Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/Kamera10 pratik fotoğraf ipucu

    10 pratik fotoğraf ipucu

    foto_ipucu02

    Fotoğraf çekerken kullanacağınız ve alacağınız sonuçları etkileyecek olan 10 fotoğraf ipucu ile daha güzel fotoğraflar çekebileceksiniz.

    Cep telefonları ile hayatımıza iyice giren fotoğraf, günümüzde en hızlı üretilen ve bir o kadar da hızlı tüketiliyor. Her gün milyarlarca insan on milyarca kare üretiyor. Bu kadar üretimin arasında güzel sonuçlar elde etmek ise her zaman kolay olmayabiliyor. Cem Yılmaz’ın tabiri ile ‘uzay mekiklerinde bile olmayan bir teknolojiyi artık cebimizde taşıyoruz’. Hal böyle olunca kullanıcıya da çok iş düşüyor.

    Elbette herkesin her türlü teknik konuda bilgisi olmasını beklememek lazım. Kendine has teknikleri, kuralları ve kolaylık/zorlukları olan fotoğraf, gelişen teknoloji ile oldukça kolaylaştı. Yine de her şeyi teknolojiden beklemem gerekiyor. Bazı küçük ipuçları, dikkat edeceğiniz bazı konular ve biraz özen göstererek siz de çektiğiniz fotoğrafların kalitesini artırabilirsiniz. Üstelik bunun için saatlerinizi ayırmak, günlerce araştırma yapmak ya da birilerinden yardım istemek zorunda değilsiniz. İşte fotoğraflarınızı daha güzelleştirecek 10 pratik ipucu:

    1-Işığı gözlemleyin

    Fotoğraf eşittir ışık. Işığın olmadığı yerde fotoğraf olmayacağı gibi fotoğrafın olmadığı yerde de ışık yoktur. Etle tırnak gibi birbirine bağlı olan bu iki etmen her açıdan birbirini etkiler. Işığı gözlemlemek, güneşin nereden doğduğunu bilmek, güneş tam tepedeyken çekim yapmamak, ışığı (istisnai durumlar dışında) konunun arkasına almamak gibi etkenler fotoğrafın kalitesini artıran önemli etkenlerden sadece birkaçıdır.

    Fotoğraf çekmeden önce ışığın nereden geldiğini dikkat edin. Özel olarak bu tarz çalışmıyorsanız ters ışıkta fotoğraf çekmemeye özen gösterin. Kapalı bir mekanda, gündüz pencere önüne insanları koyup portre çekmeye çalışmayın. Fotoğraf çekerken güneşin yönünü hesaba katın. Bu ve benzeri düzenlemelerle çektiğiniz fotoğrafların kalitesinin artacağını göreceksiniz.

    2-Fotoğrafı fotoğrafçı çeker

    Yaygın kanının aksine fotoğrafı fotoğrafçı çeker, fotoğraf makinesi ise bu süreçte bir yardımcıdır. 10 bin TL’lik makineniz kendi kendine çekim yapamaz, kadraja karar veremez ya da ‘abi şu konuyu da kareye ekleseydin’ gibi yorumlar yapamaz. Bu yüzden hangi türde ve kaç TL olursa olsun fotoğrafı fotoğrafçının bilgi, beceri ve tecrübesinin çektiğini unutmayın.

    3-Makinenize hakim olun

    Evet fotoğrafı fotoğrafçı çeker ama ‘at sahibine göre kişner’ sözünü de unutmamak lazım. Elinizdeki makine hangi türde olursa olsun onun sınırlarını bilmeniz size avantaj sağlayacaktır. Örneğin fotoğraf makinenizde panorama özelliği var ve siz bunu bilmiyor ya da kullanmıyorsanız bu önemli bir eksikliktir. Bilmek ve kullanmak çektiğiniz fotoğraflara farklı bir boyut katacağı için önemlidir. Bu yüzden elinizdeki makinenin işinize yarayabilecek bütün özelliklerini bilmek sizin için önemlidir.

    foto_ipucu_03

    4-Altın oranı kullanın

    Altın oran ya da üçte bir kuralı göze daha hoş görünen fotoğraflar çekmenizi sağlar. Altın oranda kadrajı yatayda iki, dikeyde iki çizgi ile böldüğünüzü düşünün. Fotoğraftaki konuları bu 4 çizginin kesiştiği yerlere koyduğunuzda estetik olarak hoş fotoğraflar elde ederseniz. Altın oran yüzyıllardır sanatta, heykelde ve benzer alanda kullanılır. Bu kural mutlaka olması gereken bir etken değildir. Her fotoğrafınızı da bu kurala göre çekmek zorunda değilsiniz. Ancak fotoğraflarınızda bir rehber gibi bunu kullanırsanız daha hoş sonuçlar elde edersiniz.

    5-Flaşı gündüz de kullanın

    Herkes flaşın gece kullanılacağını bilir. Fakat çok az kişi gündüz de flaşın kullanıldığı yerler olduğunu bilir. Örneğin ters ışık ve konunun yüzünün karanlıkta kaldığı durumlarda da flaş gündüz olsa bile kullanılır. Bu yüzden flaşı sadece gece değil gündüz de kullanın. Bu konuda

    6-Makinenizi titretmeyin

    Fotoğrafların net çıkmaması güzel görünmelerini engelleyen önemli bir faktördür. Bunun en önemli sebeplerinden biri de fotoğraf çeken cihazın titremesidir. Tutuş şeklinin yanlışlığı, hareket halinde olmak, düşük enstantane değeri kullanmak fotoğrafların titreşimden kaynaklanan netsiz görünmelerine sebep olur.

    Bu yüzden fotoğraf çekerken mümkün mertebe hareket etmeden durmayı öğrenmek gerekir. Ayrıca fotoğraf makinesini doğru şekilde tutmak da önemlidir. Çekimler sırasında fotoğraf makinenizi tutabilecek bir konumda olamazsanız bir yere koymak ya da en iyi tripodla çekim yapmak titreşim sorunlarını engelleyecektir.

    7-Arka plana dikkat edin

    Bir fotoğrafın güzel görünmesinin önemli sebeplerinden biri de genel kadrajın güzel olmasıdır. Bu yüzden fotoğraftaki ana konunun dışında kalan ve arka planda görünen nesneleri iyi belirlemek gerekiyor. Arka planı kalabalık olan yerlerde çekim yapmak yerine daha sade arka planlar bulmak daha mantıklı olabilir. Ayrıca özellikle insan çekimlerinde arka planın sade olmasına özen gösterin. Eğer arka planı sadeleştiremiyorsanız fluya düşürerek görünürlülüğünü azaltın. Bu da dikkatin sadece ön plandaki konuya yoğunlaşmasını sağlar.

    foto_ipucu01

    8-Çekim modlarını doğru kullanın

    Eğer fotoğraf konusunda bilgili iseniz ve ortam da buna uygunsa mümkün mertebe makinenin ayarlarını kendiniz yapın. Ancak aceleniz varsa ya da teknik bilginiz yeterli değilse hazır çekim modları, tam otomatik mod gibi seçenekleri kullanarak da güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunları kullanmaktan kaçınmayın. 10 bin TL’lik fotoğraf makineniz olması sizin Auto modunu kullanmayacağınız anlamına gelmez.

    9-Etrafı gözlemleyin

    Güzel fotoğraflar için etrafı gözlemlemeyi unutmayın. En güzel kareler her gün geçtiğiniz sokakta, kitap almaya gittiğiniz kitapçıda ya da sinemada karşınıza çıkabilir. Tabi siz onları fark ederseniz. Bu yüzden güzel fotoğraflar çekmek istiyorsanız etrafınızda olup bitenlere seyirci kalmayın, gözlemci olun. Biz kanıksamış olsak da günlük hayatımızda birçok konu aslında birer fotoğraf karesi olabilecek potansiyele sahiptir.

    10-Bol bol pratik yapın

    Tüm bu tavsiyeleri hayata geçirmek ise size kaldığından son önerim ise bol bol fotoğraf çekmek olacak. Çünkü çekim yaptıkça makinenize hakimiyetiniz artar. Benzer şekilde kadrajınızı da geliştirirsiniz. Bu sayede en zor durumlarda bile güzel fotoğraf çekmeye başlar ve çektiklerinizi daha çok beğenirsiniz.

    Uzun lafın kısası biraz emek, biraz heyecan, biraz gözlem ve biraz teknik bilgi ile siz de güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Her şey size bağlı ve emek verdiğinizde olacağını göreceksiniz.

    Işığınız bol olsun…

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN