Şeylerin interneti olarakta ifade edilen Nesnelerin İnternetinde, çevremizdeki akıllı cihazların internete bağlanması ile oluşan, dördüncü endüstri devrimi olarakta ifade edilebilecek değişim, olanca hızı ile devam ediyor. Nesnelerin internetinden, herşeyin internetine doğru hızla yol alıyoruz.
Akıllı fabrikalardaki cihazlardan tutun da, evimizdeki aletlere, arabalardaki akıllı sensörlere kadar birbirleri ile iletişime geçen nesnelerin olduğu bir dünyada yaşamaya başladık diyebilirim…
Bugünlere gelene kadar Nesnelerin İnterneti kapsamında teknoloji üreten firmalardan yenilikler birbiri ardına geldi.
Bu haftaki yazımda; bu yıl içinde izlenmeye değer, Nesnelerin İnterneti merkezli Start-Up’lardan bahsedeceğim.
Hub Controls
2014 yılında Oliver Hynes tarafından kurulan Hub Controls, akıllı telefonlardan kontrol edilebilen akıllı termostat olan Hub Kontrol cihazını müşterilerine sunan bir Start-Up olarak öne çıkıyor. Hub Kontrol; ısınma alışkanlıklarını öğrenip, yakıt tasarrufu sağlama konusunda kendisini optimize edebiliyor. Hub Kontrol’ü destekleyen Hynes, son 20 yılını ısınma endüstrisi üzerinde çalışarak geçirmiş. Oliver Hynes; evde kullanılan cihazların hizmet faturalarını kontrol etmek için akıllı teknolojilerle ilgileniyor. Aynı zamanda hızla büyüyen Clean Energy sektöründe faaliyet gösteriyor.
Senic
Bir Alman şirketi olan Senic; sahiplerini modern evleri ile bağlantı kurmaları için yazılım ve donanım çözümleri sunan bir Start-Up’dır. Tobias Eichenwald, Philip Michaelides ve Felix Christmann tarafından 2013 yılında kurulmuştur. Senic; ilk ürünü olarak Nuimo’yu piyasaya sürerek; akıllı evlerdeki müzik aletlerinin ses seviyelerini kontrol edip, gerekirse değiştirebilen, ışıkları kontrol edip gerektiğinde açıp kapatabilen bir ürün geliştirmiş oldu. Şirket geçen Ağustos ayında giriş sermayesi şirketi Target Partners tarafından yatırım aldı. Şirketin merkezi Berlin’de bulunuyor.
Sigfox
Fransız merkezli Sigfox, nesnelerin interneti kapsamında kablosuz ağ desteğini etkin şekilde geliştiren 6 yıllık bir firmadır. Ludovic Le Moan ve Christophe Fourtet tarafından kurulan şirket, mümkün olduğu kadar az enerji kullanarak, milyarlarca cihazın internete bağlanması için ağlar kurma konusunda çalışmalar yapıyor. 26 ülkede faaliyet gösteren şirket, yakın zamanda Series E tarafından 150 Milyon Auro yatırım aldı.
SIGFOX kendisini “Nesnelerin İnterneti konusunda, küresel hücresel bağlantılar sağlayan ilk ve tek şirket” olarak tanımlıyor.
Silvair
Silvair, müşterilerine daha iyi aydınlatma deneyimi sunmayı amaçlayan, uçtan uca akıllı aydınlatma platformudur. Şirketin ürettiği Bluetooth cihazlarının kelimenin tam anlamıyla ‘tak ve çalıştır’ olması en önemli özelliğidir.Polonya merkezli Silvair, 2013 yılında Rafal Han tarafından kurulmuştur. Şirket, Trigon TFI, Dijital Garaj, CyberAgent Ventures ve New Europe Ventures ile Series A fonunda 12 milyon dolarlık fon sağladı. Bu fonu; teknolojisini iyileştirmek ve müşteri desteğini artırmak için kullanıyor.
EcoRobotix
EcoRobotix, sürdürülebilir tarım için yenilikçi çözümler sunan bir şirkettir. 2011 yılında küresel çevre konularında endişe duyan bir ekip tarafından kurulan şirket, tarımda görev alacak robot makineler geliştirmeyi vizyon edinmiştir. Robot ve bilgi teknolojileri konusunda inovatif ürünler sunan şirketi Steve Tanner ve Aurélien G Demaurex kurmuştur. EcoRobotix; tarla ekimi ve hasatı konusunda maliyet azaltma ve kimyasal kirlenme potansiyelini düşürme konularından teknolojik çözümler de sunmaktadır.
Şirket kısa bir süre önce 4FO Ventures’dan 2.8 Milyon Avro yatırım almıştır.
KIWI
Alman Start-Up şirketi olan KIWI, kapı kilidini açmak için zil sistemlerine RFID sensörleri koyarak, Nesnelerin İnterneti (IoT) kapsamında bina kapılarında akıllı yenilikler geliştiren bir şirkettir.
KIWI’nin geliştirdiği akıllı sistemde iki bileşen bulunmaktadır. KI; kullanıcıların yanında taşıyabileceği ve kapıdaki transponderden bir sinyal alan bir donanım, WI ise kullanıcıların kilidi açmasına izin veren akıllı telefon uygulamasıdır. Sistem 1500 apartmanda kurulmuş ve 15000 dairede kullanılmaktadır.