Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürAyaklarımızı yerden kesecek uçan otomobiller

    Ayaklarımızı yerden kesecek uçan otomobiller

    Otomobiller neredeyse yüz yıldır aynı. Bu süre içinde ufak tefek değişiklikler hariç, devrimci bir yenilik yaşanmadı otomotiv endüstrisinde. Hibrit ya da elektrikli otomobiller ve şimdi yeni yeni test sürüşleri devam eden sürücüsüz araçları saymazsak, uçan otomobiller kadar bizi heyecanlandıran gelişme yaşanmadı sektörde. Bu yazıda, hem karada hem havada giden, ayaklarımızı yerden kesecek otomobilleri inceliyorum.

    BUGÜNE KADAR SADECE HAYALDEN İBARETTİ

    Bugüne kadar uçan otomobiller hep konsept projeler olarak görüldü, çizgi filmlere konu oldu ve fastastik olarak nitelendi. Ta ki, bu sene uçan otomobillerin ticari olarak piyasaya sunulacak örnekleri ortaya çıkana kadar. Gelinen noktada, uçan otomobiller artık bir hayal olmaktan çıkıyor. Bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi gözüken uçan otomobiller, yakın gelecekte hayatımıza girmiş olacak.

    UÇAN OTOMOBİL ÖNSİPARİŞ ALMAYA BAŞLADI BİLE

    Slovakya merkezli Aeromobil, ticari olarak piyasaya çıkacak ilk örneklerden. 2020’den itibaren kullanılması planlanan iki kişilik araç, Top Marques Monaco otomobil fuarında, Monaco Prensi Albert II tarafından ilk kez kamuoyuna gösterildi. İlk etapda 500 adet üretilmesi planlanan Aeromobil için ön sipariş süreci başladı.

    3 DAKİKADA OTOMOBİLDEN UÇAĞA DÖNÜŞÜYOR

    Karada saatte 160 kilometre hız yapabilen Aeromobil, bir butona basılmasıyla üç dakikada uçağa dönüştürülebiliyor. Karada giderken dikey olarak aracın üzerinde konumlanan kanatlar açılıyor ve araç uçuşa hazır hale geliyor. AeroMobil, karada 700, hava ise 750 kilometre menzile sahip. Havada saatte 259 kilometre hıza ulaşabilen aracın fiyatı 1.3 milyon dolar.

    AIRBUS, KONSEPT UÇAN OTOMOBİLİNİ CENEVRE’DE TANITTI

    Dünyada ünlü uçak üreticisi Airbus şirketi ise 8 Mart 2017 tarihinde Cenevre Otomobil Fuarı’nda uçan otomobilinin konseptini tanıtmıştı. Şirketin ‘Pop Up’ adını verdiği uçan otomobil, elektrikle çalışması nedeniyle çevre dostu olarak tasarlanmıştı. İki kişilik ‘Pop Up’, karada 100 kilometre hız yapıyor. Trafiğin sıkıştığı anda ise araç dört pervanesiyle havalanarak trafik kâbusunu sona erdiriyor. Airbus, halen geliştirilme aşamasında olan ‘Pop Up’ın önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde satışa çıkmasını planlıyor.

    UBER’İN PLANI 2020’DE HAVA TAKSİ HİZMETİ BAŞLATMAK

    Otomobil sahiplerine mobil uygulamayla taşımacılık hizmeti verme imkânı sunan Uber de, havadaki trendin gerisinde kalmadı ve şirket 2020 yılında hava taksi hizmeti vermek için proje yürüttüğünü duyurdu. Uber, Aurora Flight Sciences adlı şirketle, elektrikle çalışan ve dikey kalkış-iniş yapan hava taşıtı (VTOL) teknolojisi geliştirmek için ortaklığa gittiğini açıkladı. Şirket, ilk etapta 2020’de 50 uçan otomobili teslim almayı planlıyor.

    SIVI HİDROJENLE ÇALIŞAN CITYHAWK YOLDA

    Gözünü havaya diken bir başka şirket ise, Tel Aviv merkezli Urban Aeronautics’in bir kolu olan Metro Skyway. Şirket 2022 yılına kadar dikey iniş kalkış yapabilen dört kişilik CityHawk adlı uçak otomobil üretmek için çalışıyor. Saatte 185 kilometre hız yapabilecek olan CityHawk, jet yakıtı kullanacak ancak sıvı hidrojen kullanması için de çalışma yürütülüyor.

    EHANG, DUBAİ’DE ÖZEL İZİNLE İLK UÇUŞUNU YAPTI

    Dünyanın ilk uçan otomobili 12-14 Şubat 2017 tarihleri arasında düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi’nde kullanıldı. Otonom Hava Aracı olarak adlandırılan taşıtın uçuşuna Dubai Yol ve Ulaşım Otoritesi de izin verdi. Ehang adı verilen akıllı araç aynı zamanda çevre dostu. Kısa mesafelerde yolcu taşıyan araç sürücüsüz hizmet veriyor. Güvenlik anlamında yedekli bir uçuş sistemi olan aracın güç sistemlerinde bir anormallik oluşunca bu sistemler devreye giriyor.

    GOOGLE’IN KURUCUSUNUN ÇOK GİZLİ PROJESİ

    Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page’in yatırım yaptığı Zee Aero şirketi de uçan otomobil geliştirmek için çalışıyor. Zee Aero şirketinin gizli uçuşlarından biri, San Francisco Körfez Bölgesi‘ne yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan Hollister Havaalanı’nda görüntülendi. Şimdilik Zee Aero, uçan otomobil gelişme çalışmalarını büyük gizli tutumakta kararlı görünüyor.

    HAVA TRAFİĞİNE YENİ DÜZENLEME GETİRİLMESİ ŞART

    Uçan otomobillerin devreye girmesi, hava trafiğinde de yeni düzenlemeler yapılmasını gerektiriyor. Şu an hava taşıtlarının uçuş izni olmadan havalanamayacağı dikkate alındığında, uçak otomobillerin her istediği anda ve istediği noktadan havalanamayacağını en azından şimdilik söylemek gerek.

    HEM SÜRÜCÜ EHLİYETİ HEM PİLOT LİSANSI GEREKLİ

    Bir aracı hem karada hem de havada kullanabilmek, kulağa hoş gelse de, bunun bir de sürücü vasıfları açısından düzenlemeler gerekliliği karşımıza çıkıyor. Uçan otomobilleri kullanacak kişilerin aracı karada kullanabilmesi için sürücü ehliyeti, havada kullanabilmesi içinse, pilot lisansı olması gerekecek. Sürücü ehliyeti almak zor değil, ancak pilot lisansı için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN