Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraProfesyonel Fotoğraflar Çekebilmek İçin Bilmeniz Gereken 10 Püf Nokta

    Profesyonel Fotoğraflar Çekebilmek İçin Bilmeniz Gereken 10 Püf Nokta

    Profesyonel fotoğraflar çekebilmek için tecrübe ve bilgi gerekir. Tecrübe ve bilgi sahibi olmadan profesyonel kareler yakalamak oldukça zordur. Günümüz fotoğraf makineleri bir çok ayarı otomatik olarak yapsa da yine de dikkat edilmesi gereken noktalara uymadan başarılı sayılabilecek fotoğraf kareleri oluşmayacaktır. Örnek vermek gerekirse; güneşe karşı birisinin fotoğrafını çekerken flaş kullanmazsanız kapkaranlık bir fotoğraf ile karşılaşırsınız. Veya tripod kullanmazsanız yüksek diyafram değerlerinde net çekimler yapamazsınız.

    Profesyonel Fotoğraflar İçin Püf Noktalar

    1- Fotoğraf Makinesi Seçimi

    Amacınız profesyonel çekimler yapmaksa DSLR makineler arasından seçim yapmanız önerilir. Profesyonel bir beklentiniz yoksa amacınız sadece anı fotoğrafları çekmekse o zaman daha ekonomik ve kompakt makineler işinizi görecektir.

    2- Objektif Seçimi

    Hangi konuda fotoğraf çekecekseniz o işe en uygun objektif seçimi çok hassas bir konudur. Farklı odak mesafeleri için kullanılan değişik objektif modelleri vardır. Bunları standart objektifler, geniş açılı objektifler ve teleobjektifler olarak gruplandırılabilir.

    3- Tripod Kullanımı

    Yanınızda sürekli olarak tripod taşımak zordur ama tripod kullanılarak yapılan çekimlerde hem sarsıntılar ortadan kalkacaktır hem de yüksek diyafram değerlerini kullanma şansınız olacaktır. Mümkünse yanınızda mutlaka bir tripod bulundurun çünkü çok daha net kareler için her zaman ve her durumda gerekebilir.

    4- Işığın Doğru Kullanılması

    Işık, fotoğrafın kalitesini belirleyen en büyük etkendir. Özellikle portre çekimi yapıyorken ışığın çekimini yaptığınız kişinin arkasından gelmemesine dikkat ediniz. Yoksa ters ışık yüzü tamamen karanlık yapacaktır. Doğru yöntem ya flaş kullanmanız ya da ışığı arkanıza almanızdır.

    5- Hızlı Objeleri Fotoğraflarken

    Hızlı objelerin fotoğrafını çekerken (Futbol maçı, araba ve at yarışı vs. ) fotoğrafını çekerken makinenizin pozlama değerini arttırmanız gerekecektir. Bu hızın 1/500sn olması önerilir. Ayrıca makinenizin çekim modu seri çekimde olmalıdır.

    6- Ufuk Çizgisine Dikkat

    Eğer ufuk çizgisine dikkat etmezseniz eğri fotoğraflar çekersiniz. Genel geçer bir kural olarak ufuk çizgisi fotoğraf karesinin alt tarafına paralel olmalıdır. En rahat kullanım için fotoğraf makinenizin LCD ekranında “Izgara Görünümü” özelliğini kullanabilirsiniz.

    7- Pilinizi Tasarruflu Kullanın

    Eğer yedek piliniz yanınızda yoksa pilinizi tasarruflu kullanmalısınız. En fazla tasarruf yapılabilecek yer elbette en çok güç tüketen LCD ekranlardır. Aynı zamanda flaş kullanmak da pilinizi azaltır. Ne kadar az LCD ekranı ve flaş kullanırsanız daha uzun süre fotoğraf çekebilirsiniz. Yanınızda her ihtimale karşı şarj cihazınızı bulundurun.

    8- Flaş Kullanımı ve Mesafesi

    Işığın yeterli olmadığı ortamlarda flaş kullanılmalıdır. Flaşın genellikle etki alanı 3-4 metre civarındadır. Karanlık ortamlarda mümkün olduğunca fotoğrafı çekilecek konuya yakın olmalısınız. Yakınlaştıkça flaş konu üzerindeki parlaklık etkisini arttıracağından flaşı doğrudan konuya doğrultmak yerine yansıtarak kullanılmalıdır.

    9- Fotoğraf Makinesi ve Objektiflerin Bakımının Yapılması

    Fotoğraf makinelerinin toza karşı hassasiyeti yüksektir. Cihazınızı tozlu ve kumlu ortamlardan uzak tutmaya çalışın. Objektiflerinizi sadece optik malzemelerin temizliği için üretilmiş ürünlerle temizleyin. Yanınızda her zaman objektif camınızı silmek için bu işe özel özel bir bez bulundurun. Kolonya benzeri ürünler kesinlikle kullanmayın. Yılda bir kez makinenizin ve objektifinizin profesyonel bakımını yaptırın.

    10- Çanta, Kılıf ve Aksesuarlar Önemli

    Makine ve lensleri taşımak ve özellikle de korumak için mutlaka özel çanta kullanın. İki omuzunuza geçirerek kullanacağınız sırt çantaları tercih edin. Objektifleri ve aksesuarları mutlaka kılıflarında taşıyın. En az 1 yedek piliniz ve hafıza kartınız çantanızda bulunsun.

    Unutmayın ki en iyi fotoğraf karesini yakalama şansını ne zaman yakalayacağınız belli olmaz. Hafıza kartınız dolduğunda yedek kartınız, piliniz bittiğinde yedek piliniz, çok karanlık ortamlarda Tripod veya flaşınız yoksa kaçıracağınız poz belki de çekebileceklerinizin en iyi olabilir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN