Lenovo tarafından gönderilen bir basın daveti mesajında aynen şunlar yazıyordu: “13 Aralık akşamı… Lenovo…Çok sürpriz bir mekânda… Heyecan, eğlence, son teknoloji!” Bu mesajın hemen ardından gelen basın daveti gönderisi de bu sürprizi pekiştirir nitelikte bir bilmece gibi düzenlenmişti. Tarih ve zaman belli, mekân da Beykoz’daki eski kundura fabrikasıydı. Her ne kadar bu basın davetinde Lenovo, bir değil üç ürününü tanıtıyor olsa da benim gözüm Legion Go’da idi… Hemen orada birkaç dakika deneyimlemiş olsam da bunun yeterli olmadığı aşikardı. Lenovo Kıdemli Pazarlama İletişimi ve Teknoloji Uzmanı Harun Şen, bu ürünün yalnızca MediaMarkt’larda satılacağını söyleyince kendisine 40 yılı aşkın bir süredir bilgisayar oyunu oynayan bir “boomer” olarak bu ürünü deneyimlemek istediğimi söyledim. Birkaç gün sonra da kapım çalındı ve kocaman bir paketle Lenovo Legion Go ile kavuştuk. Bu vesileyle Sevgili Harun Şen nezdinde Lenovo yetkililerine ve değerli PR ajanları Hill&Knowlton’a çok teşekkür ederim.
Oyun konsolu, el bilgisayarı
Terminolojide “oyun konsolu” olarak nitelendirilse de “el bilgisayarı” diyenler de var. Aslında bu ürün gamının öncülüğünü Valve tarafından üretilen Steam Deck olduğunu kabul etmek gerekiyor. 2022 yılının başında piyasaya çıkan Steam Deck, PC oyunlarının mobil ortamda taşınabilir bir el bilgisayarında oynanabileceğini kanıtladı. Daha sonra kervana bu yıl haziran ayında duyurulan Asus ROG Ally katıldı.
Fakat Legion Go, bu iki ürünü de gölgede bırakacak özelliklerle geldi. Özellikle Nintendo Switch’de gördüğümüz çıkarılabilir oyun kumandaları dikkat çekici. Hatta bu iki kumandadan birini fare gibi kullanabiliyorsunuz. Trackpad küçük olsa da Windows 11’de gezinmek için yeterli. Aynı şey sağ oyun kumandasının hemen arkasında yer alan kaydırma tekerleği için de geçerli.
Legion Go’nun sunduğu en ilginç farklılıklardan biri de FPS (First Person Shooter) modu adını verdiği mod. Bu kontrol modu etkinleştirildiğinde, sol oyun kumandası normal tutulurken sağ kontrol cihazı küçük bir plastik diskin içine (manyetik olarak bağlanır) yerleştiriliyor ve onu dik bir joystick gibi konumlandırıyor. Ancak bir dikey fare gibi kullanılıyor. Masanın üzerinde kaydırdığınızda imleciniz/kameranız standart bir farede olduğu gibi hareket ediyor. Böylece sağ elde fare ile ilerlerken sol elde ateş edip katliam yapabiliyorsunuz.
En önemli üstünlük ekranında
Bana kalırsa Legion Go’nun belki de en önemli parçası, 2560×1600 çözünürlükte ve 144Hz yenileme hızıyla 8,8 inç IPS dokunmatik ekranı. Rakiplerinden daha keskin ve daha hızlı… SRGB renk gamının %98,6’sını kapsayan ekran geniş bir renk yelpazesi gösterme kapasitesine sahip. Bu da oyunların görsel canlılığını koruyor. Kontrast ve parlaklık Legion Go’da maksimum 514cd/m2 değerine ulaşıyor. Ekran 144Hz yenileme hızı sunsa da elinizdeki cihaz batarya ile çalıştığı için oyun süresini uzatmak adına anında 60Hz’e geçiş yapma seçeneği ve aynı hızlı erişim menüsü ile 1280×800 ve 1920×1200 çözünürlük geçişleri de mevcut.
Batarya ömrü konusunda rakiplerine oranla daha büyük, daha hızlı ve daha yüksek çözünürlüklü ekrana sahip olmasına rağmen Legion Go, kendi sınıfından daha uzun ömürlü. Güç Tasarrufu modunda, termaller ve işletim sistemi gücü dengeli olarak ayarlandığında GTA V gibi bir oyunda 2 saati aşkın oyun keyfi sunuyor. Legion Go, aynı zamanda oldukça hızlı şarj oluyor ve bir saat şarj süresinde batarya % 90’ın üzerine çıkıyor.
FPS modu son derece ilginç
Legion Go, elde taşınabilir oyun bilgisayarı pazarına önemli geliştirmeler sunmuş. Destek ayağı ve çıkarılabilir oyun kumandaları ile Nintendo’nun Switch’te sunduğu uyarlanabilirliği benimsiyor ve yerleşik bir dokunmatik yüzey ile sistemin bir PC olarak kullanımını kolaylaştıran akıllı bir FPS modu ile işleri daha da ileri seviyeye taşıyor. Legion Go’nun güçlü performansını parlatan muhteşem bir 8,8 inç OLED ekran rakipleriyle arayı açmasına neden olmuş. Ancak bir yandan da kütlesi, elde taşınan bir cihazın tanımını zorluyormuş gibi hissettiriyor. Daha büyük, ince ve hafif bir oyun dizüstü bilgisayar alternatif olur mu diye insan düşünmeden edemiyor. Ama Legion Go’yu bir yerlerde çıkartıp oynamaya başladığınızda çevrenizdekilerin üzerinizdeki bakışları insanı havaya sokuyor itiraf edeyim.
Lenovo Legion Go, bu yeni ürün gamında çok önemli bir başlangıç, bir kilometre taşı diyebilirim. Konsol üzerinde gerçekleştirilen fikirlerin çoğu harika. Ayrıca konsolun kolay erişime izin verme ve ayarlarında ince ayar yapma şeklinin çok düzgün çalışıyor. Ancak Windows’a özgü kontrollerle daha fazla entegrasyon, özellikle konsol ayarlarının özelliklerini anlamayan kullanıcılar için ayarların ayrıştırılmasını kolaylaştıracaktır.
Lenovo Legion Go Özellikleri:
CPU/GPU: AMD Ryzen Z1 Extreme
RAM: 16GB LPDDR5
Depolama: 512GB/1TB NVMe SSD
Ekran: 8,8 inç, 2560×1600, 144Hz IPS
Portlar: 2 x USB-C, 1x 3.5mm
Boyutlar: 299x131x41mm
Ağırlık: 854g
Fiyat: 44999₺ (Sadece MediaMarkt’ta)