Teknoloji dünyasını çok yakından takip edenler, geride bıraktığımız 2017 yılında belki yeni teknolojilere adapte oldular. Fakat 2018 yılı, yeni teknolojilerin kullanım trendlerini tamamen değiştirmeye başlayacağı yıl olacak.
Özellikle 2018 yılı, kablosuz teknolojilerin yılı olacak ve bu deneyime pek çok kullanıcı hayır diyemeyecek.
Kişisel asistanlar 2018 ile iyice yaygınlaşacak
Akıllı ev asistanları, 2018’de yaygınlaşması beklenen diğer önemli kablosuz teknolojilerin başında yer alıyor. İnternet ağına bağlı olan ve aynı zamanda telefona da bağlı olan akıllı ev asistanları, sizin kişisel asistanınız olmaya geliyorlar.
Google Home ve Apple HomePod modelleri 2018’de hem yaygınlaşacak hem de yeni çıkacak modelleriyle kullanıcı deneyimini ve yeteneklerini daha da artıracak.
Müzik sisteminize, televizyonunuza, klimanıza, pek çok nesnelerin interneti destekli akıllı ev eşyasına bağlanabilen akıllı ev asistanları, hem evinizin içerisindeki akıllı cihazları tek üründen kontrol etmenizi sağlarken, hem de 2018 yılında gelecek yazılım destekleriyle beraber, takviminizi sesli olarak yönetebileceğiniz, banka havalelerini sesinizle yapabileceğiniz, çok daha ileri seviyelere gidecek.
Face ID ile beraber Apple pimi çekmiş gibi görünüyor
Apple’ın iPhone’un 10. Yılı için çıkarttığı yeni nesil iPhone modeli iPhone X, radikal kasa değişikleriyle beraber geldi. Artık çerçevesiz, komple ekrandan oluşan telefonların ön yüzünde parmak izi sensörüne yer yok.
2018 yılının ikinci yarısında, alınan patentlere göre baktığımızda ekran camı içerisine yerleştirilmiş parmak izi okuyucuları göreceğiz. Ama parmak izi okuyucusuyla beraber, yüz tanıma teknolojilerindeki rekabet de ayrı bir boyuta taşınacak.
Touch ID ile kıyasla çok daha güvenli ve çok daha pratik olduğu söylenen Face ID, kızılötesi kamera, ışık projektörü ve nokta projektörünü aynı anda kullanarak milyonda bir hata ile telefonunuza erişmenizi sağlıyor.
Nokta projektörü ile yüz haritanızı oluşturan sistem, yüzünüzün üzerine 30 binin üzerinde nokta yansıtıyor. Kızılötesi kamera ile bu noktaları okuyan sistem, verileri işlemcideki özel alana gönderiyor. Ayrıca ışık projektörü ise görünmez bir kızılötesi ışık yayarak yüzünüzün karanlıkta bile algılanmasını sağlıyor.
Sistem yüzünüzün haritasını çıkarttığı içinse şapka takmanız, sakal bırakmanız veya gözlük takmanız herhangi bir şekilde sistemi olumsuz yönde etkilemiyor. Ayrıca bu sistem fotoğrafla güvenliğin aşılmasını da engelliyor.
Klasik kamera ile yapılan yüz tanıma teknolojileri, yerini gücünü atanmış işlemci biriminden, kızılötesi aydınlatmadan ve gelişmiş sensörlerden alan yüz tanıma sistemlerine bırakacak. Bu sistemleri 2018 yılında yoğun bir şekilde hayatımızda kullanacağız.
Akıllı telefonlar yetmez, artık zeki telefonlar var
Apple’ın iPhone 8, 8 Plus ve X modellerindeki A11 Bionic işlemcisiyle beraber, Huawei’nin Mate 10 Pro modeline güç veren Kirin 970 işlemcisi, içerisinde sizden öğrendikleri bilgileri işleyen, yapay zeka birimlerine yer veriyor.
Telefonlarda yapay zeka
Yapay zeka, kullanıcıların davranışlarını analiz ederek ve ihtiyaçlarını öngörerek, kullanım sırasında eşleşen bilgileri tam da ihtiyaç duyulan zamanda sağlıyor.
Öte yandan yapay zeka, görüntüleri çok yakın bir şekilde seçebiliyor. Veri merkezindeki bilgilerle tam olarak eşleşmese bile temel özelliklere dayanarak onları bir bütün olarak algılayabiliyor. Hatta içeriklerini bile tahmin edebiliyor. Kirin 970 işlemcisi ile donatılmış olan ürünler, en hızlı rakibi olan akıllı telefondan çok daha kısa bir sürede 2 bin görüntüyü tanımlayabiliyor. Bu da bizlere hızlı ve doğru kamera ayarı olarak geri dönüyor.
Telefonun kamerasını açtınız. Çekeceğiniz görüntüyü, işlemcinin yapay zeka birimi kullanım deneyiminden bağımsız olarak çekeceğiniz nesneyi tanıyor ve o nesneye göre tüm ayarları otomatik bir şekilde ayarlıyor. Bu da yapay zekanın, günlük kullanımda en çok etkisini göreceğimiz yer olarak karşımıza çıkıyor.
Kablosuz bağlantı tüm cihazlarımızı saracak
2016’nın Aralık ayında duyurulan Bluetooth 5.0 teknolojisi, 2017 yılının 2. çeyreği itibariyle, üst seviye yeni modellerde hayatımıza girmeye başladı. Fakat Bluetooth 5.0, 2017 yılında sadece belli başlı üst seviye telefonlarda karşımıza çıktı. 2018’de Bluetooth 5.0’ın avantajlarını hayatımızda daha aktif olarak görmeye başlayacağız.
2018 yılı itibariyle çıkacak pek çok orta segment ve üst seviye akıllı telefonda gelecek olan Bluetooth 5.0, yaygınlaşan kablosuz aksesuarlarla beraber bizlere 2018 yılında oturmuş bir ekosistem sunuyor.
2018, kablolardan kurtulacağımız yıl olacak. Hem telefonları şarj ederken, hem müzik dinlerken, hem de veri transferi yaparken, kablosuz çözümler, kablolu çözümlerden çok daha iyi bir deneyim sunmaya başladı. Artık kablosuz teknolojilere geçmek için, hiç bir sebep kalmadı dersek, çok da abartmış olmayız.
Kablosuz çözümler neden hayatımızı kolaylaştırıyor?
Standart bir şehir hayatında vakit geçirdiğimiz 3 temel alan bulunuyor. Evimiz, iş yerimiz ve otomobil ya da toplu taşıma araçları. Bunların her birinde telefonunuzla kullanacağınız aksesuarları, günümüzde kablosuz bağlantıya çevirebilecek bir ekosisteme sahibiz.
Evinizde Spotify’dan ya da Apple Music’ten telefondan, tabletten ya da bilgisayarınızdan açtığınız müziği, ses sisteminden nasıl çalacaksınız? Sürekli kablo ile mi uğraşacaksınız? Bluetooth destekli ses sistemleri ya da ses sisteminize Bluetooth desteği sağlayacak adaptörler artık piyasada oldukça yaygın. Bluetooth ile sadece bir kere telefonunuzu, aksesuarlar ile eşitlemeniz yeterli.
Evinizde dinlediğiniz müziği, kablosuz kulaklığınızla ya da otomobilinizdeki kablosuz ses sistemiyle dinlemeye, hiç bir efor harcamadan devam edebilirsiniz. Bu sadece müzik dinlemeyle ilgili basit bir örnek.
Kablosuz şarj yaygınlaşmaya devam ediyor
Pek çok sektör tarafından da kabullenilen, Qi kablosuz şarj standartlarını daha fazla gözardı etmeyen Apple, yeni iPhone 8 ve X modellerinde kablosuz şarj desteğini sundu. Bu da 2018’de kablosuz şarja olan desteği daha da artıracak.
Qi standardıyla beraber, bu standardı destekleyen kablosuz şarj aksesuarı ile, Qi standardını destekleyen tüm akıllı telefonları ve akıllı saatleri kablosuz şarj edebiliyoruz.
Bu standartla beraber 2018 yılında çıkacak pek çok amiral gemisi ve orta üst segment akıllı telefonun, kablosuz şarj desteğiyle gelmesi bekleniyor. Ayrıca aksesuar üreticileri de 2018’de kablosuz şarj ürünlerine desteği artıracak.
Önümüzdeki dönemde neler olacak?
Otomotiv alanında teknolojinin ve mobil dünyanın hızlıca otomobillere entegre olduğunu görüyoruz. Kablosuz şarj desteği, özellikle otomobiller tarafında yoğun bir şekilde kullanılmaya başladı ve bu kullanım daha da artarak devam edecek.
Pek çok beyaz eşya üreticisi ve ev aksesuarı üreticisiyle beraber, teknoloji üreticilerinin kablosuz şarj desteği veren hem ürünleri hem de aksesuarları sınırlı sayıda olsa da mevcut. Oluşacak ilgiye göre bu ürünlerin tasarımında ve satışında artış da olacak. Çeşitlilik artacak.