Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımYüzyılın sorusu! PC mi? Oyun Konsolu mu?

    Yüzyılın sorusu! PC mi? Oyun Konsolu mu?

    Oyunculuk terimi son dönemde büyük bir değişim yaşıyor. Mobil oyunculuk her geçen gün hızla yükselirken mobil oyun firmaları da gelirlerini her geçen gün arttırıyor. Yüzyıllardır konuşulan ve her geyik muhabbetinin olmazsa olmazı; PC mi? Oyun Konsolu mu? sorusunun cevabı ise sanırız son dönemde ciddi bir gelişim ortaya koyan “Mobil Oyunculuk” oluyor.

    Zira bugün en uygun fiyatlı oyun oynama aracı cep telefonlarımız haline geldi. PC donanımlarının son dönemdeki fiyat artışı ve yeni oyun konsollarının bir türlü tanıtılamaması ile birlikte cep telefonları herkes için en kolay ve en net ulaşılabilir el oyun konsollarına döndüler.

    Uzun yıllardır birbirimize söylediğimiz “cep telefonlarındaki yeni nesil işlemciler ve GPU’lar sayesinde konsol seviyesinde grafikler ile oyun oynayabileceğiz” şehir efsanesi de gerçeğe dönüştü. Zira bugün özellikle iPhone 11 serisinde kullanılan Apple A13 Bionic yonga seti, Galaxy S20 serisinde kullanılan Exynos 990 yonga seti ve OPPO Find X2 serisinde kullanılan Snapdragon 865 yonga seti ile bu “konsol seviyesinde grafik” şehir efsanesini gerçek anlamada yaşayabiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve en çok alışveriş yapılan online oyunlar ise şöyle oldu.

    En çok para harcanan oyunlar

    1.  PUBG Mobile (Mobil)
    2. FIFA 2020 (PC)
    3. League of Legends (PC)
    4. Lords Mobile (Mobil)
    5. World of Warcraft (PC)
    6. Roblox (PC)
    7. PUBG (PC)
    8. Call of Duty (Mobile)
    9. PES 2020 (PC)
    10. FM 2020 (PC)

    Listenin ilk beş sırasında 2 adet mobil oyunun yer alması aslında durumu net bir şekilde açıklıyor diye düşünüyoruz. Yeni nesil konsolların tanıtımına aylar kala bu tartışmanın galibi kesinlikle cep telefonları oluyor. PlayStation 5 ve Xbox Series X konsolları 2020 yılında mobil oyuncuları cep telefonlarından uzaklaştıracak mı bilinmez ama bu yıl içinde yeni mobil oyunların da pazara sunulması ile birlikte oyun pazarı hiç olmadığı kadar kızışacak.

    Mobil cihazların çözünürlükleri artıyor!

    Bugün yeni nesil oyun konsollarının 8K çözünürlüğü destekleyecek olmaları ile birlikte mobil cihazlardaki çözünürlüklerin de arttığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde tanıtılan OPPO Find X2 Pro 3168x1440p 3K çözünürlük sunarken Sony Xperia 1 II modelinin 3840x1644p yani 4K çözünürlüğe ulaştığını görüyoruz. Bununla birlikte yeni nesil ekranların HDR10+ desteği sayesinde oyun deneyimi başka bir seviyeye ulaşıyor.

    Yani gördüğünüz üzere cep telefonları oyunculara yüksek donanım sunabiliyor. Önümüzdeki dönemde ne olacak bilemiyoruz ama artan fiyatlar ve cep telefonlarındaki donanım güçlenmesi mobil oyunculuğu zirveye taşıyacak gibi görünüyor…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN