Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYeni yılda yapabileceğimiz teknolojik yatırımlar

    Yeni yılda yapabileceğimiz teknolojik yatırımlar

    2022 yılı birçok yeni teknolojik gelişmeyi vaad ediyor. Peki yatırımcıların hangi alanlarla yakından ilgilenmesi gerekiyor?

    COVID’in teknoloji hisseleri üzerindeki etkisi

    Pandemi, teknoloji endüstrisi için genellikle olumlu oldu. Walmart gibi firmalar e-ticaret sektörünü hareketlendirirken, tüketicilerin e-ticarete olan yoğun ilgisi Amazon’un daha hızlı büyümesine yol açtı.
    Amazon, 2021’in ikinci çeyreğinde toplam satışlarını %27 artırarak 113,5 milyar dolara çıkardı; bu durum, böylesine büyük bir şirket için inanılmaz bir başarı. Büyüme yavaşlamaya başlıyor, ancak delta değişkeni artışı tüketicileri bir kez daha mağazalardan uzaklaştırabilir.

    Microsoft ayrıca, insanlar evde daha fazla zaman geçirdikçe işbirliği yazılımlarına, cihazlara, oyunlara ve bulut bilişim hizmetlerine olan taleple desteklenerek büyük bir başarı kaydetti. Bilgisayar satışları online eğitim ve uzaktan çalışma nedeniyle 2021’in başından itibaren artış gösterdi. Microsoft’un geliri son çeyreğinde %21 arttı ve net gelir %47 artış gösterdi. Windows 11’in de yakın zamanda lansmanı yapılarak, yeni işletim sistemi kullanıcıların beğenisine sunuldu.

    Pandeminin başlarında fiyatıyla dikkat çeken Apple cihazların satışları muamma olarak görülse de, tüketiciler kur artışına rağmen Apple ürünlerini tercih etmeye devam ediyor. Apple’ın ürettiği her şeyin satışları, yılın son çeyreğinde önemli ölçüde arttı. Apple, piyasaya sürülmesi beklenen en son iPhone serisiyle ivmeyi sürdürmeye çalışacak.

    Cihazlara yönelik yüksek talep Intel’e de pandemi sürecinde yardımcı oldu. İnsanlar evden çalıştıkça dizüstü bilgisayar satışları arttı ve tedarik zinciri sorunları durumu karmaşık hale getirdi. Intel, üretime büyük yatırımlar yaparak dökümhane işinde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Şirket, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde ABD merkezli bir üretici olma avantajına sahip.
    Cisco, pandemi sırasında müşterileri yükseltme harcamalarını durdurduğu için sıkıntı yaşarken, şirket bu süreçte toparlanmayı başardı. Cisco’nun geliri yılın son çeyreğinde %8 arttı ve şirketi 2022 için güçlü bir profil sergiliyor. Cisco, geçen yıl 15 milyar dolarlık yazılım geliri ile büyük bir yazılım sağlayıcısı haline geldi. Cisco’nun video konferans çözümü WebEx‘in pandemi odaklı büyümesi bu amaca yardımcı oldu.

    Netflix, pandemi sırasında insanlar evde kaldıkça kullanıcı tabanının hızla büyüdüğünü gördü. 2021’deki büyüme çok daha yavaş oldu ve şirket, Kuzey Amerika pazarındaki kullanıcıları kaybetmeye başladı. Ülkemizde ise dizi dünyasının starlarıyla yapılan projeler oldukça revaçta. Hatta Kulüp gibi pek çok başarılı yapım artık geleneksel medya yerine dijital platformlarda yer alıyor. Bu arada, Haluk Bilginer’e Emmy ödülü kazandıran puhutv dizisi Şahsiyet’i de unutmayalım!

    Disney‘in Disney+ ‘ı da dahil olmak üzere diğer yayın hizmetleri de hızla büyüyor . Disney+’ın şu anda 116 milyon abonesi var, bu bir yıl öncesinin iki katından fazla. HBO’nun sahibi AT&T ve Discovery arasında bir yapılan büyük anlaşmanın ardından 2022’de yeni bir platform ortaya çıkacak.
    Hem Facebook hem de Alphabet reklam satışlarına bağlı, bu nedenle pandeminin erken dönemlerinde seyahat gibi ağır darbe alan sektörler nedeniyle iki şirketin de reklam gelirlerinde keskin bir düşüş yaşandı. Ancak şu anda her iki şirkette iyi durumda. Facebook ikinci çeyrek için %56 gelir artışı bildirirken, Alphabet satışların %62 arttığını ifade etti.

    Teknolojiye yatırım yapın

    Gelin, yaşanan son gelişmeler ışığında hangi teknolojilere yatırım yapılabileceğini değerlendirelim!..

    Yapay zeka

    Her ne kadar yapay zeka ile ilgili felaket senaryoları gündeme gelse de, GlobalData’nın 2022 TMT Tahminleri raporu, önümüzdeki yıl şirketlerin ana işlerine yardımcı olan pratik uygulamalara daha fazla odaklanmasıyla AI için daha parlak bir gelecek görünüyor.

    GlobalData’ya göre yapay zeka pazarı 2021’de 67 milyar dolardan 2025’te 190 milyar dolara çıkacak. İşletmeler, makine öğrenimi, veri bilimi, konuşma platformları, akıllı robotlar ve bilgi işlem dahil olmak üzere AI’nın bir veya tüm yönlerine zaten yatırım yapıyor olmalılar. Bankacılık, sağlık ve teknoloji sektörleri uygulamaya öncülük ediyor.

    Metaverse

    Metaverse kullanıcıların simüle senaryolar dahilinde gerçek zamanlı olarak deneyimlerini ve etkileşim paylaşan bir sanal dünyadır. Bloomberg Intelligence’a göre, küresel bir metaverse yatırımı 2024 yılına kadar 800 milyar dolara ulaşabilir. Meta (eski adıyla Facebook) , Reality Labs bölümüne 2021’in sonuna kadar 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor ve bu alanın ne kadar öncelikli hale geldiğini gösteriyor. GlobalData’ya göre 2022’de erken prototipler ve kullanım senaryoları ortaya çıkacak, oyun ideal bir başlangıç ​​noktası olacak ve şirketler 2022’de metaverse geliştiricileri için ana pazar haline gelecek.

    Fintech

    Son derece değerli fintech start-up’larının büyüyen istikrarlı durumu, finans sektörünü etkiliyor. Fintech unicornların sayısı pandemi döneminde oldukça artış gösterdi. Finansal teknoloji şirketleri ve dijital bankacılık geleceğine bakarsak; geleceğin bankaları, bankacılık lisanslı finansal teknoloji şirketleri olacak. Keza, BDDK’nın hazırladığı dijital bankalar ve servis modeli bankacılığı hakkındaki yönetmeliği ile dijital bankaların önü açılıyor. BDDK ‘nın yönetmelik taslağı ile FinTech ’ler de artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak.

    Kripto para

    Kripto paraları önlenemez yükselişi 2022 yılında da devam edecek Sektör, ödeme altyapılarına kriptoyu dahil eden Visa ve PayPal dahil olmak üzere işletmelerce genel kabul görüyor.
    Bitcoin’in dışında kripto para birimlerinin çoğalması, şu anda 14.000’den fazla türün var olduğu büyük bir sektör haline geliyor. Artık pek çok alanda kripto para birimleri kabul görüyor. Bunun yanı sıra futbol kulüpleri gibi büyük organizasyonlar da kendi kripto para birimlerini oluşturmuş durumda.

    Dünyamızın sağlığı için iklim teknolojilerine yatırım yapın

    PwC’nin açıklamasına göre; iklim kriziyle mücadele etmek için teknoloji geliştiren şirketlere yapılan yatırım, 30 Haziran’a kadar geçen yılda 87,5 milyar dolara ulaştı.

    Finansal hizmetler firması PwC “İklim Teknolojisinin Durumu 2021” raporunda, bir önceki yılın aynı döneminde iklim teknolojisine yatırılan 24,8 milyar dolarlık yatırımın %210 oranında arttığını ifade etti. Bu veriler gösteriyor ki; dünyamızın sağlığına odaklanan şirketler, yakın geleceğin yıldızı olacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN