Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür10 yıl önce olmayan 10 dijital ürün

    10 yıl önce olmayan 10 dijital ürün

    Teknoloji baş döndürücü bir hızda gelişiyor. Ve bugün aşina olduğumuz pek çok dijital cihazın ve uygulamanın aslında çok kısa bir süre öncesine kadar hayatımızda olmadığının eminim birçoğumuz farkında değilizdir. Bu haftaki yazımda sadece 10 yıl önceye döndüğümüzde göremeyeceğimiz, bugün ise hayatımızın en önemli parçalarından olan 10 teknolojiyi bir araya getirdim. Tabii bazılarına henüz Türk kullanıcısı olarak bizlerin erişemediğinin de altını çizeyim.

    iPad
    Steve Jobs bundan 7 yıl önce ilk iPad’i tanıtırken yaşadığınız en iyi tarayıcı deneyimi olacak demişti. Efsane CEO 2010 yılı Ocak ayındaki lansmanda sahnede şu ifadeleri kullanmıştı: “Gerçekten harika bir deneyim, laptop ya da akıllı telefondan çok daha iyi.” iPad piyasaya çıktığında fiyatı 499 ile 829 dolar arasında değişiyordu. Zaman içerisinde model ve fiyat skalası genişledi. Ve tabii zaman içerisinde iPad’in yetenekleri de gelişti. Apple’ın son olarak piyasaya sunduğu 10,5 inçlik yeni iPad Pro özellikle işi çizim ve tasarım olanların eli ayağı olabilecek bir cihaz.
    Snapchat
    Snapchat ilk olarak karşımıza AppStore’da 2011 yazında fotoğraf gönderildiğiniz bir mesajlaşma uygulaması olarak çıktı. O zamanlar uygulamanın adı Pictaboo idi. Ama simgesi şu anki ile aynıydı. 2011 Eylül’de adı Snapchat olarak değişti ve ABD’li gençler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. 6 yıl sonra bugün şirketin değeri 18 milyar doların üzerinde. Ve şu an gelinen noktada firmanın TV şovları, donanım ürünler ve sanal gerçeklik teknolojileri üzerine iş ortaklıkları bulunuyor.
    Airbnb
    Airbnb fikri 2007 yılında site kurucusu Joe Gebbia’nın oda arkadaşı Brian Chesky’e gönderdiği eposta ile doğdu. Bu e-postada Joe Brian’a para kazanmak için başkalarının dairelerini kiraya vermeyi öneriyordu. Birkaç denemeden sonra 2008 yılında Air Bed&Breakfest yaşadığınız bölgede boş odalarınızı kiralamanızı sağlayan ve bu sayede uygun fiyata kalacak yer arayanlara fırsatlar sunan bir platform olarak kuruldu. Airbnb bugün kullanıcılarına farklı deneyim ve standartlarda kalacak yer imkanı sunan tüm dünyanın en çok kullanılan platformlardan biri. Platformun kuruluşundan 9 yıl sonra değeri 31 milyar dolara ulaşmış durumda.
    Spotify
    Spotift 2008’de İsveç’in Stockholm şehrinde kuruldu. Kurucuları Daniel Ek ve Martin Lorentzon’un Spotify ismini bulmaları ise 2005 yılını dayanıyor. İlk olarak 2007 yılında yerel deneme yayınına başlayan platformun resmi kuruluşu ise Sony ile anlaşma imzaladığı 2008 yılı. Herkesin Premium üyelik satın alabildiği uygulamanın ücretsiz versiyonuna erişim ilk başlarda yalnızca davetiye ile mümkün oluyordu. 9 yıl sonra bugünlerde Spotify’ın aktif kullanıcı sayısının 140 milyonu geçtiğini görüyoruz.
    Oculus
    Oculus VR fikri 2012 yılında Kaliforniya İrvine’da bir garajda ortaya çıktı. Kısa süre içinde 19 yaşındaki Palmer Luckey bir şirket kurarak fikrini resmen hayata geçirdi. Luckey şirketini 2014 yılında 2 milyar dolara Facebook’a sattı. Luckey ayrılmış olsa da Oculus Facebook bünyesinde devam ediyor. 499 dolara alabileceğiniz Oculus cihazı dışında Facebook’un 2018 yılında piyasaya sunmayı hedeflediği bir sanal gerçeklik başlığı üzerinde çalıştığını biliyoruz.
    Instagram
    2010 yılı Ekim hayatında hayatına başlayan uygulamanın ilk gün 25 bin kullanıcıya ulaştığını söylemek lazım. 2011 yılında Apple tarafından yılın iPhone uygulaması seçilen Instagram Nisan 2012’de Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. Bugün Instagram’ın günlük kullanıcı sayısı 200 milyonu geçmiş durumda. Bununla birlikte uygulama canlı video, anlık hikayeler vs gibi her geçen gün farklı özelliklerle kendini yenilemeye de devam ediyor.
    Kickstarter
    Kitle kaynak platformlarının en popüleri olan Kickstarter 2009 yılında kurucusu Perry Chen’in New Orleons’daki caz festivaline müzisyenleri davet edebilmek için başlattığı kampanya ile hayatına başladı. İlk ürünü Chen tarafından yaratılan Grace Jones tişört yeterli fon yardımına ulaşamamıştı. Ancak zaman içinde sitede 13 milyon kişi birçok projeye katıldı ve 3,2 milyar dolar para toplandı.
    Android
    Google Kurucusu Sergey Brin ve mühendislik müdürü Steve Horowitz Google’in Anroid işletim sistemini açıkladığında şirketin G Phone adında bir akıllı telefon çıkaracağı dedikoduları yayılmıştı. Ancak Horowitz Android’in tanıtımında yaptığı açıklamada bu platformun bir değil binlerce G Phone’un yaratılmasında kullanılacağını söyledi. Bugün Android üzerinde çalışan 2 milyardan fazla aktif cihaz var.
    WhatsApp
    Jan Koum yılında şirketini kurduğunda uygulama henüz yazılmamıştı. O ve arkadaşı Brian Acton o dönemde bir mesajlaşma uygulaması yapmaya karar vermişlerdi. Uygulama hayata geçtikten sonra kısa süre içerisinde patladı. SMS’in yaygın olduğu ülkelerde çok sevildi. Ve 2012 yılında Mark Zuckerberg’in dikkatini çekti. Facebook 2014 yılında uygulamayı 19 milyar dolara satın aldı.
    Square
    Twitter Kurucusu Jack Dorsey tarafından 2010 yılı Ekim ayında bir arkadaşının American Express kartı kullanmaması sebebiyle kuruldu. Mobil ödeme servisi olan Square bildiğiniz üzere akıllı telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama üzerinden kullanılıyor. Bugün şirketin değeri 10 milyar dolara yaklaşmış durumda.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN