir iki modelin piyasaya sürülme ihtimali bulunuyor.

    AR, 3D-haritalama ve AI

    Doğrudan cep telefonu kamerasının özelliği olmasa da 2020 yılında AR (yani Artırılmış Gerçeklik – Augmented Reality) 3D-haritalama ve AI (yapay zeka) destekli çözümlerin sayısının artmasını bekliyorum. Bu sayede örneğin bir mekanı gezerken kameramızı kullanarak sanal gerçeklik imajlarını ekranımızda görebileceğiz. Bu tarz çözümler günümüzde de var ama sayılarının ve çeşitliliğin artacağını düşünüyorum.

    Cep telefonların en çok gelişen yönlerinden biri olan kameralar 2020 yılında da sınırları zorlamaya devam edecek gibi görünüyor. Daha güzel sonuçlar, daha iyi gece fotoğrafları, bizi daha güzel gösteren kareler ve daha fazlası 2020 yılında da bizlerle olacak.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN