Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikGoogle Play Store’daki kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabiliriz?

    Google Play Store’daki kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabiliriz?

    Mobil sektörün devasa gelişimi ile kullanıcı güvenliğini tehdit eden kötü amaçlı yazılımlar da ortaya çıkmaya başladı. İnsanların binbir zorluklarla kazandığı paralarına ve kişisel bilgilerine göz diken dolandırıcılar, kullanıcıların cihazlarına sinsice sızmak için adeta her yolu deniyor. Özellikle Google Play Store’da sıklıkla karşılaşılan bu durumdan nasıl korunabiliriz? Yazımızda anlattık…

    Bunları hemen silin: 31 uygulama Google Play Store’dan kaldırıldı!

    Kötü amaçlı mobil uygulamalardan nasıl korunabiliriz?

    Google’ın gelişmiş güvenlik taramalarından bir şekilde geçerek Play Store’a girebilen birçok uygulama mevcut. Bu nedenle Kaspersky ve Avast dahil çeşitli güvenlik şirketleri tarafından kullanıcı güvenliğini üst seviyede tutma amacı ile bu tür mağazalardaki uygulamalar mercek altına alındı. 

    Bu araştırmalar sonucunda bünyesinde Joker gibi çeşitli trojanları barındıran onlarca uygulama ve kullanıcıları habersiz şekilde premium hizmetlere abone ederek büyük miktarlarda dolandıran UltimaSMS adı altında 150’den sahte yazılım tespit edildi. 

    Kullanıcıların asıl kafa karışıklığı yaşamasına neden olan durum ise söz konusu yazılımların fazlasıyla kullanışlı olması. Düzgün bir şekilde çalışarak en ufak bir şüphe uyandırmayan yazılımlar, maalesef arka planda önemli bilgilerinizi sinsice ele geçiriyor. 

    Bu doğrultuda ilk etapta bir uygulama indirmeden önce mutlaka derecelendirmelerine göz atın. Düşük puanlara ve olumsuz yorumlara sahip uygulamalardan kesinlikle uzak durun. Öte yandan sadece olumlu yorum gelen uygulamalara da temkinli yaklaşın. Zira gerçek bir uygulamaya sadece olumlu yorum gelmez, herkesin damak tadı farklı olduğu için olumsuz yorumlar da gelebilir. Bu nedenle sürekli olumlu yorum geliyor diye indirdiğiniz bir uygulama, bünyesinde trojan barındırıyor olabilir. 

    kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabiliriz

    Mümkünse, tanınmış geliştiricilerin uygulamalarını tercih etmeye çalışın. Burada gerçekten bir şeyler yapmaya çalışan, ancak henüz geniş kitlelere hitap edemeyen kişilerden bahsetmiyoruz. Eğer geliştiriciyi tanımıyorsanız, yazılımını ve kendisini çevrimiçi olarak araştırın. Unutmayın, internet dijital dönüşümün lokomotifi konumundadır. Dilediğiniz her şeyi bu mecrada bulabilirsiniz. 

    En çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de şüphesiz uygulama izinleri. Konsepti ile alakası olmayan cihaz için izi isteyen uygulamaları derhal kaldırın. Örneğin, indirdiğiniz bir müzik çalar uygulaması sizin kameranıza erişmek istemez. Bu konuda dikkatli olun.

    Son olarak cihazınızda indirilen her yeni uygulamayı tarayabilen ve şüpheli etkinlikleri tespit edebilen güvenilir virüs programı bulunduğundan emin olun. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN