Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genel2015'te 11 Teknolojik Trend

    2015’te 11 Teknolojik Trend

    2014’ün sonlarına yaklaştığımız şu günlerde, 2015 için teknolojideki genel trendlerin çeşitliliği de oldukça fazla. Günümüzde zaten kullanılmaya başlayan ve önümüzdeki yıllar içinde de popülaritesi oldukça artıracak olan konuları önce bir sıralayalım:

    1- Her Yerden Çevrim içi

    2- Şeylerin İnterneti

    3- 3D Yazıcılar

    4- Gelişmiş, Yaygın ve Görünmeyen analiz

    5- Yoğun İçerikli Sistemler

    6- Akıllı Makinelar

    7- Bulut Bilişim

    8- Yazılım Tanımlı Uygulamalar ve Altyapılar

    9- Web Ölçeğinde BT

    10- Risk Tabanlı Güvenlik ve Kişisel Korunma

    11- Sosyal Medya

    Şimdi de bu başlıkları kısa kısa inceleyelim:

    1. Her Yerden Çevrim içi:

    shutterstock_177767129

    Notebook Modelleri

    Son yıllarda oldukça rağbet gören akıllı cihaz teknolojisi, önümüzdeki yıllarda da yıldızını parlatacak. Hayatın her alanında çevirim içi olan cihazları, daha fazla göreceğiz. Her yerden çevrim içi olunması sonucu, başta giyilebilir cihazların ürettiği bilgiler olmak üzere ,her türlü bilgiye anında ulaşılması da kolaylaşacak. Evden, iş yerinden çevirim içi olmak hayatın en önemli gereksinimlerinden birisi olacak.

    2Şeylerin İnterneti:

    shutterstock_214888774

    Şeylerin interneti terimi, ilk duyulduğunda biraz anlaşılmaz gibi geliyor ama günümüzde başlayan ve gelecekte teknolojinin görünmez kahramanlarından olacak  şeylerden bahsediyorum. Evimizde, işyerimizde, çevremizde kullandığımız eşyaların içinde ya da üzerinde gömülü, akıllı dijital sistemler, yoğun şekilde kullanılmaya başlayacak. Şeylerin interneti ile hayat, daha mobilize ve daha kolay yaşanacak. Düşünsenize buzdolabınız size mail atıyor, çamaşır makinanız deterjanının bittiğini mail yolu ile size söylüyor. Akıllı ayakkabı sizden şikâyetçi oluyor. Akıllı gözlüğünüz zevkinize uygun filmleri internetten sizin için araştırıp, bilgilendiriyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

    3. 3D Yazıcılar:

    shutterstock_196793492

    3D yazıcı teknolojisinin geldiği nokta, geçmişte  öngörülemeyen şeyler arasında geliyordu. Günümüzde ve önümüzdeki yıllarda her seviyede kullanımının oldukça artacağına kesin gözü ile bakılıyor. Bu yıl içinde arabadan tutun da pizzaya, yapay kafa tasından, omuriliğe kadar her alanda kullanılmaya başladı. 3D yazıcılar ile yapılabilecekler, hayal gücü ile sınırlı denilebilir.

    4.Gelişmiş, Yaygın ve Görünmeyen analiz:

    shutterstock_97695965

    Akıllı cihazların sayısı arttıkça, bunlardan gelen büyük miktarda bilginin değerlendirilmesi ve analizi önem kazanacak. Bu bilgilerin geri planda analiz edilmesi, son kullanıcıya gerekenin sunulması oldukça önem kazanacak.

     5.Yoğun İçerikli Sistemler:

    shutterstock_133691132

     

    Başta şeylerin interneti olmak üzere, bütün akıllı cihazların ürettiği verinin analizinden elde edilen bilgilere göre hareket eden sistemler kullanılmaya başlayacak. Akıllı sistemler, hasta olduğunuzu anlayıp ona göre  uygun elbise, ilaç önerileri sunabilecek. Ya da ortam sıcaklığı fazla olduğunda karşı önlem alabilecek sistemler geliştirilecek.

    6Akıllı Makineler:shutterstock_187027715

    Bazı akıllı cihaz modelleri

    Günümüzde akıllı robotlar, akıllı kişisel asistanlar, vs. zaten var. Bu sistemler geliştirilecek. Çevresindekileri öğrenen ve ona göre hareket eden cihazlarla yaşamaya alışacağız.

    7Bulut Bilişim:

    shutterstock_91438157

    Günümüzde kullanmakta olduğumuz Bulut hizmeti, gelecekte de yoğun şekilde kullanılacak.  Akıllı cihazlarımızda kullandığımız uygulamaların ve içeriklerin, farklı cihazlar arasında senkronizasyonu  sağlanacak. Platform bağımsız olarak, bilgiye her ortamdan ulaşma, geleceğin vazgeçilmezleri arasında yerini alacak.

    8Yazılım Tanımlı Uygulamalar ve Altyapılar:

    shutterstock_113544646

    Yazılım tanımlı uygulamalar, özellikle servis sağlayıcılar için fırsatlar yaratacak. Özellikle bulutta bulunan uygulamalar kendi aralarında ihtiyaca göre farklı davranışlar sergileyecekler. Bulut altyapılarının dinamik  hareket etmesi için gerekli uygulama ve ortamların geliştirilmesi sağlanacak. Çalışılan ortamdan yada donanımdan bağımsız çalışan servisler kullanılmaya başlayacak.

    9Web Ölçeğinde BT:

    Responsive web design in electronic devices vector eps10

    Uygulama ve altyapı konusunda daha fazla şirket Amazon, Google, Facebook benzeri servisler kurmaya yönelecekler. Bulutta çalışacak şekilde değiştirilmiş, yazılım tanımlı sistemlerin kullanılması artacak.

    10Risk Tabanlı Güvenlik ve Kişisel Korunma:

    shutterstock_58402255

    Uygulamaların klasik güvenlik çözümleri ile tam olarak korunmasının mümkün olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu tür uygulamalar yerine, güvenlik sorunlarında dinamik hareket edebilecek, kendi kendini koruyabilen uygulamalar tercih edilecek.

    11. Sosyal Medya

    1414873206_social-media-companies

    Günümüzde Sosyal Medya kullanımı, alınan telefonların özelliklerini bile etkilemiş durumda. Her geçen gün daha fazla Sosyal Medya kullanıyoruz. Akıllı telefonların kullanım oranları arttıkça,  daha fazla sosyal medya kullanılacağı kesin.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN