Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/Kamera2018 yılının en iyi kameralı telefonları

    2018 yılının en iyi kameralı telefonları

    2018 yılına damgasını vuran en iyi, günlerimizi şenlendiren en iyi kameralı cep telefonlarını sizler için bir araya getirdim.

    Cep telefonları artık neredeyse kameraları ile özdeşleştirilmiş durumda. İyi bir kamera, iyi fotoğraf ya da video çekmek artık cep telefonları için neredeyse standart olarak aranan bir özellik haline geldi. Durum böyle olunca telefon üreticileri de kameralarını daha da gelişmiş hale getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

    2018 yılının en iyi kameralı telefonları

    Artık cep telefonları birden fazla kamera teknolojisinden 4K’ya, titreşim engellemeden gece çekimlerine kadar birçok özellikle donatılmış durumda. Fotoğraf sektöründe kompakt olarak tanımlanan giriş seviyesi modelleri ortadan kaldıran cep telefonu kameraları teknolojinin ilerlemesiyle beraber aynasız ya da DSLR modellerle de yarışır hale geldiler.

    Cep telefonu kameralarını test eden ve bunlara puan vererek bir sıralama yapan DxOMark platformunda yer alan sıralamaya göre 2018 yılının en iyi kameralı cep telefonlarına göz attık. Listenin genel içeriğine baktığımızda Çinli markaların hakimiyetini görüyoruz. İlk 10 telefona baz aldığımızda 4 Çinli markanın telefonunun yer aldığını, bunlar arasında Huawei’nin iki, Xiaomi’nin de iki modelle yer aldığını belirtelim. İşte 2018 yılı itibariyle DxOMark puanına göre en iyi kameralı telefonlar:

    10 – Google Pixel 2 – 98 Puan

    Listede dokuzuncu sırada Google’ın kendi telefonu olan Pixel 2 yer alıyor. İlk çıktığından bu yana kamerası ile takdir almaya devam eden telefonda rakiplerinden farklı olarak tek objektifli bir kamera bulunuyor. Kameranın çözünürlüğü ise 12 Megapiksel. Telefonun platform puanı ise 98.

    9 – Xiaomi Mi 8 – 99 Puan

    Listenin ikinci Xiaomi modeli olan Mi 8 platformdan 99 puan almayı başarıyor. Telefonda dual kamera teknolojisi yer alıyor ve bu kameraların sunduğu çözünürlük ise 12 + 12 Megapiksel.

    8- Samsung Galaxy S9 Plus – 99 Puan

    Listenin ikinci Samsung modeli ise Note 9 ile aynı kamera modülünü kullanan Galaxy S9+. Telefon platformdan 99 puan almayı başarıyor. Yine dual kameralı bir model olan telefonun sunduğu çözünürlük 12 + 12 Megapiksel. 4K 60 fps desteği de sunan telefonun ön kamerası ise 8 MP çözünürlük sunuyor.

    7- Apple iPhone XR – 101 Puan

    Listeye son dakika giren bir Apple modeli ise iPhone XR. Aralık ayı başında listeye girmeyi başaran telefon Google Pixel ile beraber listede tek kameralı ikinci telefon olma özelliğini taşıyor. Telefonun ana kamerası 12 MP çözünürlük sunuyor ve 4K 60 fps desteği ile beraber geliyor.

    6- Huawei P20 – 102 Puan

    Listede yer alan ikinci Huawei modeli ise P20 altıncı sırada yer alıyor. Abisinden farklı olarak dual 12 + 20 Megapiksel çözünürlük sunan ana kamera, DxOMark testinden 102 puan almayı başarıyor.

    5- Xiaomi Mi Mix 3 – 103 Puan

    Listenin bir diğer Çinli markası ise Xiaomi. Xiaomi Mi Mix 3 modelinin arka kamerası 12 + 12 Megapiksel çözünürlük sunuyor. Ön kamera ise 24 + 2 Megapiksel çözünürlükle geliyor. Video tarafında ise arka kamera 4K 60 fps çözünürlüğe kadar destek verirken, ön kamera Full HD 30 fps video kayıt özelliği sunuyor.

    4- Samsung Galaxy Note 9 – 103 Puan

    Listeye dördüncü sıradan giren telefon ise Samsung’un son amiral gemisi modeli Galaxy Note 9 oluyor. Ana kamerası 12 + 12 Megapiksel çözünürlük sunan bu dual kameralı telefonda 2X optik zoom özelliği de bulunuyor. Bu kamera 4K 60 fps video kayıt yapabiliyor. Ön kamera 8 Megapiksel çözünürlük sunarken, 2K 30 fps video da kayıt ediyor.

    3 – HTC U12+ – 103 Puan

    Eski günlerini arayan bir marka olan Tayvan merkezli HTC de U12+ modeli ve 103 puanla listenin üçüncü sırasında yer alıyor. 12 + 16 Megapiksel çözünürlük sunan telefon, 4K 60 fps video kayıt edebiliyor.

    2 – Apple iPhone XS Max – 105 Puan

    Apple’ın eylül ayında duyurduğu 3 yeni iPhone modeli içinde en güçlüsü olan iPhone XS Max, listeye kısa bir süre önce girdi ve doğrudan ikincilik koltuğuna oturdu. Telefonda 12 MP geniş açılı ve 12 MP telefoto dual kamera, geniş açıda ƒ/1.8 diyafram, telefoto kamerada ƒ/2.4 diyafram, 2 kat optik zoom, 4K 60 fps video kayıt, 7 MP ön kamera, bu kamerada 60 fps video kayıt gibi özellikler yer alıyor.

    1 – Huawei P20 Pro – 109 Puan

    Listenin en tepesinde ise 2018 yılının en iyi kameralı telefonu olan Huawei P20 Pro yer alıyor. Telefonun platformdan aldığı puan ise 109. Rakiplerinden farklı olarak iki yerine 3 ana kameraya sahip olan telefonda 40 + 20 + 8 Megapiksel çözünürlüklü üç kamera bulunuyor. Öte yandan markanın bir diğer modeli olan 3 kameralı Mate 20 Pro’nun henüz DxOMark tarafından test edilmediğini de belirteyim.

    DxOMark testleri nasıl yapılıyor?

    Günümüzde sektörün en önemli test platformlarından olan DxOMark, cep telefon kameraları, fotoğraf makineleri ve objektifleri ayrı ayrı test edip sıralama yapıyor. Cep telefonu kameraları ile testler sırasında 1500 kare fotoğraf çekilip 2 saat video kayıt ediliyor. Yapılan testler sonucunda telefonlara biri video diğeri fotoğraf kategorisinde olmak üzere ayrı ayrı puan veriliyor. Verilen puanların ortalaması alınarak her bir telefon için bir sıralama oluşturuluyor. Bu sıralama yeni telefonlar test edildikçe değişiyor. Bu yazıdaki sıralama 18 Aralık 2018 tarihi itibariyle DxOMark sitesindeki liste göz önüne alınarak hazırlanmıştır.

    Elbette bu sıralama bir telefonun sadece kamerasının nasıl olduğunu gösterme açısından önemli. Ama tek başına bir anlam ifade etmiyor. Kullanım deneyimi, fiyatı, servis imkanları ve diğer özellikleri de telefonun tercih noktasında önemli bir etken. Yine de bu listenin fikir vereceğini ve ‘acaba şu telefonun kamerası nasıl’ sorusuna bir nebze olsun yanıt olacağını belirtelim.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN