Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür2016 yılının öne çıkan fintech girişimleri

    2016 yılının öne çıkan fintech girişimleri

    Fintech-22015 yılında özellikle dijital ekonomi çevrelerinin dilinden düşürmediği fintech yani finansal teknoloji odaklı girişimler bu yıl da yükselişini sürdürüyor. Finans ve teknoloji kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olan fintech teknolojiye dayalı finansal servislerin genel adı aslında. Dünyada 2008 yılında fintech sektörüne yapılan yatırım 2015 yılında 3 katına çıkarak 928 milyondan, 2,97 milyar dolara yükselmiş. 2018 yılında ise 8 milyar dolara yükselmesi ön görülüyor. 2008 yılında yaşanan kriz fintech’deki hızlı yükselişin önemli nedenlerinden biri oldu. Bu tarihten itibaren fintech çeşitli nedenlerden dolayı dünyanın her yerinde gelişimini sürdürmeye devam etti. Geleneksel bankacılık sistemleri ile ilgili sıkıntılardan ötürü bankalara duyulan güvensizlik bir yana, daha ucuz maliyetler ve şeffaf ücretlendirme sistemi ile alternatif çözümler üreten fintech girişimlerinin yakın gelecekte çok da güçleneceği aşikar. Fintech’in finans üzerindeki etkileri sayısız. Bankacılıktan para transferine, kurumsal ve kişisel kredilerden yatırımlara kadar her konuda fintech geleneksel finansa alternatif çözümler sunuyor. Fintech ekosistemde çok farklı iş modelleri de karşımıza çıkıyor. Para transferi, sermaye fonlama, mobil ödemeler, alım satım platformları bunlardan sadece birkaçı.. Artıları son derece cezbedici olan fintech modellerinin önündeki en önemli bariyer ise güvenlik. Londra merkezli para transfer platformu TransferWise Kurucu ve CEO’su Taavet Hinrikus’a göre insanlar Google, Amazon, ve Facebook gibi sitelere güvenmeyi öğrendikleri gibi finansal teknoloji şirketleri ile bilgilerini paylaşmaya alışacaklardır.

    Londra şu anda Avrupa’nın tartışmasız fintech başkenti olarak kabul ediliyor. Silikon Vadisi ile birlikte Londra fintech konusunda bayrak taşıyıcı iki önemli lokasyon olarak dikkat çekiyor. 2008 ve 2013 yılları arasında İngiltere’deki fintech yatırımı yaklaşık olarak 700 milyon dolara ulaşmış durumda. Her ne kadar toplamda daha az olsa da Londra’daki yatırım büyümesi Amerika’nın önüne geçmeyi başardı. Ülkemizde de son yıllarda fintech konusu özellikle BKM tarafından fazlasıyla zikrediliyor olsa da henüz bu anlamda yolun çok başında olduğumuzu söylemekte fayda var. Dünyada fintech konusunda yıldızı giderek parlayan ve belki de sektörümüzün de örnek alması gereken finanasal teknoloji girişimlerini bu haftaki yazımda bir araya getirdim.

    Betterment
    2015 yılında New York merkezli olarak kurulan girişim otomatik yatırım servisleri ile kişisel yatırım servisleri sunuyor. Firma yatırımın boyutuna bağlı olarak yüzde 0,15 ile 0,35 arasında değişen bir faiz oranı sunuyor. Kurucusu ve CEO’su Jon Stein tarafından yönetilen firma, varlıklarını geçtiğimiz yıl yüzde 200 oranında arttırarak 1 milyon dolardan 3 milyon dolara çıkardı.

    WePay
    San Francisco merkezli bir girişim olan WePay kredi kartı ödeme süreçlerini GoFundMe veya CrowdRise gibi platformlar üzerinde yüzde 2,9 komisyon ve artı işlem başı 30 cent karşılığında online olarak gerçekleştiriyor. 2014 yılında 24,9 milyon geliri olan şirketin geliri geçtiğimiz Ekim Ayında 75 milyon dolara ulaştı. 2015 yılında 5 bin firma arasında 62. sırada yer alan firmanın değeri 220 milyon dolar olarak belirlenmişti.

    Affirm
    2013 yılında PayPal kurucu ve yatırımcısı Max Levchin tarafından kurulan girişim kullanıcılarına büyük e-ticaret alımları için taksitli krediler sunuyor. Geçtiğimiz sene şirket öğrencilere kredi sağlamak için Kaplan, General Assembly, Bloc gibi eğitim kurumları ile işbirliği oluşturdu. Firmanın faiz oranları yüzde 6 ile 20 arasında değişiyor. Firmanın ayrıca 275 milyon dolar öz sermayesi bulunuyor.

    CommonBond
    İster finansal teknoloji firması isterseniz kredi kuruluşu olarak adlandırın, Commonbond gittikçe büyümeye ve yaygınlaşmaya devam eden bir girişim. Şirket kurucusu ve CEO’su David Klein merkezi New York’ta bulunan alternatif kredi firmasını bu şekilde tanımlıyor. Dikkat çekici girişimlerden biri olan CommonBond Amerika’daki 1,3 trilyon dolarlık öğrenci krizini çözmeyi hedefliyor. 2015 yılında çalışan sayısı 2 katının üstüne çıkan firma 2 binden fazla okulun mezunlarına hizmet veriyor. Şimdiye kadar 100 milyon dolardan fazla öğrenci kredisini finanse eden şirketin hedefi 2016 sonu itibariyle 1 milyar dolarlık kredi sağlamak. Şirket şu anda yeterince karlı olmasa da Klein henüz hiçbir kredilerinin batmamasından dolayı gururlu. Şirketin hedefi gelecek iki yıl içinde kar elde etmek.

    Kabbage
    40,2 milyon dolarlık yıllık gelire sahip olan şirket 2015 yılı 5 bin firmanın yer aldığı listede 36. sırada yer aldı. Şirket kredi hesaplamalarında pek çok kompleks veri sistemi kullanıyor. Kabbage’ı özel kılan ise kredilerinin kısa dönemli olması ve müşterilerinin yüzde 70 inin küçük çaplı işletmeler olması.

    Orchard Platform
    Kurucu ortağı ve CEO’su Matt Burton tarafından yönetilen şirket yatırımcıları piyasadaki 130 kredi sağlayan firma ile buluşturan bir finansal data girişimi. Şirket ayrıca Lending Club, Prosper, Funding Circle gibi şirketlere de servis hizmeti sunuyor.Pek çok önemli yatırımcının dikkatini çeken şirket kurulduğu 2013 yılından beri gelirini 44,7 milyon dolara çıkardı.

    TransferWise
    Skype’ın strateji direktörü Taavet Hinrikus ve Kristo Käärman tarafından yaratılan TransferWise’ın merkezi Londra’da bulunuyor. Bu iki girişimcinin amacı yabancı para değişimi için daha ucuz ve verimli bir platform oluşturmaktı. Şu anda kullanıcılarına aylık 34 milyon dolar banka komisyon muafiyeti sağladıklarını iddia ediyorlar. Oranlar kullanıcının lokasyonuna göre değişmekle birlikte Amerika’daki her bir işlem için yüzde 0,7 oranında komisyon alınıyor. Yaklaşık bir yıl önce şirket ABD’de faaliyet göstermeye başlayan şirketin 91 milyon dolar tutarındaki finansmanı içinde Richard Branson, Peter Thiel ve Max Levchin gibi önemli yatırımcılar da yer alıyor.

    Meniga
    Pek çok finansal teknoloji şirketi kendisini bankaların rakibi olarak tanımlasa da İzlanda’nın başkentinde yer alan bu küçük girişim kuruluş amacının bankalara yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Para yönetim yazılımını bankalara lisanslı olarak sunan şirketin İskandinavya’dan Batı Avrupa’ya kadar 25 banka ile anlaşması bulunuyor. Şirket bunun karşılığında bankalardan komisyon alıyor. Meniga Euro bölgesinin en büyük bankası Santanderile de 1,3 trilyon Euro değerinde bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma altı yıllık şirketin gelirini yüzde 30 ile 50 arasında artırabilir.

    Görsel kaynak: mbnconsilium.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN