Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiYılın dikkat çeken IoT girişimleri

    Yılın dikkat çeken IoT girişimleri

    IoT(Nesnelerin interneti) son yılların en vizyon geliştirici ve yıkıcı teknolojilerinden biri. Ve bu teknoloji hiç şüphesiz şirketler, devletler ve en nihayetinde insanlık için müthiş fırsatlar sunuyor. Geçtiğimiz aylarda Bussiness Insider tarafından 500’den fazla kurumun yöneticileriyle yapılan araştırmaya göre şirketlerin IoT alanına önümüzdeki 5 yıl içinde 4.8 trilyon dolar harcaması bekleniyor. Bu internete bağlı cihaz sayısının 4 kat artması demek. IoT devriminin en büyük katkısı ise üretimin akıllanması olacak. Endüstri 4.0 olarak da isimlendirdiğimiz yeni nesil üretimin kalbinde tedarikten satışa tüm süreçlerindeki bilginin gerçek zamanlı işlenmesi ve anlamlandırılması söz konusu. Makinelerin birbiriyle daha iyi iletişim kurmasıyla otomatize olan üretim süreçleri şirketler için milyarca dolarlık maliyet avantajı, hayal edemeyeceğimiz seviyede bir verimlilik ve minimum hata demek. Nesnelerin interneti sektörünün gelecek 15-20 yıl içinde multi trilyon dolarlık bir sektör haline gelmesi bekleniyor. Bu nedenle büyük şirketler bu sektörde yerini almak ve bu yeri sağlamlaştırmak adına ciddi efor sarf ediyorlar, bu alana büyük yatırımlar yapıyorlar. Ve kendilerine bu IoT işinde yardımcı olacak çözüm ortakları arıyorlar. Nesnelerin interneti ekosisteminde güçlü olma adına şirketlerin bu bağlamda en uygun partnerlerinin bu alanda inovasyon geliştiren girişimler olduğunun altını çizmekte fayda var. Dünyada da Türkiye’de IoT alanında çözümler geliştiren girişim sayısında son dönemde çok ciddi bir artış var. Venture Scanner’ın 20 kategoride 50 ülke için değerlendirmeleri kapsayan IoT raporunda bu alanda bin 935 girişimin olduğunu görüyoruz. Akıllı ev teknolojilerinden giyilebilir teknolojilere kadar farklı alanlarda teknolojiler geliştiren bu girişimlerin toplama fonlama rakamları ise 35 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Dijital ekonominin inşasında başrolü üstlenecek IoT şirketleri arasında bu yılın en fazla dikkat çeken girişimlerini bir araya getirdim..
    IOTAS
    Akıllı ev teknolojileri sektörünün ABD’de şu anki değeri 50 milyar dolar ve tahminlere göre 2022 yılında 120 doları geçmesi bekleniyor. Akıllı ev teknolojisi üzerine çalışan girişim şirketlerinden olan IOTAS 2017 yılı CES fuarında inovasyon alanında ödüle layık görülen önemli bir firma. IOTAS evlere ışık, termostat gibi bağlantılı ev eşyaları sağlıyor ve ürünleri tüketiciler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
    Everything
    İngiliz firması Everything GE, Coca Cola gibi büyük markalarla çalışıyor. Firma bu markalar için birbiri ile bağlantılı cihazlar geliştiriyor. Şirketin adı Everything, çünkü şirket felsefesine göre fiziksel olan herşeyi dijital ortama taşımak mümkün.
    BluFlux
    BluFlux nesnelerin interneti üzerine çalışan ve radyo frekansları üzerine uzmanlaşan özel girişimlerden biri. WiFi bağlantısına göre çok daha ucuz olan radyo frekansı(RF) pek çok nesnelerin interneti cihazının bağlantısı için kullanılıyor ve bağlantı performansının oldukça başarılı olduğu iddia ediliyor. Özetle BluFlux mühendisleri sundukları RF çözümleri ile nesnelerin interneti cihazlarının performansını artırırken maliyeti düşürmeyi amaçlıyorlar.
    Pavagen
    Pek çok Amerikalının bir İngiliz firması olan Pavagen ile tanışması 2016 yılı Kasım ayında şirketin Washington D.C.’nin Dupont Meydanı’na döşediği akıllı taşlar sayesinde oldu. Tabanda yer alanda magnetler üzerine döşenen bu taşlar üzerine basıldığında enerji üretiyordu. Pavagen üretilen enerjiyi sokak lambalarının aydınlatma için harcadığı enerji yerine kullandı. Bu sayede ileride şehir planlanmasında kullanılabilecek önemli bazı veriler de elde ediliyor; günün hangi saatinde bölgede kaç kişi bulunduğu gibi. Bu konudaki diğer umut verici uygulamalar, futbolcuların stadyumu aydınlattığı futbol sahaları ve maratoncuların koşarken enerji üretmesi gibi.
    CrowdOptic
    Giyilebilir teknolojinin 3 boyutlu gerçeklik ile birleştirilip nesnelerin interneti ile dünyanın her yerine taşınabildiğini hayal edin. CrowdOptic teknolojisi ile bu mümkün. Bu sayede tıp öğrencileri dünyanın herhangi bir yerindeki bir ameliyatı izleyebiliyorlar. Antrenörler atletleri gerçek zamanlı veri ile eğitebiliyorlar. İtfaiye görevlileri olay yerinden anlık görüntüleri izleyebiliyorlar ve daha pek çok ilginç alanda bu teknoloji kullanılabiliyor.

    Görsel kaynak: electronicsb2b.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN