Her yıl sonunda adetten olduğu üzere genel bir değerlendirme yapılır. Ben de 2016 yılında gündeme oturan en yeni fotoğraf teknolojileri ve ürünlerine hızlı bir bakış atıyorum.
Son yıllarda teknolojinin belli bir sınıra gelmesi ile yavaşlayan fotoğrafik gelişmeler artık daha minör farklılıklar göstermeye başladı. Özellikle son 2-3 yıldır piyasaya sürülen ürünler genelde bir önceki modellerin biraz daha gelişmiş sürümü oluyor. 2016 yılı için de benzer bir durum söz konusu oldu. Yine de bu durum inovatif cihaz ya da teknolojilerin duyurulmasının önünde bir engel olmadı.
Bu yılın en önemli fotoğrafik gelişmeleri ağırlıklı olarak cep telefonlarında, DSLR ve aynasız olarak tabir edilen değiştirilebilir objektifli ürünlerde görüldü.
Cep telefonları çok daha iyi fotoğraf/video çekiyor
Cep telefonları artık daha az ışıkta daha iyi fotoğraf çeker hale gelirken, birçok üretici üst düzey akıllı telefonları için özel kamera modülleri geliştirdi. Başta Apple, Samsung, Huawei Sony, HTC ve Asus olmak üzere akıllı telefon üreticileri gelişmiş kamera sensörleri ile donatılmış cep telefonları ile adeta fotoğraf makineleriyle rekabet etti. Hatta bu rekabet öyle bir hale geldi ki fotoğraf makineleri içinde giriş seviyesi olarak tabir edilen modellerin satışları düştü ve hatta bu kategori neredeyse ortadan kalktı.
Apple’ın iPhone 7 serisi (ki çift kamera modüllü iPhone 7 Plus’ı özellikle belirtmek isterim), Samsung’un S7 serisi (Dual Pixel teknolojisini bulunan kameraya sahip olan ilk akıllı cep telefonu modelleri), Huawei P9, Sony’nin XZ ailesi, HTC 10, Asus Zenfone 3 gibi modellerin kameraları giriş seviyesi bir fotoğraf makinesine yakın ve hatta zaman zaman çok daha iyi sonuç veriyorlar.
Telefonları sadece fotoğraf amaçlı düşünmeyin. Aynı zamanda video da kayıt eden bu cihazların artık ciddi bir kamera olduğunu belirteyim. Hatta televizyon programı yapan bir arkadaşım katıldığı toplantılarda video kamera yerine iPhone 7 Plus kullandığını ifade etti. Artık günlük anlamda profesyonel video kayıt cihazlarının yerine cep telefonu kameraları rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca günümüz üst düzey akıllı cep telefonlarının birçoğunun 4K video kayıt ettiğini belirteyim. Bu da yüksek çözünürlük anlamında önemli bir avantaj.
DSLR dünyası da boş durmadı
Cep telefonları bu kadar gelişirken elbette DSLR ürünler de boş durmadı. Sektörün iki önemli markası olan Canon ve Nikon yeni modelleriyle rekabete devam ettiklerini gösterdi. Tarihsel sıralamayla bakacak olursak ilk bomba Nikon’dan geldi. Yılın başında duyurulan Nikon D5 ve Nikon D500 markanın DSLR kategorisindeki en yeni modelleri. CES fuarında görücüye çıkan bu canavar cihazlardan D5, markanın en üst seviye ürünü. D500 ise bu en üst seviye modelin özelliklerinin biraz hafifletilmiş sürümü. Her iki cihaz üst düzey özelliklere sahip olsa da en önemli farklılıkları 4K ya da Ultra HD adı verilen video çözünürlüğünü desteklemeleri.
Nikon cihaz çıkarır Canon durur mu? O da efsane 5D serisinin en yeni modelini yıl içinde duyurdu. Bugüne kadar milyonlarca adet satan ve özellikle video konusundaki yetenekleri yüzünden tercih edilen bir ürün olan 5D ailesi artık Mark IV modeli devam ediyor. Zaten üst düzey özelliklere sahip olan 5D ailesi Mark IV de 4K desteği sunuyor. Ayrıca üst düzey birçok fonksiyona sahip olan cihaz sınırları zorluyor. Tabi hem Canon hem Nikon ürünlerinin Türkiye fiyatlarının 5-6 bin TL’den başladığını modele göre 15-20 bin TL’ye kadar çıktığını belirtmekte fayda var.
Yeni aynasızlar geldi
Her alanda yaşanan bu gelişmelere aynasız kategorisinin kayıtsız kalması düşünülemezdi. Gerçekten de 2016 yılında yeni ve daha gelişmiş aynasız modeller de piyasaya sürüldü. Bunlar arasında dikkat çekenleri ise Sony Alfa 6300, DSLR aynasız kırması olan Sony Alfa A99 II, Panasonic GH5, Canon EOS M5 ve OLYMPUS OM-D EM-1 II sayılabilir.
Bu modellerin ortak özellikleri yüksek hızlı olmaları ve bazılarının 4K video desteği sunması. Hatta tanıdığım bazı fotoğrafçılar ikinci fotoğraf makinesi olarak bu tarz aynasız modeller kullanmaya başladı. Çünkü bu ürünlerin sunduğu esneklik ve özellikler çok daha pahalı DSLR modellerden geri kalır değil.
Orta formatta da aynasız dönemi
Bu yılın fotoğraf dünyasındaki ilginç gelişmesi ise orta formatta aynasız modellerin çıkması oldu. Önce Hasselblad X1D-50c ardından Fujifilm GFX 50S modeli ile orta formatta aynasız teknolojisine sahip ürünlerin duyurusunu yaptı. DSLR ya da aynasız modellere göre daha yüksek çözünürlük sunan orta formattaki fotoğraf makineleri daha büyük sensörleri ile dikkat çekiyor. Ağırlıklı olarak profesyonellerin kullandığı bu ürünler aynasız teknolojileri sayesinde daha küçük ve hafif üretilmeye başlandılar. Bu önemli bir gelişme ve önümüzdeki yıllarda bu tarz modellerin sayısının artacağını söyleyebilirim.
2016 fotoğraf dünyası için verimli bir yıl oldu. Birçok yeni teknoloji ve yeni ürün hayatımıza girdi. Bu ay içinde yazacağım bir diğer yazıda 2017’de bizi bekleyen fotoğraf teknolojilerini anlatacağım. O zamana kadar:
Işığınız bol olsun…