Geçtiğimiz yıl dijital dünyanın gündeminde blockchain, yapay zeka ve robotlar vardı. 2019’da da yine bu teknolojiler konuşulmaya devam edecek. Bununla birlikte bu teknolojilerle yaşanan deneyimler iş dünyasını yeni trendlerin peşine koşturacak. 2019’da 5G’nin yavaş yavaş yükselen ayak seslerinin de etkisiyle tüm endüstriler dijital dönüşüm adına en son trendleri iş süreçlerine dahil etmeye devam edecekler. Peki bu yılın dijital dönüşüm trendleri neler olacak? Bu haftaki yazımda bu yıl çok fazla konuşacağımız dönüşüm trendlerini yazdım.
Otonom nesneler
Drone’lar, robotlar ve yeni nesil akıllı cihazlar yapay zekayı kullanarak farklı hizmetler sunan nesneler olarak giderek hayatımızda daha fazla yer kaplamamaya başladılar. Örneğin Samsung, Microsoft ve Uber gibi şirketler dış mekanları korumak için Knightscope K5 robotları kullanıyorlar. Bu robotlar herhangi bir insan müdehalesine ihtiyaç duymadan kendi kendilerine şarj oluyor ve bu sayede 7/24 çalışabiliyorlar. 2019’da bu ve benzeri daha fazla otonom nesne yaşamımızda olacak. Firmalar iş süreçlerinde otonom robotları daha fazla kullanacaklar.
Makine öğrenmesi ve yapay zeka
Bugünlerde üretilen ve toplanan veri miktarı o kadar arttı ki yapay zeka ve makine öğrenmesi olmadan bu verileri kullanmak mümkün değil. Pek çok farklı rapor sonucuna göre bugün dünya üzerinde 4 milyardan fazla insan internet kullanıyor. Ancak toplanan bu büyük verinin sadece yüzde 1’i efektif olarak kullanılabiliyor. Yapay zeka ile 2019’da bu oranın artması bekleniyor.
Gelişmiş chatbot’lar
Birkaç yıl öncesine kadar bir robotla konuşmak sinir bozucu olabiliyordu. Son dönemde bu konuda geliştirmeler yapılmış olsa da robotlar hala insanlarla doğal bir şekilde sohbet edebilme yetisinden çok uzaklar. 2019’da makine öğrenmesi sayesinde chatbot’ların çok daha fazla gelişmesi bekleniyor. Bu sayede çok daha ucuza yüzlerce insanla iletişim kurabilen müşteri servisleri kurulabilmesi mümkün hale gelecek.
Çoklu bulut
Bulut teknolojisi pek çok şirketin veri toplama ve işlemesinde kritik rol oynuyor. Firmanın aynı anda birden fazla bulut platformu kullanmasına imkan tanıyan çoklu bulut teknolojisi sayesinde işlem daha verimli ve güvenli hale gelebilecek. 2019’da bulut platformu kullanan firma sayısı artacak.
Dijital etik ve gizlilik
Devletler şirketlerin uyması gereken yasaları gittikçe saha sıkı hale getiriyor. Tüketiciler kişisel verilerinin paylaşılması konusunda artık çok daha hassas. Bu yüzden şirketler müşterinin güvenini kazanmak zorunda. 2019 yılı etik ve güvenlik konularının çok daha fazla konuşulacağı bir yıl olacak.
Artırılmış gerçeklik
Sanal gerçeklik oyun ve özelleştirilmiş uygulamlarda kullanılırken artırılmış gerçeklik 2019 yılının en güçlü trendlerinden biri olacak. AR şimdi de popüler ancak henüz yolun çok başında. Müşterilerin satın alacağı AR donanımları henüz olmasa da Apple gibi şirketler artırılmış gerçeklik teknolojisine yatırım yapmaya devam ediyorlar.
Artırılmış analitik
Artırılmış analitik 2019’un dijital dönüşüm trendlerinden bir diğeri olacak. Veri uzmanlarının tüm verileri incelemesinin imkansız olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle şirketler hayati bilgileri gözden kaçırıyor olabilirler. Bu durumda iş “citizen data scientist” veri bilimcilere düşüyor. Bu kişilerin görevi veriyi analiz etmek ve büyük verilerle uğraşmak için gerekli modelleri geliştirmek. Veri bilimcileri veri haritaları çıkarmak ve daha fazla sonuç ortaya koymak için otomatik algoritmalar kullanıyorlar. Gartner raporuna göre 2020 yılında bu uzmanların sayısı çok daha artacak.
CEO’ların zamanı
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre şirketlerin çoğu dijital dönüşüm için yeni ve farklı bir yönetim şeklinin gerekli olduğuna inanıyor. Yakın zaman öncesine kadar dijital dönüşüm IT, HR ve pazarlama departmanları tarafından yönetildi. 2019 yılı ise dijital dönüşümde CEO’ların yılı olacak.
Blockchain
Blockchain 10. yılında ancak sıradan insanlar için hala kullanımı zor ve karmaşık. Bu nedenle çok az insan ve şirket blockchain’den faydalanabiliyor. 2019’da bu durum değişecek. Pek çok geliştirmeci ve araştırmacı blockchain’in daha geniş alanlarda kullanımı için çalışmalara devam ediyor. IBM gibi teknoloji devleri kripto para uygulamaları için blockchain’i kullanıyor. Buna ek olarak 2019’da blockchain’in nesnelerin interneti teknolojisinde kullanımı artacak.
Dijital ikizler
Dijital ikizler gerçek dünyadaki nesnelerin dijital gösterimleridir. Bazı firmalar tarafından dijital ikizler şimdiden kullanılıyor. Dijital ikizler gerçek hayattaki varlıkları farklı değişkenler üzerinden kontrol ederek sonuçları tahmin etmeyi sağlar. 2019 yılında daha fazla firma bu alana yatırım yapacak. Gartner raporuna göre 2020 yılında milyarlarca nesnenin dijital ikizi olacak.
Görsel kaynak: appadvice.com