Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürProfesyonel bir espor oyuncusu olmak için tüyolar

    Profesyonel bir espor oyuncusu olmak için tüyolar

    Espor bugün tüm dünyada en çok konuşulan ve ilgi gösterilen konuların başında geliyor. Newzoo tarafından gerçekleştirilen 2017 Global Espor Pazarı raporuna göre küresel e-spor pazarında 2016 yılında elde edilen gelir 493 milyon dolar. Bu rakam 2015 yılında 325 milyon dolar idi. Böylesine büyük bir ekonominin döndüğü sektörün oyuncuları da çok ciddi kazançlar elde ediyorlar. Statista 2017 verilerine göre dünyanın en çok kazanan espor oyuncuları listesinde ilk sırada 2.720.623 dolar ile Saahil Arora var. Arora’yı 2.618.12 ile Peter Dager ve 2.401.43 ile Sumail Hassan izliyor. Yaşları maksimum 18-20 olan bu çocukların kazandıkları rakamlar dudak uçuklatan cinsten. Ve haliyle dijital çağın giderek fenomenleşen bu mesleği yeni nesil için de ilham kaynağı oluyor. Espora Türkiye’de de giderek artan bir ilgi söz konusu. Türkiye’de oyun oynayan 30 milyon kişilik bir kitle var. Araştırmalara göre bunun 5’te biri civarı “core gamer” dediğimiz oyuna ciddi anlamda ilgi gösteren, vakit ve para harcayan kitle. Türkiye’deki espor oyuncu sayısı ile ilgili elimizde net bir rakam olmasa da genel oyuncu sayısı ile ilgili bu rakamlar espora ilgi konusunda aşağı yukarı bir fikir veriyor. Türkiye’deki oyuncuların çoğunun tahmin edeceğiniz üzere oyuna ciddi paralar harcamadıklarını bilsek dahi olayın maddi boyutun ve sosyal açıdan algısının ciddi yükselişinin espor özelinde işleri tersine çevireceğini söyleyebiliriz. Yarın öbür gün anne babaların çocuklarının cebine sırf espor ekipmanı almaları için harçlık koymaya başladığını yaşayacağımız günlerin gelmesi hiç de hayal değil. Ama hem iyi bir espor oyuncusu olmak hem de bu paraları kazanmak o kadar da kolay bir iş değil. Her şeyden önce büyük bir çaba ve disiplin istiyor. Peki başka ne istiyor? Profesyonel bir espor oyuncusu olmak için tüyoları bu haftaki yazımda bir araya getirdim.

    Esporda kariyer yapmak demek hayatta birçok şey için fedakarlık yapmak demek. En basiti uykudan. Zira profesyonel oyuncuların çoğu günün ortalama 12 saatini oyun oynayarak geçiriyorlar. Bununla birlikte dünyanın farklı bölgelerinde yarışan espor oyuncuları turnuvalar için çok fazla da seyahat ediyorlar. Başarılı bir oyuncu olmak için sadece az uyumak çok seyahat etmek de yetmiyor. İster takım oyuncusu olun ister yalnız oynayın aşağıda paylaştığım ip uçları eminim çok işinize yarayacak.

    En iyi olduğun oyunu bul
    Bugünün zorlu şartlarında oyunlarda kazanmak zaman, kararlılık ve yetenek gerektiriyor. Bunun için ise yapmanız gereken iyi oynadığınız oyunu bulmak ve bu oyunun en iyisi olmak. Xbox Live gibi servislerde pratik yapabilir ve çok yetenekli oyunculara karşı yarışabilirsiniz. Kendi oyununuzu bulduktan sonra yapmanız gereken bireysel ve takım oyuncusu olarak bir kariyer oluşturmak.

    Motive ol
    Oyun ve para kazanmak oyuncular için en önemli motivasyon kaynakları. Bunlara sahip olmak ise azimli, sabırlı ve çok iyi motive olmaktan geçiyor. Birçok oyuncunun motivasyon kaynağı ise ailesine yaptığı işin önemini kabul ettirmek. Zira genelde anne babalar çocuklarının oyun için harcadıkları zaman ve parayı gereksiz buluyorlar. Kendilerini ailelerine kanıtlamak için en iyisi yapma gayretine giren oyuncular bu şekilde çok daha konsantre yollarına devam ediyorlar.

    Pratik yap
    Espor oynadıkça kendinizi geliştirebileceğiniz, yeni taktikler öğrenebileceğiniz bir alan. Oyun oynamak kadar izlemek de önemli. İzledikçe nasıl kazanıldığını ve kaybedildiğini öğreniyorsunuz. Pratik yaparken kaybetseniz bile çok fazla denemek, çalışmak sizi daha kısa sürede hedeflediğiniz yere ulaştırıyor. Ünlü oyuncu Tyler “Teepee” Polchow 2014 yılında Call of Duty World Championship’i kazanan Evil Geniuses takımının bir üyesi. Polchow ve takımının bu yarışmayı kazanmak için günde 8 saatten fazla çalıştığına bu konu hakkında araştırma yaparken denk geldim.

    Biraz paraya kıyın ve iyi bir ekipman alın
    Oynamak ve turnuvalara katılmak için yeteneklerinizi test edebileceğiniz ekipmanlara ihtiyacınız var. En önemlisi ihtiyaç duyduğunuz performansa sahip iyi bir PC. Bununla birlikte ince ve hafif bir laptop da seyahat sırasında ve takım arkadaşlarınızla çalışırken işinizi kolaylaştıracaktır. Yüksek oranda özelleştirilmiş bir masa üstü ile de donanımınızı yeni oyunlar için güncel tutmanız mümkün. Xbox ve PS da iyi bir tercih olabilir.

    Bir grubunuz/takımınız olsun
    Oyun her ne kadar bir yetenek işi de olsa bir grup ya da takımın parçası olmak kendini geliştirmek adına çok önemli. Tabii öncesinde katılacağınız grubun kurallarını bilmeniz de önemli. Kendinize bir takım bulun ve hatta iyi bir oyuncu iseniz takım gelip sizi bulacaktır. Öte yandan bir topluluk içinde kendi takımınızı kurmanız da mümkün.

    Turnuvalara katılın
    Bireysel olarak veya takım içinde yeterince iyi olduğunuzu düşünüyorsanız turnuvalara katılmaya başlayın. Yeteneklerinizi online ve yerel turnuvalarda test edin. Turnuvalar yıl boyunca devam ettiğinden yıl boyunca her zaman yarışacak bir yer bulmanız mümkün. Bununla birlikte oyun kazanmak yalnızca güveninizi artırmakla kalmayacak, para kazanmanızı da sağlayacak.

    Görsel kaynak: Redbull

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN