Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürFree-Sync mi G-Sync mi?

    Free-Sync mi G-Sync mi?

    Bilgisayar oyunlarında ve özellikle hızlı temelleri olan oyunlarda akıcı bir görüntü almak çok büyük önem taşıyor. Akıcı görüntünün oluşabilmesi için de ekran kartından monitöre gönderilen sinyallerin doğru bir şekilde monitöre yansıtılması gerekiyor. İşte G-Sync ve Free-Sync gibi teknolojiler tam bu noktada devreye giriyor.

    VESA tarafından geliştirilen Adaptive-Sync teknolojisi NVIDIA G-Sync ve AMD FreeSync ile birlikte farklı bir boyuta taşındı. Hatta şimdi her monitör bu senkronizasyon teknolojilerinden en az birine sahip. Bazı monitörler ise her iki teknoloji için destek sağlıyor.

    Adaptive-Sync, monitörün yenileme döngüsünü bilgisayarda takılı ekran kartının ürettiği her video karesiyle oranlar değişse bile eşitlemek için kullanılıyor. Oyunlar her kareyi ayrı ayrı işler ve hız bilgisayarınızın ekran kartının işlem gücüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bir monitör yenileme hızını sabitlediğinde, mevcut karelerin oluşturma süreci tamamlanmadan önce yeni bir kare çizmeye başlayabilir. NVIDIA tabanlı GPU’larla çalışan G-Sync ve AMD GPU’larla çalışan FreeSync ise bu soruna odaklanıyor. Böylelikle monitör, ekran kartı bir sonraki kareyi göndermeden önce her kareyi tamamen çizerek yırtılma oluşmasını engelliyor, oyun deneyimini baltalamıyor.

    Bugün piyasada çeşitli özelliklere sahip sayısız monitör görebilirsiniz. Bazılarında hem G-Sync hem de FreeSync ile ilgili reklam materyalleri gözünüze çarpmıştır. Henüz bu teknolojilerden yararlanmamış olabilirsiniz. Hatta bu iki teknolojiden birini kullanma şansınız bile olabilir. Peki G-Sync ve FreeSync arasında ne gibi farklar var, nasıl avantajlar sunuluyor ve hangisi daha üstün? Ya da ikisinden birini tercih etmek zorunda mıyız?

    Temel olarak G-Sync ve FreeSync aynı şeye hizmet eder. Her ikisi de monitörü ekran kartıyla senkronize ediyor ve yenileme hızını sürekli değişken olarak kontrol etme imkanı tanıyor. Bu sertifikalardan birini taşıyan monitörler, aşağıda görebileceğiniz ilgili gereksinimleri karşılamak zorunda. Ancak bazı monitörler gereksinimlerin ötesine geçebilir. Örneğin bir FreeSync monitörün HDR’ye sahip olması şart değil, ancak bazı FreeSync monitörler ASUS ELMB Sync gibi tescilli bir ortak teknoloji aracılığıyla hareket bulanıklığını en aza indirebiliyor.

    Aslında G-Sync ve FreeSync’in etkisi oyunun türüne, kare hızlarına ve bilgisayarın performansına göre değişebilir. Genel gözlemlere göre kare hızları aynı olduğunda FreeSync ile G-Sync arasında görsel bir fark yok. Birazdan detaylarına değineceğimiz gibi, G-Sync’nin çalışma prensibi biraz daha farklı, ancak sonuçta aynı amaca odaklanıyor.

    Bazı FreeSync monitörlerin G-Sync Compatible (G-Sync uyumlu) olarak etiketlendiğini görebilirsiniz. Sertifikalandırma geriye dönük olarak gerçekleşebilir. Bu da NVIDIA’nın tescilli donanımına sahip olmamasına rağmen bir monitörün şirket parametreleri içinde G-Sync’i çalıştırabileceği anlamına geliyor. Yeşil takımın web sitesini ziyaret ettiğinizde G-Sync’i çalıştırmak için onaylanan monitörlerin bir listesini görebilirsiniz.

    Teknik olarak NVIDIA’nın teknolojisini onaylı olmayan bir monitörde de çalıştırabilirsiniz, ancak bu tür durumlarda performans ve kararlılık sorunları yaşanabilir. Yıllar öncesinde FreeSync destekli bir monitörde G-Sync kullanmak mümkün değildi. NVIDIA, 2019 sonlarında keskin bir karar alarak böyle bir destek sunmaya başlamıştı. FreeSync destekli monitörünüzde G-Sync açmak istiyorsanız, tüm detaylara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

    Ayrıca şirket, “G-Sync Uyumlu” monitörlerin hala normal G-Sync’e göre daha alt seviyede olduğunu iddia ediyor. Burada G-Sync monitörlerinin daha fazla görüntü kalitesi testiyle sertifikalandırıldığını, tam değişken bir yenileme hızı aralığına sahip olduğunu, değişken overdrive desteği sunduğunu ve fabrikada renk kalibrasyonu yapıldığını belirtiyor. Öte yandan bir “G-Sync Uyumlu” monitörün fabrikada kalibre edilememesi veya tam değişken bir yenileme hızı aralığına sahip olması için bir sebep yok. NVIDIA sadece “G-Sync Uyumlu” monitörler için bunları şart koşmuyor, G-Sync monitörler için ise bunlar şart.

    FreeSync Özellikleri

    FreeSync, VESA tarafından oluşturulan ve aynı zamanda VESA’nın DisplayPort özelliklerinin bir parçası olan Adaptive-Sync teknolojisine dayanıyor. Açık kaynaklı bir standardı kullandığı için G-Sync’e göre fiyat avantajı olduğunu özellikle belirtelim. Ayrıca FreeSync için monitör üzerinde donanımsal bir çipe ihtiyaç yok.

    DisplayPort 1.2a veya üstündeki bağlantı arabirimlerinde uyarlanabilir yenileme hızlarını kullanmak mümkün. Üreticilerin hepsi zaten monitörlerinde bu standarda uyum sağlıyor, dolayısıyla FreeSync’nin uygulanması için ek bir üretim maliyeti yok. FreeSync ayrıca HDMI 1.4 ile de çalışabilir.

    Açık kaynak olması nedeniyle FreeSync işlevi monitörler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bütçe odaklı monitörler genellikle 60/75 Hz oranında yenileme hızları sahip. Fiyatı düşük ürünlerde Adaptive-Sync aralığının alt sınırı yalnızca 48 Hz olabilir. Bununla birlikte, 30 Hz’de veya AMD’ye göre daha da düşük oranlarda çalışan FreeSync (ve G-Sync) ekranlar mevcut.

    Bu arada senkronizasyon teknolojilerinin çalıştığı belirli bir aralık var ve genelde üreticiler bunu teknik özellikler kısmına dahil eder. VRR Range (Variable Refresh Rate) aralığının 48-75 Hz olduğunu varsayalım. FreeSync teknolojisi yalnızca bu aralıklar arasında çalışır. Örneğin bir oyunda FPS 40’a kadar düştüğünde FreeSync’den yararlanamazsınız. Yüksek fiyatlı ekranlarda VRR aralığı genelde daha geniştir. Ayrıca bu ekranlar, G-Sync muadilleriyle daha iyi rekabet edebilmek için bulanıklık azaltma (blur-reduction) ve Low Framerate Compensation (Düşük Kare Hızı Telafisi-LFC) gibi özelliklere sahip olabilir.

    Bir kez daha üstüne basarak belirtelim, herhangi NVIDIA sertifikası olmayan bir FreeSync monitörde G-Sync’i çalıştırabilirsiniz, ancak bu her zaman verimli olmayabilir. NVIDIA, bu tür monitörlerde teknolojiyi kullandığınızda performans garantisi vermiyor.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN