2018 yılında daha çok duyacağımız teknoloji trendleri için hazır mısınız?
2017 yılının bitmesine sayılı günler kala, 2018 yılında daha fazla duyacağımız teknoloji trendlerini sizin için derledim.
2018 yılının trendlerine dair araştırmalar ve veriler ise ekranlarımıza düşmeye başladı. 2017 yılını şekillendiren teknolojiler ise “bekleyip, görelim devrinin” çoktan geride kaldığının bir göstergesi niteliğindeydi. Şimdi her yeniliğe hızlıca adapte olma ve teknolojik yenilikleri faydaya dönüştürmenin tam zamanı.
2018 yılında daha çok duyacağımız teknoloji trendleri
2017 yılının teknoloji eğilimlerinde; yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML), bol seçenek sunan iş gücü platformları, güvenlik tedbirlerini artırmamızı zorunlu kılan siber güvenlik, en küçüğünden en büyüğüne veriye odaklandığımız analizler ve her alanda kullanıcı deneyimi odaklı tasarım öne çıkmıştı.
2018 yılında ise nesnelerin interneti, yapay zeka, makine öğrenimi, robotik sistemler, akıllı uygulamalar, iş yapış biçimlerimizi değiştiren algoritmalar, siber güvenlik ve verinin işlenişine yönelik çözümler üzerinde daha da fazla duracağız.
İşte sizin için derlediğim 2018 yılında daha çok duyacağımız teknoloji trendleri;
Yapay Zeka
Yapay zeka tüm dünyada hala en önemli teknoloji trendlerinin başında geliyor. Teknoloji firmalarının bu alanda sunduğu her yenilik kullanıcılar tarafında da ilgi ve talep görüyor. 2018’de işletmelerin kullanıcılarına yönelik sunacakları ürünler konusunda yeni yaklaşımların daha fazla öne çıkması bekleniyor.
Chatbot’lar
Destek chatbot’ları ve sosyal botlar geçtiğimiz yıl bolca konuşuldu ancak henüz çoğu başlangıç aşamasında kaldılar. Botları erken benimseyen markalar bu alanda itici bir güç oluşturdular ve çalışma alanlarını genişletiyorlar. Facebook mesajlaşma API’sini geliştirerek bot konusunda büyük bir sorumluluğu üstlendi. Bu yolda başka platformların da öne çıkacağını söylemek bir sürpriz değil. Yapay zeka ile geliştirilecek botlara önümüzdeki yıl daha fazla rastlayacağız.
Makine Öğrenimi
Makine öğrenimi hemen tüm teknolojilere giriyor. Apple, iOS uygulamaları için makine öğrenimini başlattı. Kullandığımız pek çok platform, yaşamı ve yazılımı daha akıllı ve gelişmiş yapmak için geliştiriliyor. Optimizasyonu sağlanmamış, tekrara giren ve zaman alan görevler bu geliştirmelerle ortadan kalkıyor. Makine öğrenimi daha da fazlasını talep edeceğimiz ve 2018 yılında daha çok duyacağımız teknoloji trendleri arasında.
Big data
Big data günümüzde 3V olarak tanımlanıyor. Velocity, Volume, Variety. Big data, yapay zeka ile birlikte hızla gelişiyor. Üstelik veriyi hızlı bir şekilde işlemeye ihtiyacımız var. Verinin büyüklüğünün ve çeşidinin artığı günümüzde, birçok farklı çözümler de ortaya çıkmaya başladı. Chatbot geliştirmeleri, robotik uygulamalar, analitik tabanlı çözümler ve endüstriyel çözümler bunların başlıcaları. Verinin işlenişine yönelik çözüm ve çeşitliliği 2018 yılında daha çok duyacağız.
Blockchain
Her ne kadar günlük konuşmalarımızda kripto paralar daha fazla yer tutsa bile blockchain ve ardındaki teknolojiyi gelecek yıl çok daha fazla konuşacağız. Blockchain; ödeme sistemleri, sözleşmeler, bulut tabanlı uygulamalar, bulut bilişim, veri depolama sistemleri, emlak başta olmak üzere pek çok sektörde dalgalanmalara neden oluyor. Önümüzdeki yıl Blockchain alanında yenilikler sunacak girişimler daha fazla öne çıkacak.
Siber güvenlik
Siber güvenlik geçtiğimiz yılı şekillendiren teknoloji eğilimlerindendi. Facebook ve Google başta olmak üzere bu alanda yapılacak geliştirmeleri yoğun bir şekilde ele alacaklarını açıkladı. Başta “WannaCry” olmak üzere Equifax ihlalleri çok can yaktı. Siber güvenlik, 2018 yılında daha çok duyacağımız teknoloji trendleri arasında.
Bulut Teknolojisi
Tüm dünyada Microsoft Azure ve Google Cloud yükselen bir ivme kazandı. Bitcoin’in altında yatan teknoloji olan Blockchain, 2017’de büyük bir sıçrama yaptı ve birçokları bu teknolojinin tedarik zinciri denetimi ve kimlik yönetimi de dahil olmak üzere diğer zorlukları çözmek için kullandı. Sadece depolama ve hız için değil, veri güvenliğinin sağlanmasında da daha fazla bulut teknolojisine ve bulut depolama sistemlerine ihtiyaç duyacağız.
Algoritmalar
Google gibi büyük arama motorları, aynı içeriğe sahip siteleri birbirinden ayırmaya çalışıyor. Facebook ve türevi platformlar ise temel yapısını algoritmalar üzerinden sürekli çeşitlendiriyorlar. Kopya içerik kullanımı engellemek, spam hareketlerini izlemek, yeni reklam modelleri geliştirmek, sıralamaların değerlendirilmesinde olduğu kadar yapay zeka ve makine öğreniminde de pek çok farklı algortima kullanılıyor.
Modellerde hangi algoritmaların kullanıcağı her daim önemli bir sorun. Farklı birçok algoritmalar geliştirilmeye devam etmekle beraber, genel kabul görenler Deep Learning, SVM ve PCA daha da fazla öne çıkacak.
Sesle Kontrol
Sesli arama ve sesli komut üzerine çalışmalar uzun yıllardır devam ediyor. 2017 yılı, sesle kontrol uygulamalarını ve sanal asistanları iyice benimsemeye başladığımız ilk yıldı. Bu alanda Apple, Microsoft, Google ve Amazon öncülük yapan teknoloji devleri idi.
2018 yılı, sesle yönlendirilen teknolojilerin ve sanal asistanların daha sık kullanılmasını beraberinde getirecek.
Akıllı Uygulamalar
2017 yılı sürecinde, filtrelerin ve gelişmiş özelliklerin bulunduğu fotoğraf düzenleme uygulamalarının kullanım açısından adeta mükemmelleştiğini gördük. Kullanıcı dostu uygulamalar daha fazla rağbet gördü ve kullanım oranı arttı. 2018’de video düzenlemek mobil cihazlar üzerinden çok daha kolay hale gelecek, böylece gelişmiş videolar oluşturma işlemi basitleşecek. Tüm bu gelişmeler video içeriklerin yükselişini tetikleyecek önemli bir gücü oluşturacak.
VR, AR ve 360 derecelik videolar
Video, günümüzde işletmeler için dijital içeriğin en popüler ve en etkili biçimde ifadesi haline geldi. Video içerik oluşturma konusuna duyulan güven arttı. 2018’de VR, AR ve 360 derecelik videolara ilgi artacak. Kullanıcıya çeşitlilik sunan bu alana yönelik teknolojilerin geliştirilmesi, bir sonraki dönemde karşılaşacağımız en güçlü teknoloji eğilimi olabilir
2017 yılında beklentilerimizin çok ötesinde bir değişim yaşandı, 2018 yılı bu değişime adapte olmak için var gücümüzle daha da fazla çalıştığımız bir yıl olacak.
Akıllı ev uygulamaları ile ilgili yazdığım yazıyı da okumanızı öneririm.
Fayda görmeniz dileğiyle.