Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYeni Bir Dijital Gerçeklik: Genişletilmiş Gerçeklik Nedir?

    Yeni Bir Dijital Gerçeklik: Genişletilmiş Gerçeklik Nedir?

    Sanal, artırılmış ve karma gerçeklik, XR teknolojisinin temel unsurlarını oluşturuyor. Sanal gerçeklik (Virtual reality/VR), genel olarak insanların simüle edilmiş sanal bir ortama girmesini sağlıyor. VR kullanıcıları genellikle gözlükler aracılığıyla kendilerini sanal bir dünyada buluyor. Ne yazık ki sanal gerçeklik donanımları başta ülkemizde olmak üzere halen pahalı diyebileceğimiz bir seviyede. Yine de bu teknolojilere ulaşabilen önemli bir kitle var.

    En son VR teknolojileri bu sınırları zorlayarak ortamların gerçek dünya gibi görünmesini ve davranmasını sağlıyor. Ayrıca dokunma, ses ve koku gibi ek duyular için destekler eklenmeye başladı. VR ile oyuncular bir video oyununa tamamen dalabilirler, tasarımcılar ve müşteriler inşaattan önce ayrıntıları tamamlamak için bina projelerini gözden geçirebilir ve perakendeciler fiziksel bir ekran oluşturmadan önce sanal ekranları test edebilirler. Artırılmış gerçeklik (Augmented reality/AR) teknolojisini işlenmiş bir görüntünün gerçek dünya üzerine bindirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Mobil oyun Pokémon GO, oyuncular mahallelerinde dolaşırken çimler ve kaldırımlar üzerinde duran bilgisayar tarafından oluşturulan canavarları göstererek AR’yi ana akım haline getirdi.

    AR grafikleri, cep telefonları, tabletler ve diğer cihazlar aracılığıyla görülerek kullanıcılara yeni bir tür etkileşimli deneyim sunmakta. Örneğin yön bulma deneyimi AR ile iyileştirilebilir. Bir otomobilin ön camları, 2B bir haritayı takip etmek yerine sürücüyü tam olarak nereye dönmesi gerektiğini yönlendiren simüle edilmiş oklarla yön tayin edebilir.

    Son yıllarda hepsi bir arada (AIO) gözlüklerin piyasaya sürülmesiyle yeni bir VR inovasyon dalgası başladı. Daha önce tamamen sürükleyici VR deneyimleri, güçlü PC’lere fiziksel bir bağlantı gerektiriyordu. Bu gelişmiş gözlükler, işletim sistemi ve görüntüyü hesaplama yeteneği olmadığı için bağımsız bir cihaz olarak çalışamadı.

    Ancak AIO cihazlarıyla kullanıcılar, her zaman tam olarak ulaşılabilir bir deneyim sağlayabilen, basit bir kurulumla çalışan özel bir cihaza erişim elde etti. VR akış teknolojisinin yeniliği ile birleştiğinde, kullanıcılar artık hareket halindeyken bile güçlü VR ortamlarını deneyimleyebiliyor.

    Yüksek kaliteli XR giderek daha erişilebilir hale geliyor. Dünya çapındaki tüketiciler, sürükleyici oyundan uzaktan öğrenmeye ve sanal eğitime kadar XR deneyimi yaşamak için AIO cihazlar satın alıyor. Büyük kuruluşlar, iş akışlarına ve tasarım süreçlerine XR süreçlerini dahil etmeye başladı.

    VR, kendine iş dünyasında da yer buluyor.
    Günümüzün en büyük trendlerinden biri ise buluttan 5G aracılığıyla XR deneyimleri sağlamak. Bu, iş istasyonlarına bağlı olma veya deneyimleri tek bir alanla sınırlama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

    İnsanlar buluttan 5G üzerinden akış gerçekleştirerek XR cihazlarını kullanabilir, konum ve zamandan bağımsız olarak bir veri merkezinden XR deneyimlerini çalıştırmak için bilgi işlem gücünü elde edebilir. NVIDIA CloudXR gibi gelişmiş çözümler, sürükleyici akışı daha erişilebilir hale getiriyor, böylece daha fazla XR kullanıcısı her yerden yüksek kaliteli ortamları deneyimleyebiliyor.

    Aynı zamanda AR de daha yaygın hale gelmeye başladı. Pokémon GO popüler geldikten sonra AR, bir dizi ek tüketici alana adım attı. Birçok sosyal medya platformu, kullanıcıların yüzlerine yerleştirebilecekleri filtreler ekledi. Perakende sektöründeki kuruluşlar, fotogerçekçi işlenmiş 3D ürünleri sergilemek için AR’yi birleştirdi ve müşterilerin bu ürünleri bir odaya yerleştirmesini ve herhangi bir alanda görselleştirmesini sağladı

    Ayrıca mimari, imalat, sağlık ve daha pek çok sektördeki işletmeler, iş akışlarını büyük ölçüde iyileştirmek ve benzersiz, etkileşimli deneyimler oluşturmak için gelişmiş teknolojiler kullanıyor. Örneğin mimarlar ve tasarım ekipleri, yerinde ilerlemeyi görebilmek ve dijital tasarımlarla karşılaştırabilmek maksadıyla inşaat projesi izleme için AR’yi entegre olarak kullanmakta.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN