Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf çekmeye nasıl başlamalıyız?

    Fotoğraf çekmeye nasıl başlamalıyız?

    Bir fotoğraf makinesi alıp fotoğrafı ciddi bir hobi haline getirmek istiyorsunuz. Ama nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu yazı kafanızdaki tüm soru işaretlerini kaldıracak.

    Uzun yıllardır fotoğrafla ilgilenen biri olarak en sık duyduğumuz sorulardan biri ‘nasıl güzel fotoğraf çekerim’ olmuştur. Hatta son günlerde internette bulduğu fotoğrafları bana gönderip ‘XYZ marka fotoğraf makinesi aldım ve böyle fotoğraf çekmek istiyorum, ne yapmam lazım’ gibi sorular da almaya başladım. Anlaşılan o ki bu tip soruların devamı gelecek. Ben de hem onlara bir cevap olsun hem de olası soru geldiğinde bu yazıyı referans göstererek bu tarz sıkıntıları olanlara yardımcı olmak istediğimden bu makaleyi hazırlamaya karar verdim.

    Eğitim şart

    Evet bir fotoğraf makinesi aldınız ya da almayı planlıyorsunuz. Amacınız güzel fotoğraflar çekmek, anı yakalamak, ciddi bir hobiye dönüştürmek hatta profesyonel fotoğrafçılık yapmak bile olabilir. Amacınız ne olursa olsun yapmanız gereken ilk şey fotoğrafın temel öğelerini öğrenmek. Yani enstante nedir, diyafram ne işe yarar, fotoğrafın tarihi, fotoğraf makinesinin mantığı ve benzeri konuları bilmeden iyi fotoğraf çekmeniz mümkün değil. Çekseniz bile bu tesadüfi olur ve sürdürülebilir bir başarı elde edemezsiniz.

    Yukarıda saydığım bilgiler gözünüzü korkutmasın. Biraz ilgi, biraz merak, küçük bir kurs (yaşadığınız şehirde mutlaka bir fotoğraf kulübü vardır oranın kurslarına gidebilirsiniz) bilen birinden alacağınız ders size yardımcı olacaktır. Eksiklerinizi de internetteki bilgi kaynaklarından tamamladınız mı konunun teorik tarafını halledersiniz.

    Ama bu adımı atmadan fotoğrafa başlamanızı önermem. Zira bir tarafınız hep eksik kalacaktır. Benden söylemesi.

    Fotoğraf makinesi seçimi

    Fotoğraf makinesini eğitimden önce ya da sonra alabilirsiniz. Önce aldığınızda eğitimlerde öğrendiklerinizi pratik etme imkanına ulaşırsınız. Ama bu olmazsa olmaz değil. Ama eğitimle fotoğraf makinesi satın alma arasında geçen süreyi uzatmayın. Yani eğitim alıp 2 yıl sonra fotoğraf makinesi alırsanız bilgilerinizin çoğunu unutma ihtimalinizi var. İşi garantiye almak için eğitimle makine alımını aynı anda yapmaya çalışın.

    Fotoğraf makinesi almak otomobil almaya benzer. 1500 TL’ye de fotoğraf makinesi alabileceğiniz gibi 25 bin TL’ye de fotoğraf makineleri vardır. Benim önerim bu işe yeni başlayan biri olarak giriş seviyesi bir dijital SLR ya da aynasız ile işe başlamanız olur.  Hatta kompakt bir fotoğraf makinesi de işinizi görebilir ama esneklik ve ayar zenginliği anlamında yukarıdaki iki kategoride daha fala seçenek sunar. Giriş seviyesi bir model işinizi rahatlıkla göreceği gibi olası bir bıkma durumunda (bir heves fotoğrafçılığa başlayıp birkaç ay sonra bütün ekipmanlarını bir kenara bırakanları gördüm) zararınız düşük olacaktır.

    Fotoğraf sokakta çekilir

    Diyelim ki fotoğraf makinenizi alıp eğitiminizi tamamladınız. Bundan sonra yapmanız gereken şey ise bol bol fotoğraf çekmek. Sanılanın aksine iyi fotoğraf çekmek için Himalayalar’a gitmenize ya da uzun bir dünya seyahate yapmanıza gerek yok. En iyi fotoğrafları her zaman gittiğiniz berber, kuaför, mahallenizdeki sıradan bir günde çekebilirsiniz. Hatta bildiğiniz yer ve kişilerle daha güzel fotoğraflar çekme ihtimaliniz bile var.

    İşin temelini öğrendikten sonra yapmanız gereken şey fotoğraf çekmek. Bu bir yandan gözünüzü terbiye ederken diğer yandan makineye alışmanızı ve onu artık kendinizden bir parçanız olarak görmenizi sağlayacaktır.

    Elbette kısa bir eğitimle Ara Güler olmayı beklemeyin. Fotoğraf uzun soluklu ve öğrenmenin bitmeyeceği bir sanat dalı. Sürekli çekim yapmak, kendini geliştirmek, bol bol okumak, kültürel birikiminizi artırmak çekeceğiniz fotoğrafların kalitesine katkı sağlayacaktır. Günün sonunda fotoğraf sadece deklanşöre basarak çekilmez. Deklanşöre basan kişi bilgisini, birikimi, eğitimini, hayatı boyunca öğrendiklerini bir kare ile ifade eder. Ve bu kare kişiden kişiye değişir. Bu bakımdan bıkmadan usanmadan fotoğraf çekip her zaman daha iyisi için çalışmak gerekiyor.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN