Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAPS-C sensörlerin yükselişi

    APS-C sensörlerin yükselişi

    APS-C

    Son yıllarda birçok DSLR fotoğraf makinesinde ve aynasız modelde kullanılan APS-C boyutunda sensörler giderek daha fazla cihazda karşımıza çıkmaya devam ediyor.

    Günümüzde en çok kullanılan sensor boyutlarından biri APS-C  (Advanced Photo System type-C – Gelixmiş Fotoğraf Sistemi Tip C) olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle giriş seviyesi DSLR fotoğraf makinelerinin tamamında, orta seviye DSLR modellerin bazılarında ve aynasız fotoğraf makinelerinin birçoğunda bu boyutta bir sensör kullanır.

    Her markada boyut farklı

    Bu boyuttaki sensörlerin standart bir boyutu olmakla beraber markalara göre küçük değişiklikler de vardır. Örneğin Nikon’un APS-C sensör boyutu 23.6 x 15.6 mm’dir. Bu da tam kare boyuttaki sensöre göre 1.5X fokal çarpan olacağı anlamına gelir. Canon için APS-C sensörün boyutu ise 22 x 14.6 mm’dir. Fokal çarpan değeri anlamında ise 1.6X değeri ortaya çıkar. Sony de ise APS-C değeri Nikon ile hemen hemen aynıdır ve fokal çarpan değeri de bu markada olduğu gibi 1.5X’tir.

    Panasonic ve Olympus gibi Micro Four Thirds altyapısını kullanan fotoğraf makinelerinde ise çok daha küçük sensörler kullanılır. Genelde 17.3 x 13 mm boyutunda olan bu ürünlerin sensörlerinde fokal çarpan değeri 2X’tir.

    Pul boyutunda

    Nikon, Canon ve Sony gibi markalarda sensörler ortalama bir pul boyutundadır. Diğer markalarda ise sensörler daha da küçüktür. Sensörün küçük olması beraberinde bazı sorunlar da getirir: Fokal çarpan artacağı için geniş açı anlamında kullanımda çok daha küçük odak uzaklığı olan objektifler gerekir. Bu yüzden Micro Four Thirds altyapısı kullanan fotoğraf makinelerinde geniş açı 10 mm’den başlar. 2X fokal çarpan etkisinden dolayı bu 10 mm 20 mm’nin görüş açısını verecek şekilde bir görüntü oluşturur.

    APS-C sensör yayılıyor

    Yakın zamana kadar bu tarzda sensörler ağırlıklı olarak giriş/orta seviye DSLR ve bazı aynasızlarda kullanılıyordu. Fiyatların ucuzlaması, teknolojinin gelişmesi ve beklentilerin artması sebebiyle artık üreticiler APS-C boyutundaki sensörleri kompakt modellere de getirmeye başladı. Bugüne kadar genelde 1 inç boyutunda sensörler kullanan kompakt modeller de (sayısı az olsa da) sensörlerini büyütmeye başladılar. Bu tarz ürünlere örnek vermek gerekirse Canon Powershot G1 X Mark III, Fujifilm X70 ve Fujifilm X100F gibi modelleri sayabiliriz.

    Bu tarz ‘büyük’ sensör kullanan fotoğraf makinelerinin fiyatı şimdilik yüksek. Zira bu sensörlerin maliyeti hala biraz yüksek. Ayrıca bu tarz bir sensör kullanan fotoğraf makinesinin biraz daha özellikli olması bekleniyor. Bu beklenen özellikler arasında açıklığı iyi bir objektif de olduğu için bu tarz fotoğraf makineleri DSLR ya da aynasız rakiplerine göre çok daha pahalı oluyor. Hatta bazı durumlarda bu kompakt modeller orta seviye bir DSLR kadar pahalı olabiliyor. Ancak bu fiyat farkının hakkını verdiklerini de söylemek isterim.

    APS-C

    Öte yandan Full Frame yani tam boyutlu sensöre sahip fotoğraf makinelerinin hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiği ile ilgili daha önce hazırladığım yazıyı yine bu sayfalarda okuyabilirsiniz. Konuyu daha önce yazdığım için burada fazla detaya girmiyorum.

    Genel bir kural olarak büyük sensör daha fazla detay ve daha geniş dinamik aralık anlamına geliyor. Ancak bunları alabilmek için iyi bir objektif ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Günümüz şartlarında değerlendirdiğimizde APS-C boyutundaki sensörlerin fiyat/performans olarak en makul ve mantıklı boyut olduğunu söyleyebilirim.

    APS-C

    Bu boyuttaki sensörler biraz yavaş olsa da farklı modellere de gelmeye başladı. Maliyetlerin düşmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber daha küçük boyuttaki sensörlü fotoğraf makinelerinin de uzun vadede APS-C boyutuna terfi edebileceğini düşünmek mümkün. Yine de bunun için önümüzde birkaç yıl olduğunu da belirteyim.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN