Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürNedir Bu Web3.0 Dedikleri?

    Nedir Bu Web3.0 Dedikleri?

          Web3 teknolojisinin interneti tamamen değiştireceği, artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı yönündeki haberler havalarda uçuşuyor.  Kripto paralar, NFT’ler ve Metaverse  hakkındaki son zamanların popüler konuları yüzünden, Web3 terimi de daha fazla dikkat çekmeye başladı.  Web3, son zamanların popüler terimleri ile çok fazla içli dışlı olsa da, geleceğin yeni web standardı olarak tanımlanan bu teknolojide, sadece maymun JPG’leri veya kripto madenciliğinden çok daha fazlası bulunuyor. Nedir Bu Web3 Dedikleri? başlıklı yazımda, Web3.0’dan ne anladığımı basit şekilde anlatacağım.

    Web3.0 nedir?

          Web3 ve ilgili teknolojiler hakkında çok fazla uydurma haber dolaşıyor. Bunlardan bir kısmı ” gerçek olmayacak kadar iyi ” kategorisinde yer alıyor. Basit olarak, Web3 teknolojisinde, internete bağlanma ve iletişim kurma şeklimizde önemli değişikliklerin yapılması amaçlanıyor.

          Web3.0’a gelene kadar Web2.0 ve Web1.0 gibi internet teknolojileri kullanılıyordu. Peki, Web1.0 ve Web2.0 da neler oluyordu? Web1.0’da  internet kullanıcıları web ortamındaki içerikleri sadece okuyabiliyor ve herhangi bir etkileşimde bulunamıyordu. Bu sorunu WEB2.0 çözdü ama bu kez de içerikler bir merkezde toplanıyor. Web2.0’da içeriklerin çok büyük bir kısmı büyük şirketlerin sunucularında barındırılıyor ve herhangi bir sorun durumunda tamamen ilgili şirketin inisiyatifine bağımlılık söz konusu oluyor. Bu platformların çökmesi durumunda verilere erişilemiyor.

          Web2.0’da içerikleri barındıran büyük şirketler, reklam satmak ve platformdaki içerikleri uygun gördükleri şekilde kontrol etmek için verileri toplayabiliyorlar.

          Web3.0, gizlilik ve anonimliğe saygı gösterirken, herkesin kolayca erişebileceği, merkezi olmayan bir internet ortamı oluşturarak, Web1.0 ve Web2.0’da bulunan sorunları çözmeyi amaçlıyor.

          Peki, web3.0 bizi daha açık, eşitlikçi ve merkezi olmayan internete nasıl götürecek?

    Web3.0 teknolojisi nasıl çalışıyor?

          Günümüzün çoğu teknolojik trendinde olduğu gibi, Web3.0 vizyonu da blok zinciri teknolojisine dayanıyor. Blok zinciri, temelde karşılıklı eşler arası bağlantılar üzerine kurulmuş, merkezi olmayan bir iletişim ağıdır.  Ağdaki her cihaz, ağda gerçekleşen hesaplama ve iletişimin küçük bir bölümünü yöneterek, sunucusuz bir çevrimiçi ağ oluşturuyor.

          Web3.0 teknolojisinde, web sitelerinin barındırıldığı bir sunucuya bağlanmak yerine, her kullanıcının bilgisayarı verinin bir kısmını kendi üzerinde barındırıyor. Bu durum, küresel ölçekte uygulandığında, teorik olarak merkezi sunuculara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracağını söylenebilir.

          En iddialı Web3 projesi ” Metaverse ” konsepti olarak öne çıkıyor. Meta ortamı, kullanıcıların çevrimiçi içerikle ve birbirleriyle gerçek zamanlı, genellikle VR ( sanal gerçeklik)  ve/veya AR ( artırılmış gerçeklik) ortamlarda,  görünürde etkileşime girdiği sanal bir alan olarak tasarlanıyor.  Metaverse fikri, bilimkurgu filmlerde onlarca yıldır işlenmekle birlikte, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’den büyük destek alıyor. Firma, ismini bile Meta olarak değiştirmiş durumda. Metaverse konusunda sadece Meta firması değil, bu teknolojideki büyük potansiyeli gören büyük firmalar da konu üzerinde yeni içerikler üretiyorlar.

          Web3.0 teknolojisinin sahip olduğu potansiyeli şuan kimse tam olarak tahmin edememekle birlikte, tıpkı, Blokchain teknolojisinin başlangıçta devasa, sunucusuz bir ağa bağlanarak merkezi olmayan bir ” dünya bilgisayarı” yaratmanın bir yolu olarak düşünülse de, günümüzde çoğunlukla kripto para ve NFT işlemlerinde daha fazla kullanıldığından yola çıkarak, Web3.0 dünyasını da önce biraz yaşamak gerektiğini düşünüyorum. Bu platformun içine girdikten sonra eminim düşünüldüğünden daha fazla potansiyele sahip olduğu anlaşılacaktır.

          Sonuç olarak söyleyecek olursak, blok zinciri, NFT, kripto ve hatta Metaverse yavaş yavaş her gün kullandığımız tarayıcılara, uygulamalara ve cihazlara giriyor.  Bu teknolojilerin kullanımı arttıkça, Web3.0 çağına da daha fazla giriyor olacağız.  Umarım, Web3.0, çevrimiçi yaşamlarımızda bugün sahip olduğumuzdan daha fazla özgürlüğe, anonimliğe ve etkinliğe sahip olacağımız bir ortam sunar.

          Twitter takip @salihertugrul   YouYube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN