Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunPac-Man 35 yaşında...

    Pac-Man 35 yaşında…

    toru_iwataniGeçtiğimiz gün “Bilişim ve Çocuk Zirvesi”ne panelist olarak katılarak, oyun dünyasının Türkiye’deki duayen isimleriyle, dünyada ve ülkemizde bilgisayar ve video oyunlarının nereden nereye geldiğini konuştuk. Katılım pek beklediğimiz kadar olmasa da, son derece keyifli bir sohbetti aramızda geçen…

    Pac-Man’in anlatılmayan hikayesi

    Panelistler arasında en dinozor olan ben, çok eskilere gittim, 70’lerin ilk yıllarında, şimdiki Küçükçiftlik Parkı’nın bulunduğu yerde karşıma çıkan belki de ilk konsol oyunu olan Pong’u anlattım. Ancak, 1980’lere doğru orada bir başka oyunla daha karşılaşmıştım: Pac-Man… Evet, Pac-Man piyasaya çıkalı 35 yıl olmuş. Peki, Pac-Man’in bugüne kadar anlatılmayan hikayesini biliyor musunuz?

    Bir Japon arcade oyunu olarak Pac-Man, 22 Mayıs 1980’de piyasaya çıktı. Video oyun endüstrisinde inanılmaz bir itici güç etkisi yarattı ve 1980’lerde oyun endüstrisi zirve yaptı.

    İlham kaynağı Pizza

    Kimseler bilmez ama Pac-Man üretilirken pizzadan ilham alındı. Oyunun yaratıcısı olan Toru Iwatani, Time dergisine verdiği bir röportajda, bir öğlen yemeği sırasında dışarıdan pizza siparişi verdiğini ve kutuda kalan pizzanın aslında bir karaktere benzediğini fark ettiğini söylüyor. Böylece Pac-Man’in ikonlaşmış biçimi ortaya çıktı, kendisini gösterdi.

    Aslında Pac-Man, kadın oyuncuları hedef alarak tasarlanmış. Pac-Man’den önce video oyunlarının yıldızları olan yaratıklardı. Bu klasikler arasında Space Invaders’ı sayabiliriz. Oysa Iwatani, önemli bir devrime imza atarak bayan oyuncuların çok sevebileceği bir karakter yaratmak istiyordu. 2010 yılında Pac-Man’in 30. Yılı nedeniyle Wired dergisine verdiği röportajda, “O günlerde oyunlar genellikle erkekler içindi. En azından modaya dönüşebilecek bir oyun söz konusu değildi. Kadınlar dışarı çıktığında, ya grup olarak arkadaşlarıyla, ya da erkek arkadaşlarıyla çift olarak geziyorlardı. Birden aklıma kadınların arkadaşlarıyla birlikte oyun merkezlerine gelmelerinin, oraları ne kadar eğlenceli yerler yapabileceği fikri geldi…” diyordu.

    1981 yılında, oyunun yeni sürümü olan Ms. Pac-Man piyasaya sürüldü. Böylelikle Pac-Man’e ayrıca bir kadın karakter verilmiş olunuyordu.

    Puck-man sakıncalı olunca adı değişti

    Oyunun orijinal adı Puck-man’di… İlk Japon sürümlerinde bu isim kullanılmıştı. Ancak, Amerika’ya gönderim yapılmadan önce, Amerika’daki bazı vandalların, “P” yerine, “F” ile telaffuz etmelerini engellemek için oyunun adı Puck’tan Pac’a çevrildi.

    Guiness Dünya Rekorları’na göre, 1981 ile 1987 arasında 293 binden fazla Pac-Man makinesi imal edildi ve dünyanın çeşitli köşelerine yerleştirildi. İlk günden bu yana, oyunun 10 milyar kereden fazla oynanmış olduğu tahmin ediliyor.

    Oyunda bugüne kadar elde edilen en büyük skor, resmi Pac-Man web sitesinde yazana göre 3,333,360… Bu skor 6 saat aralıksız oynayan Billy Mitchell adındaki bir genç tarafından yapılmıştı. Rekor, hala kırılamıyor.

    pacman-2Şarkısı bile var

    Pac-Man, o kadar popüler olmuştu ki, 1982 yılında, Buckner ve Garcia adlı şarkı yazarları “Pac-Man Fever” adlı bir şarkıyı piyasaya çıkarttılar.

    Pac-Man’i kovalayan dört hayaletin ayrı renkleri, isimleri ve karakterleri olduğunu biliyor muydunuz? Kırmızı hayalet olan Blinky, genellikle en kısa yoldan saldırır ve sonuna kadar takipçidir… Mavi hayalet olan Inky’nin hareketlerini önceden sezmek çok güçtür. Bu da onu çok tehlikeli yapar. Pembe olan Pinky, etraftan dolaşarak sizin önünüze çıkar, sürprizlere bayılır, dikkat! Portakal rengi olan Clyde, etrafta gezinmeyi çok sever, bu da onu en zayıf tehdit yapıyor.

    Nice yıllara Pac-Man…

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN