Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji2018’i şekillendirecek 5 teknolojik trend

    2018’i şekillendirecek 5 teknolojik trend

    2017’de birçok yeni teknoloji ile tanıştığımız gibi, evveliyatı olup zaman içinde demlenerek gerçek hayatta karşılığını bulmuş birçoğu ile de daha fazla etkileşim şansı yakaladık. Yeni bir yıla girmenin heyecanı ve bu yeni döneme hazır olmalıyım gayesi ile 2017’nin son ayı itibarıyla hemen her gün 2018’e etki edecek teknoloji trendlerini konuşmaya, yazmaya, takip etmeye devam ediyoruz. Peki konuşulan trendler içinde gerçek anlamda iş dünyasını ve günlük hayatımızı şekillendirecek olan teknolojiler hangileri? Bu haftaki yazımda 2018’i şekillendirecek 5 teknoloji trendini bir araya getirdim.

    Yapay zeka ve chatbot’lar
    2018’de yapay zeka ve chatbot teknolojileri gelişmeye devam edecek. Bunu anlamak için teknoloji devleri Amazon, Facebook, Apple ve Google’ın son yıllarda yaptıkları yatırımlara bakmak yeterli. Özellikle yapay zekadaki gelişmeler ile bildiğiniz gibi insanların teknoloji ile etkileşimi farklı bir boyuta geçecek ve karmaşık işleri yapması çok kolaylaşacak. Makine öğrenmesi ve yapay zeka ile geliştirilen doğal dil işleme teknolojisi bilgisayarlarla günlük konuşma dilimizle yazılı ve sözlü iletişim kurmayı mümkün hale getiriyor. Cihaz ve uygulama ara yüzleri ise bu sayede giderek basitleşiyor. Yapay zekanın etkisiyle giderek daha akıllı hale gelen dijital asistanlar chatbot’lar ise özellikle finans servislerinde şimdiden çok popüler. Bu kategorideki chatbot örneklerine ülkemizde de geçtiğimiz yıl tek tük de olsa şahit olmuştuk. Gartner’ın tahminlerine göre finans ve farklı kategorilerdeki chatbot servisleri 2020 yılında müşteri hizmetleri etkileşimlerinin yüzde 85’ini oluşturacak. Bununla birlikte akıllı telefonlardaki sanal asistanlar da giderek popülerleşiyor. Sesli olarak adres sorabilme, mesaj gönderme, randevuları kontrol etme gibi işleri yapabilen Google Assistant sanal asistanlara iyi bir örnek mesela. Uzmanlara göre yakın zamanda ses tanıma ve chatbot uygulamaları beyaz eşyalar için teknik destekten yatırım danışmanlığına kadar farklı alanlarda kullanılmaya başlanacak. Akıllı telefonlardaki sanal asistanlar ise daha güçlü olacak ve daha fazla işlemin otomatize edilmesini sağlayacak.
    Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik
    IDC’nin tahminlerine göre 2017 yılında 9,1 milyar dolar olan artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik harcamaları 2018’de 17,8 milyar dolara çıkacak. Cisco’ya göre online’daki AR/VR trafiği 2016 yılları arasında 20 kat artış gösterecek. Her iki teknoloji de aslında birkaç yıldır hayatımızda olmasına rağmen firmalar henüz kullanımı yaygınlaştıracak pratik yollar bulamadılar. En önemlisi de tüketicilerin gerçek bir VR deneyimi yaşayabilmek için pahalı donanımlara ihtiyaç duymaları. 2018 yılında donanım fiyatlarının düşmesi, akıllı telefon ve VR başlıklarının da iyileşmesi bekleniyor. Bu şekilde hem AR hem VR alanında uygulamalar çeşitlenecek turizmden farklı eğlence sektörlerine kadar çeşitli uygulamalar pazardaki yerini alacak. 2018’de bu teknolojilerin birkaç yıl önce Pokemon GO’nun AR’da yakaladığı popülerliğe erişmesi bekleniyor. Google’ın Android için AR uygulaması oluşturmaya yarayan ve her bir Android telefonu AR uygulamalarına uyumlu hale getirecek aracı ARCore ve Apple AR tarafındaki yatırımları sektördeki büyümeye katkı sağlayacak. ARCore’a bir parantez açmak gerekirse bu platform AR uygulamalarını geliştirme sürecini kolaylaştırıyor ve hareket izleme özelliğini kullanarak telefonun dünyaya göre pozisyonunu, etrafta yer alan cisimlerin boyut ve konumunu düz ya da yatay olma durumlarını tespit ediyor.
    Nesnelerin interneti
    Gartner’ın tahminlerine göre bugün internette 8,4 milyar nesne mevcut. Bu geçen yıla göre yüzde 30’luk bir artış yaşanıldığı anlamına geliyor. Sensör ve cihazlar akıllı evlerde, şehirlerde, ofislerde, otomobil ve fabrikalarda kontrol araçlarından sokak aydınlatmalarına ve hatta sigara dedektörlerine kadar farklı alanlarda kullanılıyor. Bu cihazlar kendilerini ve çevreyi izleyerek topladıkları verileri diğer cihaz ve servislerle paylaşıyorlar. Toplanan bu veriler bildiğiniz gibi iş süreçlerini otomatize etmek, çalışanlara doğru kararlar almalarında yardımcı olacak tam zamanlı veri sağlamak amacıyla kullanılabiliyorlar. Bu sayede firmaların operasyonel anlamda maliyetleri azalırken verimliliklerinde artış sağlanıyor.
    Görsel aramalar
    Bu trend görüntü tanıma teknolojisinin gelişmesiyle yakından ilgili. Görsel aramada yapmanız gereken tek şey telefonunuzun kamerasını aramak istediğiniz nesneye çevirmek ve arama yapmak. Görsel arama uygulaması nesneyi tanıyacak ve sizin isteğinize göre satın alabileceğiniz siteye veya o nesne ile ilgili bilgilerin yer aldığı farklı bir platforma sizi yönlendirecek. Google hali hazırda “Google Lens” özelliği ile görsel arama uygulamasını test ediyor. Pinterest, “Pinterest Lens” adında benzer bir özelliğe sahip. Amazon’un da alışverişlerde müşterilerine yardımcı olan CamFind isimli bir görsel arama uygulaması mevcut.
    Daha fazla video
    Bunu tahmin etmek pek de zor değil. Yeni yılda insanlar mobil cihazlarından daha fazla video izleyecekler. İzlenme rakamları katlanacak. Cisco’nun araştırmasına göre IP video trafiği 2021 yılında tüm internet trafiğinin yüzde 82’sini oluşturacak. Özellikle canlı yayınlanan videoların 2016-2021 yılları arasında 15 kat bir artış yaşayacağı son birkaç yıldır konuştuğumuz bir öngörü. 2017 içinde videoya artan ilgi bunu kanıtlamış oldu. Facebook, YouTube ve Instagram gibi sosyal medya ağlarında canlı yayınlanan videolar ise şimdiden ciddi bir popülarite kazanmış durumda. İnsanlar konser, tatil ve benzeri tüm aktivite deneyimlerini markalar ise tanıtım etkinliklerin sıklıkla canlı olarak takipçileriyle paylaşıyorlar. 2018’de bu durum tam gaz sürecek ve üstüne ciddi bir artış yaşanacak.

    Görsel kaynak: chatbotnewsdaily.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN