Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımÖzgür ve ücretsiz ofis yazılımı : LibreOffice

    Özgür ve ücretsiz ofis yazılımı : LibreOffice

    LibreOffice, değişik platformlarda çalışan ofis yazılımlarıyla uyumluluk gösteren, özgürce ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz The Document Foundation tarafından geliştirilen bir ofis yazılımı olarak tanımlanabilir. Bilgisayarınıza sorunsuz bir şekilde yükleyebilir ve hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Oldukça hızlı çalışan yazılım diğer popüler ücretli ofis uygulamalarının yaptığı tüm işi hatta fazlasını yapabiliyor, üstelik de Türkçe olarak.

    LibreOffice İçin Lisans Bedeli Ödemenize Gerek Yok

    LibreOffice, bir özgür yazılım lisansı olan Mozilla Kamu Lisansı (sürüm 2.0) ile dağıtılmaktadır. İstediğiniz gibi özgürce kullanabilir ve başkalarına kopyalayabilirsiniz. Özellikle dikkat çeken yanı birçok ofis uygulamasında ücretli olan çeşitli eklenti ve ek özelliklerin (PDF olarak dışa aktarmak gibi) yazılım ile ücretsiz olarak sunulmasıdır.

    100’ün Üzerinde Dil Desteği

    Yazılım 100’ün üzerinde dili desteklediği gibi 70’den fazla dil ve lehçenin üzerinde yazım denetimi yapabilmektedir.

    Birçok Genel Dosya Biçimi İle Uyumludur

    LibreOffice, Microsoft Office, HTML, WordPerfect, XML ve Lotus 1-2-3 dosya biçimleri gibi en fazla bilinen genel dosya biçimleri ile tam uyumludur.

    Değişik İşletim Sistemlerinde de Çalışır

    LibreOffice, Microsoft Windows, Linux ve MacOS X gibi birçok farklı işletim sisteminde sorunsuz olarak çalışabilmektedir.

    Kullanmak İçin Bir Üretici Şifresine İhtiyaç Duymuyor

    Yazılımda geliştirilmiş XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) dosya biçimi kullanılmaktadır. Microsoft Office ile kayıt edilmiş olan (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pps, .ppsx) dosyaları açarak üzerinde düzenleme yapmanıza ve yine aynı biçimlerde kayıt etmenize olanak sağlar. Ayrıca LibreOffice uygulamaları OpenDocument adı verilen açık ve özgür bir ISO standardını kullanmaktadır. XML tabanlı olan bu özgür dosya yapısı kullanıcıların LibreOffice kullanma zorunluğu olmadan dosyalarını açabilmesini sağlar. OpenDocument olarak kayıt edilmiş dosyalar bu biçim ile uyumlu herhangi bir yazılım kullanılarak hem açılabilir hem de düzenlenebilirler.

    Bu yazılımı kullanarak ofis ortamında gereken tüm çalışmaları rahatlıkla yapabilirsiniz. LibreOffice içindeki uygulamalar Microsoft Office’nin çok benzeri gibi dursa da LibreOffice programında bazı farklı ve yeni özellikler bulunmaktadır. Diğer bir deyişle tüm ofis işlerinizi bu platforma taşıyarak hiç bir ücret ödemeden rahatlıkla çalışabilirsiniz.

    Yazılımın İçerisinde Neler Var?

    LibreOffice, yazılımının içinde aşağıdaki başlıklarda tanımlanmış olan her biri farklı bir işinizi yapmanıza yardımcı olacak programlar bulunur. Şimdi bunların neler olduklarını ve ne işe yaradıklarını kısaca anlatalım.

    Writer : Görünümü tamamen Microsoft Word’e benzemektedir. Gelişmiş bir kelime işlemci olarak düşünebilirsiniz. Ek bir yazılıma gerek olmadan PDF dosyalarını da oluşturabilirsiniz.

    Calc : Microsoft Excel’e çok benzeyen bir hesap tablosu olarak çalışmakta ve PDF biçiminde dışa aktarım yapabilmenize olanak sağlamaktadır.

    İmpress : Microsoft Poweroint benzeri bir sunum yazılımı olarak kullanılabilir. Sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatmaya olanak sağlar. Microsoft PowerPoint’in .ppt dosyalarını okuma ve sunumları PDF olarak dışa aktarma özellikleri mevcuttur.

    Draw : Microsoft Visio’ya çok benzeyen bir diyagram oluşturma ve vektörel grafik düzenleme uygulaması olarak dikkat çeker. Akış diyagramlarından organizasyon şemalarına kadar çeşitli çizim ihtiyaçları için kullanılmaktadır. PDF dosyalarını içe aktarıp içeriğini düzenleyebilirsiniz.

    Math : Matematik formülleri oluşturmak ve bunlarla düzenlemeler yapmak için kullanılır. Burada oluşturulan formüller diğer LibreOffice yazılımlarının içinde kullanılabilir. Yine PDF olarak dışa aktarım özelliği mevcuttur.

    Base : Microsoft Access benzeri bir veritabanı yazılımı olarak karşımıza çıkar ve oluşturulacak veritabanları ile istenilen çalışmalar yapılabilir.

    Şu eksikliği de hemen belirtelim; LibreOffice, Microsoft Office belgelerdeki makroları çalıştırmaz. Sadece bu belgeleri tekrar aynı programda çalıştırmak isteyebileceğinizi düşünerek bu makroları saklar.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN