Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiYapay Zeka hayatımızın bir parçası haline geliyor

    Yapay Zeka hayatımızın bir parçası haline geliyor

    Yapay Zeka’nın sözlük anlamına baktığımızda bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir makinenin çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların geliştirdiği bu zeka biçimine “Yapay Zeka”, insanların ve diğer canlıların sahip oldukları biçime ise “Doğal Zeka” adı veriliyor. Yapay Zeka, geçmişten bugüne birçok şekilde karşımıza çıkıyor. Adı yapay zeka olmasa da 1770’li yıllarda ortaya çıkan satranç makinesi “The Turk” belki de yapay zekaya verilebilecek ne iyi örneklerden biri. Her ne kadar içinde bir insanın olduğu ve oyunun insan tarafından oynandığı söylense de kavram olarak aslında bu bir yapay zeka. Sonuç olarak insanların makinelere “zeka” katma isteği çok uzun yıllara dayanıyor. Bu istek günümüzde gerçeğe dönüşme yolunda bebek adımlarını geçerek artık koşar adımlarla ilerliyor. Eskiden bilim kurgu, hadi canım olur mu öyle şey diye düşündüğümüz şeyler teker teker gerçeğe dönüşüyor ve hayatımızın bir parçası haline geliyor. Biz de bunları hızlı bir şekilde benimsiyoruz.

    Yavaş yavaş yapay zekaya alışıyoruz

    Örneğin bir sitede müşteri temsilcisi diye bir botla konuşabiliyoruz, çoğu kişi bunun bir bot olduğunu algılayamıyor dahi. Bazen ben bile karşımdaki insan mı diye şüphe ettiğim bile oluyor. Bazı otomobillerde artık bazı durumlarda insan etkileşimi gerekse bile dur kalk, şerit değiştirme, tehlike anında otomatik fren yapma gibi şeyler yapay zeka tarafından yapılıyor. Biraz önce de söylediğimiz gibi bu tür şeyleri artık biz de benimsedik. Şirketler de yapay zeka konusunda büyük paralar dökmeye devam ediyorlar. Her ne kadar yapay zeka ile ilgili Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi teknoloji öncüsü insanlar bile birbirine girip tartışıyor olsa da yapay zeka gümbür gümbür geliyor. Şu an tek dileğimiz ünlü Terminatör filmindeki Skynet gibi bir varlığın ortaya çıkmaması.

    Gelelim Yapay Zeka alanındaki yeniliklere. Sadece teknoloji şirketleri değil, finans kuruluşlarından perakende sektörüne kadar birçok şirket Yapay Zeka alanına yatırım yapıyor, bu alanda uzman olan kişilere oldukça yüksek denebilecek rakamlar ödeyerek bünyelerine katıyor. Yapay Zeka alanına yatırım yapan sadece şirketler değil. Ülkeler de büyük yatırımlar yapıyor. Ancak bu yatırımların en ilginci Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yapay Zeka Bakanlığı kuruldu. İngiltere’de ise Ulusal Yapay Zeka Hareketi başlatıldı.

    Yapay zekaya yönelik çözüm geliştiren şirketler artıyor

    Teknolojik olarak baktığımızda ise derin öğrenme, makinenin kendi kendine öğrenmesi, sanal asistanlar, yapay zekaya özel geliştirilen donanımlar, konuşma tanıma, biyometri aldı başını gidiyor. Derin öğrenme, büyük veri setleri içinden düzenlerin tanımlanması ve sınıflandırması alanında kullanılıyor. Bu alanda Deep Instinct, Ersatz Labs, Fluid AI, MathWorks, Peltarion gibi şirketler çözümler geliştiriyor.

    Yapay Zeka’nın bir diğer ayağı olan makine öğrenimi ise çeşitli algoritmalar sayesinde makinelerin kendi kendilerine öğrenebilmelerini sağlıyor. Bu alandaki önemli oyuncular arasında Amazon, Google, Microsoft, SAS, Skytree ve Fractal Analytics gibi şirketler yer alıyor.

    Yapay Zeka’nın geliştirilmesi konusundaki bir diğer önemli teknolojik gelişme ise yapay zekaya yönelik özel donanımların geliştirilmesi. Bu donanımlar sayesinde özellikle derin öğrenme alanında büyük gelişmeler yaşanıyor. Yapay Zeka’ya yönelik donanım üreten şirketler arasında IBM, Intel, Nvidia, Google, Cray ve Alluviate yer alıyor.

    İnsanların işlerini kolaylaştıracak ama…

    Yapay Zeka’nın insanların işini kolaylaştıracağı açıkça ortada, ama birçok insanın en büyük korkusu insanları işsiz bırakma potansiyelinin büyük olması. Üretimden tutun bankacılık, perakende ve diğer birçok alanda insanları işsiz bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yüzden Hindistan gibi ülkeler Yapay Zeka konusuna pek sıcak bakmıyorlar. Hindistan daha birkaç ay önce otonom araçların daha piyasaya çıkmadan ülkede kullanımının yasaklandığını duyurdu. Gerekçesi ise birçok insanın işsiz kalmasının önlenmesiydi. Önümüzdeki yıllarda yapay zekayla ilgili çok ateşli tartışmalar yapılacağı kesin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN