Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYavaş Açılan Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

    Yavaş Açılan Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

          Açılışta yavaş olduğu düşündüğümüz bilgisayarınızı yapacağınız birkaç işlem ile daha da hızlanmasını sağlayabilirsiniz.  Bilgisayarlar açılışta kullanılmayan uygulamaları da hazır duruma getirdiği için yavaş açılabilir. Eğer cihaz donanımı özellikle RAM konusunda zaten sorun yaşıyorsanız, açılışta yavaşlık oldukça can sıkıcı olabilir. Yavaş açılan bilgisayarı nasıl hızlandırılır? başlıklı yazımda, donanımsal sorunlar yaşıyor olsanız bile, cihaz açılışını nasıl hızlandırabileceğinizi ayrıntılı inceleyeceğim.

          Bilgisayarı açılışta nasıl hızlandırabileceğinizi incelemeye başlayalım.

    Gereksiz başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakma

          Bilgisayar açılırken olması gereken zamandan daha uzun sürede açılıyorsa, bunun en önemli nedenlerinin başında, başlangıçta yüklemesi gereken uygulamalar gelir. Çoğu zaman, bilgisayar açıkken kullanılmayan uygulamalar da açılışta belleğe yüklenir.

          Windows 10 ve üstü işletim sistemlerinde ekranın sol alt kısmında bulunan ” Aramak için buraya yazın” penceresine ” Başlangıç ” yazıldığında, gelen uygulama listesinden, başlangıç uygulamaları linki tıklandığında, cihaz açılırken açılan uygulamaların listesinin olduğu ekrana ulaşılır. Bu ekranda, kullanmadığınız uygulamaları kapatarak açılışın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Farkında olmadan kullanılan bir uygulamayı açılışta kapatılmışsa yine aynı ekrandan ilgili uygulamayı yeniden açabilirsiniz.

    Kötü amaçlı yazılım taraması yapma

          Bilgisayar başlatılırken kaynağı belli olmayan kötü amaçlı uygulamalar sistem kaynağını tüketiyor olabilir. Düzenli olarak kötü amaçlı yazılım taraması yaptığınızdan emin olmalısınız.

    Bilgisayar diskinde yer açmayı deneyin

           Bilgisayarınızda önyükleme sürücüsü olan C diskinde, kullanılacak alan kalmamış olabilir. Bilgisayar açılışta diskte yer kalmadığı için açması gereken uygulamaları RAM disk üzerinde açmak için zaman harcıyor olabilir. Bilgisayarınızdaki C önyükleme diskinin kullanım oranlarını kontrol ederek, gerekirse yer açmak için kullanmadığınız uygulama ve içerikleri kaldırabilirsiniz.

    BIOS’u güncelleme veya yenileme

           Bilgisayar açılışını hızlandırmak için etkinleştirilmesi gereken bazı BIOS ayarları vardır. Örneğin, başlangıç performansını olumsuz yönde etkileyebilecek başlangıç logolarını devre dışı bırakabilirsiniz. Diğer taraftan, bilgisayarın BOIS versiyonu eski ise BIOS uygulamasını güncelleyebilir ya da ilgili firmanın kullandığınız bilgisayar için yayınladığı yeni BIOS versiyonunu yükleyebilirsiniz. BIOS güncellemek veya yeni bir BIOS uygulaması kurmak dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Bu işlemi yapmaya başlamadan önce daha önce yapanların yorumlarını ve ilgili videoları izleyerek olası sorunları önceden önleyebilirsiniz.

    SSD disk kullanmaya başlayın

          Ana önyükleme diski olarak hala döner başlıklı bir disk kullanıyor, 8 GB ve daha az RAM buluna bir cihazda Windows 10 veya 11 işletim sistemi çalıştırıyorsanız, SSD disk zamanı gelmiş demektir. SSD disk gerek açılış hızını ve gerekse de gelen olarak bilgisayar performansını hissedilir derecede artıracaktır. Ek olarak, cihaz RAM’ini artırmanız da bilgisayar hızında tahmin bile edemeyeceğiniz performans artışı sağlayacaktır.

    Windows’u yeniden yükleme

          Özellikle SSD disk ve RAM değişiklikleri yapıldıktan sonra, işletim sistemini de yenilemek,  hız konusunda oldukça fark yaratacaktır. Eski diskteki uygulamaları yeni bilgisayara toplu yüklemek için daha önce yazdığım bu makaleden yararlanabilirsiniz.

           Twitter takip için @salihertugrul   YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN