Son dönemlerde bitcoin ve ethereum gibi kripto paraların yaygınlaşması ve nihayetinde blockchain konusunun hak ettiği şekilde etraflıca konuşulmaya başlamsıyla birlikte ortaya çıkan ve hayatımıza dahil bir diğer havalı konu ICO meselesi. ICO yani Initial Coin Offering bir çeşit kitle fonlama aslında. ICO kelimesi genelde IPO (Initial Public Offering-Halka Arz)ile karıştırılıyor, bunu belirtmekte fayda var. ICO’yu basitçe blockchain ve kripto para teknolojilerini içeren yeni projelerin bitcoin ve ether karşılığında temel kripto paralarını sattığı para toplama mekanizması olarak tanımlayabiliriz. Bu mekanizmanın çalışma prensibi ise son derece basit aslında. Elinizde yatırım kovaladığınız bir projeniz mi var, önce bitcointalk gibi bu işlerin konuşulduğu forumlarda duyuruyorsunuz. Tabii fonlama için bir hedef, tutar belirlemelisiniz. Yatırım yapmak isteyenler ilgili siteye girip, Bitcoin, Ethereum gibi farklı para birimleriyle token satın alıyorlar.Fonlama sona erdiğinde yatırımcı anlaşmasına göre ödeme alıyor, proje tamamlandığında ise ilgili alım satım pazarlarında vitrindeki yerini alıyor. Öte yandan son dönemin bitcoin ile birlikte en popüler kripto paralarından Ethereum’un aslında bir ICO projesi olduğunu ve uzmanlarca en başarılı ICO işi olarak belirtildiğinin altını çizelim. Günümüzde ICO ile hayata geçen onlarca başarılı proje var. Kripto para girişimleri için fon oluşturmanın en iyi yolu ICO odaklı her proje minimum hedefine ulaşmasa dahi pek çoğunun fon çekmede sorun yaşamadığını ortaya çıkan işler üzerinden anlayabiliyoruz. 2017 yılı içerisinde ise son derece iyi tutarlarda fonlar toplayan pek çok başarılı ICO projesi oldu. Bu yazımda 2017’nin milyon dolarlık ICO projelerini bir araya getirdim.
Monetha
Monetha projesi çok kısa bir süre önce ortaya çıkmış olsa da topladığı para ile pek çok kişiyi şaşırtmış bir proje. Ethereum ve blockchain ile desteklenen Monetha’nın amacı tüm sektörlerden firmalara güvenilir ticari çözümler sunmak. Son duruma göre 36,6 milyon dolarlık bir fonlamaya ulaşan projeden beklentiler oldukça yüksek.
Aeternity
Akıllı kontrat teknolojisini kitlelere yaymak hayal ettiğiniz kadar kolay olmayabilir. Aeternity’nin amacı da tam olarak akıllı kontrat teknolojisini gerçek zamanlı veri ile eşleştirmek. Son derece iddialı bir amacı olan projenin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Ancak ICO’da toplanan 39,96 milyon dolar gibi hatırı sayılır bir para var. Bu da projenin aslında son derece umut verici olduğunu bize gösteriyor.
Sonm
Sonm’un amacı aslında ICO pazarındaki pek çok proje ile benzerlik gösteriyor. Hash tabanlı geleneksel kripto para madenciliğini iyileştirmek isteyen projenin bu bağlamda çok fazla rakibi var. Proje için ICO’da şu ana kadar toplanan para 42 milyon dolar. Projenin yüksek potansiyeline göre bu tutar düşük bile sayılabilir.
MobileGo
2017’nin en etkileyici işlerinen biri MobilGo. Kripto para ve mobil oyunu bir araya getiren proje başarısını topladığı fon ile de kanıtlamış durumda. MobilGo için ilk etapta toplanan para 53 milyon dolar civarında idi. Bu rakam projenin potansiyeline dair bize fikir de veriyor.
Tenx
Visa kartıyla bitcoin, ether ve diğer kripto paraları nakite çeviren Singapur merkezli Tenx 2017 yılında başlayan ve büyük bir etki yaratmayı amaçlayan ICO projelerinden biri. 64 milyon dolara ulaşan projeye gösterilen ilgi son derece fazla. Ancak bazı projelerde toplanan para ne yazık ki başarı garantisi vermiyor. Onu da belirtelim.
Status
Başlangıçta yatırım yapan kişi sayısının yeterli seviyeye ulaşmaması nedeniyle başarısız olarak algılanan Status projesi aslında pazarda konuşulduğu kadar başarısız sayılmaz. Status basitçe Ethereum üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamalarla etkileşim kurmanızı sağlayan açık kaynak bir mobil mesajlaşma ve arama motoru platformu aslında. Projenin kısa süre içerisinde gerekli çalışmalar yapımasının ardından 90 milyon dolar fonlamaya ulaştığını belirtelim.
Bancor
uluslararası para transferlerinde 3. kişi ve kurumları devre dışı bırakacak, bütün kripto paraların Bancor’a ait “Smart Token”ler ile takas edilebileceği bir protokol olan Bancor son dönemde Silikon Vadisi’nin en fazla ilgisini çeken ICO projelerinden biri oldu. Proje Tim Draper’ın işe dahil olmasıyla başlangıçta çok ilgi gördü. Bu sayede 153 milyon dolara ulaşan Bancor’ın elde ettiği bu ciddi meblağ ile ne yapacağı ise merak konusu.
EOS
Geçtiğimiz yaz ortaya çıkan ve birçok yatırımcının ilgisini üzerine toplayan EOS, Ethereum altyapısı ile sağladığı token satışları ile kısa sürede özellikle küçük yatırımcının yüzünü güldürmüştü. ICO boyunca 185 milyon dolara ulaşan EOS proje takımlarının sözünde durup duramayacağından kimse emin olmasa da toplanan paranın iyi bir bir şekilde kullanılması projeyle ilgili en önemli beklenti.
Tezos
Blockchain sistemini dijital bir kitle fonlamasına dönüştürmek oldukça ilgi çekici. Tezos projesi de bunun en güzel örneklerinden. Yaklaşık 232 milyon dolara ulasan proje kendi kendini düzenleyen dijital bir bağımsız topluluk yaratmak istiyor. Şu anda Silikon Vadi’sinin en gözde projelerinden olan Tezos Ethereum’un en önemli rakiplerinden biri.
Filecoin
Blockchain veri depolama network’ü olan Filecoin pek çok insanı şaşırtmayı başaran bir proje. Proje ilginç konseptine rağmen ICO boyunca 257 milyon dolar toplamayı başardı. Projenin merkezi olmayan dosya saklama ağının önemli uygulamaları var. Ayrıca kullanıcılar dosya saklamak icin Filecoin kazanıyorlar.
Görsel kaynak: Cryptocompare.com