Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunXCOM: Enemy Within Mobil İnceleme

    XCOM: Enemy Within Mobil İnceleme

    Dünya hızla değişiyor ve artık PC başında oyun oynama deneyimi, tablet ve telefonların oldukça güçlü seviyelere gelmesi ile birlikte farklı bir anlam kazanıyor. PC’de oynadığımız oyunların neredeyse aynı grafikler ve mekanikler ile telefonlarımızda ve tabletlerimizde karşımıza çıkıyor olması oldukça değişik hisler uyandırıyor. Bu yazıda konuğumuz XCOM serisinin üyesi XCOM: Enemy Within mobil sürümü. Cep telefonunda ya da tablette XCOM keyfi nasıl oluyor? Bu yazıda bu soruya cevap arayacağız.

    XCOM’u hiç bilmeyen okurlarımız için kısa bir girizgah yapayım. Sıra tabanlı strateji türünün en popüler ve türe her adımda yenilikler katan bir yapım. Dünya dışı varlıkların dünyayı istila etmesi aşamasında insan ırkının geleceğini savunma amacıyla kontrolü ele aldığınız, askeri gelişimler, politik hareketler ve gidişatın nasıl olacağına stratejilerinizin ve seçimlerinizin karar verdiği bir yapım. Buradaki stratejilerden kasıt, oyuna başlarken ilk üssünüzü dünyanın hangi bölgesine kurup ne gibi artılar ve eksiler almanızdan tutun, ekibinizdeki sayılı ve yetenekli askerlerinizi nasıl geliştireceğinize, hangi zırh ve silahları kullanacaklarına, ne gibi ek ekipmanlar ile savaş alanında uzaylılara karşı göğüs gereceklerine kadar giden bir aşamadan bahsediyorum. Savaş alanına çıkana kadar olan süreç gerçekten sizi gerçek bir komutan gibi hissettiriyorken, savaş alanında ise çaresizliği iliklerinize kadar yaşadığınız bir oyun XCOM serisi.

    Rakibinizi kesin vuracağını düşündüğünüz bir atışınızın ıskalaması ile bütün ekibin ilmek ilmek sökülüp dağıldığı, psikolojik olarak çöküp sağa sola rasgele ateşler ederek birbirlerini yaraladığı olası senaryolar görmeye hazır mısınız?

    XCOM serisinin en bağlayıcı yanı oyunun gidişatı ile birlikte size hırs yaptırması ve uzun saatler boyunca pc başında tutmasıdır. Dünya haritasında uzaylıların hareketleri, araştırma birimlerinizin ortaya çıkardığı opsiyonlar, mühendislerinizin hayata geçirdiği projeler, üreteceğiniz ekipmanlar, askerlerinizin katılacağı savaşlar ve alacağı rütbeler, onlara göre açılacak yetenekler. Her askerin yetenek ağacına göre özel olarak açılacak kimliği ile PC başında bu yapım sizleri adım adım karmaşıklaşan ve her bir askeri kaybetmemeniz için ihtiyatlı hareket etmek zorunda bırakıyor. İsterseniz risk alarak haritada büyük hamleler ile açılabilir ve heyecan peşinde koşabilirsiniz.

    Oyun bu durumlarda sizi çok büyük cezalandırabiliyor. Klasik bir XCOM oynayışı şu şekildedir: Küçük hareketler ile haritaya yayıl. Ekibin birbirini görüp koruyabilir şekilde konumlansın. Etraftaki siper alabileceğin objeleri sürekli olarak kullan. Asla tek başına bir birimini büyük hareketler ile ilerletme. Yanında mutlaka medkit bulunsun.

    Bu akış ile birlikte rakibinizin harita üzerindeki zayıf halkasına güçlü darbe indirmek akabinde de fişini çekmek için onu kıstırmak klasik bir XCOM bitirişidir.

    Bütün bunları biz PC tarafında yıllardır klavye ve mouse ile oldukça rahat yapıyorduk. Grafiklerin güzelliği ile birlikte de hiç sırıtmadan bu deneyimi yaşadık.

    PC tarafı için oldukça güzel grafikler ile XCOM: Enemy Unknown ve onun ek paketi XCOM: Enemy Within 2012 ve 2013 yıllarında çıkmıştı. O zamandan bu zamana PC’de deneyimlediğim oyun mobilde de şahane gözüküyor. El alışkanlıklarınız haricinde oyuna başladığınızda grafikler asla gözünüze batmıyor. Zaten bir telefonda oynuyorsanız ekranın büyüklüğüne göre detay seviyesi gayet yeterli. Belki tabletler için bu durum biraz can sıkıcı boyutta olabilir. Ama yine de oyunun kendi mekaniklerinin korunarak mobile gelmiş olması ve bu deneyimin heyecanı aşamasında grafiklere takılacağınızı çok düşünmüyorum.

    PC’de ne görüyorsanız oynanış ve ilerleyiş olarak burada da var. Ekrana dokunarak XCOM oynamak biraz tuhaf bir deneyim fakat çabuk alışıyorsunuz. Klavye ve mouse rahatlığının yerini alışınca alabilecek bir deneyim bize sunulmuş. Telefon ekranına göre ölçeklendirmesi de gayet yeterli. Butonların ve komutların ekranda karmaşa yaratmadan sunuluyor ve tıklanabiliyor olması hoş bir durum.

    Klasik XCOM akışı olduğu için genel hikaye ve diğer konular hakkında deneyimi ve süreci size bırakıyorum. Cep telefonunuzda XCOM keyfi yaşamak istiyorsanız bu oyun tam olarak uzun bir süreci sizin için başlatıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN