Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraÇoklu kamera teknolojisi telefonlara ne kazandırıyor?

    Çoklu kamera teknolojisi telefonlara ne kazandırıyor?

    Son yılların yükselen trendi olan çoklu kamera teknolojisinin telefonlara ne kazandırdığına göz atıyorum.

    Cep telefonları fotoğraf anlamında her geçen gün kendilerini geliştiriyor. Günümüzde artık giriş seviyesi bir telefonun bile ortalamanın üzerinde fotoğraf çektiğini görüyoruz. Orta ve üst seviyede ise kalite fotoğraf makinesi sınırlarını bile zorluyor.

    Son aylarda cep telefonları çoklu kameralarla donatılmaya başlandı. Özellikle arka yüzde bulunan ana kameralar iki, üç ve hatta dört kameralı modüllere sahip. Bu modüllerin sayısı arttıkça cep telefonun kamerasının özellikleri de artıyor.

    Neden çoklu kamera teknolojisi?

    Bu sorunun tek yanıtı var: Alanın küçük olması. Hepimizce malum ki cep telefonlarında kamera koyabileceğiniz alan sınırlı. Ayrıca tek bir kamera ile yapabilecekleriniz de sınırlı. Üreticiler bu alan sorununu birden fazla kamera teknolojisi kullanarak aşabiliyorlar. Hem zoom, hem geniş açı, hem alan derinliği hem de siyah beyaz gibi özellikler sunacak tek bir kamera üretmek biraz sıkıntılı. Zira bu kadar teknoloji için biraz alan, mekanik bazı parçalar ve nisbeten biraz büyük sensör gerekiyor.

    İşte birden fazla kamera bu özelliklerin her birinin farklı cihazlara dağıtılmasını sağlıyor. Bu sadece zoom özelliği başka bir kameradan, geniş açı başka bir kameradan, siyah beyaz başka bir kameradan ve alan derinliği de başka bir kameradan sunuluyor. Bu da çok büyük bir sensör ve donanım ihtiyacı yerine daha küçük ve kolay bir çözüm oluyor.

    Çoklu kamera teknolojisi telefonlara ne kazandırıyor?

    Bu kameralar bize normalde cep telefonu ile yapamayacağımız optik zoom, geniş açı, siyah-beyaz ya da alan derinliği gibi konularda yardımcı oluyor. Telefonlarda çoklu kamera teknolojisi ilk olarak bokeh yani alan derinliği etkisi sağlamak için ikinci kameranın eklenmesiyle başladı. Kısa süre içinde birçok üretici (ki aralarında Xiaomi, Samsung, Apple ve Huawei de var) telefonların ana kamerasını ikili olarak üretti. Daha sonra bu furya (çok yagınlaşmasa da) ön kameralara da sıçradı. Günümüzde halen ön kamerası ikili olan birçok telefon bulunuyor.  Son birkaç aydır ise telefonlar ikiden fazla kamera ile üretilmeye başlandı.

    Bu alandaki ilk örnekler ise P20 Pro ile Huawei’den geldi. Firmanın bu üç kameralı telefonu özellikle siyah beyaz kamerası ile tonlar ve detaylar konusunda çok başarılı sonuçlar veriyor. Daha sonra firma ikinci amiral gemisi Mate 20 ve Mate 20 Pro’yu da üçlü kamera teknolojileri ile donattı. Bu telefonun kamerası 3X optik zoom özelliği sunarken aynı zamanda 0.6x geniş açı desteği de veriyor.

    Çoklu kamera = Yüksek donanım gücü

    Elbette bu kadar kamerayı kontrol etmek ve aralarındaki çalışma mantığını düzenlemek için ciddi bir işlemci gücü gerekiyor. Bu yüzden şimdilik bu tarz (3 ya da 4 gibi) çoklu kameralı telefonlar genelde orta ya da üst seviye işlemcilere ihtiyaç duyuyor. Ancak muhtemelen gelişen teknoloji kısa süre sonra bu çözümlerin giriş seviyesi modellere de gelmesini sağlayacak. Şu an iki kameralı ucuz telefonlar var. Ancak 3 ya da 4 kameraları modellerin fiyatları şimdilik o kadar ucuz değil .

    Kamera sayısı giderek artıyor

    Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de satışa sunulan Samsung Galaxy A9’un ana kamerası ise 4 farklı kameradan oluşuyor. Bu telefonda bulunan kameralardan biri ana kamera görevini üstlenirken diğeri 2X optik zoom, üçüncüsü ise ultra geniş açı ve sonuncusu da alan derinliği için kullanılıyor. Hatta LG’nin 16 kameralı bir kamera teknolojisinin patentini aldığını da belirteyim. Olay abartıya doğru gidiyor.

    5 kamera da geliyor

    Bunlara ek olarak Nokia’nın da üzerinde çalıştığı 5 kameralı bir telefonun da halen geliştirme aşamasında olduğu iddiaları bulunuyor. Bu 5 kameranın hangisinin ne işe yarayacağı ise bilinmiyor.

    Elbette tüm üreticiler çoklu kamera teknolojilerini bu kadar desteklemiyor. Mesela Google’ın kendi telefonları olan Pixel 3 modelleri halen tek kamera ile çok iyi sonuçlar veriyor. Hatta bu alanda herkesi hayrete sürükleyecek kadar iyi olan bu telefonlar ‘tek kamera ile de iyi fotoğraf çekilebilir’ iddiasının canlı kanıtı gibiler. Ama yine de çoklu kamera teknolojisinin optik zoom, ultra geniş açı ve benzeri çözümler konusunda tek kameralara göre avantajlı olduğunu belirteyim.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN