Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonFüzyon Enerji ile Ses Hızının 5 Katına Çıkan Uçaklar ile Yeni Nesil...

    Füzyon Enerji ile Ses Hızının 5 Katına Çıkan Uçaklar ile Yeni Nesil Havacılık

    2019 yılı havacılık tarihi için bir mihenk taşı. Çünkü bundan tam 100 yıl önce John Alcock ve Arthur Brown çift kanatlı uçakla ilk transatlantik uçuş gerçekleştirdi. Saatte 190 km uçabilen o uçağın ardından bugün Boeing firması aerodinamik sınırlarını zorlayarak en ileri teknoloji ile bu uçuşu onurlandırmanın peşinde. Firmanın üzerinde çalıştığı yeni uçağı ses hızının tam 5 katına çıkarak saatte 6000 km hıza varabiliyor.

    havacılık
    Genişleyen gövde, daralan ve kısalan kanatlar ve arkaya konumlanan motor ile havacılık kuralları değişiyor

    Havacılık Şekil Değiştiriyor

    Boeing firmasının bahsi geçen uçağın ismi Aurora D8. Aslında birkaç yıl önce NASA ve MIT tarafından geliştirilen bu uçağın adını duyuyorduk. Ancak daha sonra Boeing tarafından satın alınan Aurora D8 sessizliğe gömülmüştü. Nihayet uçağın final aşamasına gelen Boeing bazı bilgileri paylaşmaya başladı. Benzer uçaklara göre kanatları kısalan ve daralan uçağın gövdesi ise geniş tutulmuş. Uzun zaman ve araştırma sonucu ortaya çıkan burun ise kalkış yükünün neredeyse %20’sini alacak bir şekle sahip. En büyük değişim ise motorların adeta bir spor otomobil gibi arkada konumlanması.

    Gelecek Füzyonda

    Boeing dışında havacılığı ileri taşımaya yeminli firmalardan biri de F-35’lerden tanıdığımız Lockheed Martin. 2018 yılında birkaç füzyon patenti alan firma nükleer enerjiyi sivil taşımacılığa aktarma niyetinde. Eğer planlar doğru işlerse iki çekirdeğin çarpışması sonucu elde edilecek atom enerjisi ile bir uçak haftalarca havada kalabilecek. İşin en alengirli kısmı ise atom parçacıklarının stabil kalması için muazzam bir soğumaya ihtiyaç duyması. Bu konuda büyük gelişme kaydettiklerini açıklayan Locheed Martin yetkilileri 2020 yılında füzyon enerjili test uçuşlarına başlayacaklarını söylüyor.

    nükleer
    Lockheed Martion veya başka bir firma füzyon enerjiyi stabil hale getirirse tüm havacılık tarihi değişecek

    Bu gelişmeler ışığında yakın gelecekte uçuş sürelerinin bariz bir şekilde kısalacağını, uçakların şekillerinde değişime gidileceğini söylemek mümkün. Bu teknolojiye yatırım yapacak ülke ve firmalar gerek nakliye gerek turizm gibi konularda atağa kalkacak ve ezber bozacaktır. Orta vadede ise fosil yakıta oranla binlerce kat performans sağlayan füzyon yani nükleer enerjinin havacılık dışında insanlığın uzay serüvenine de katkı sağlayacağına şüphe yok. Eğer siz de havacılığa gönül vermiş ve uçuş teknolojileri üzerine gelişmeleri takipte kalmak istiyorsanız bu adresi izlemeye alın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN