Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetWindows kullanıcıları için alternatif açık kaynak yazılımları

    Windows kullanıcıları için alternatif açık kaynak yazılımları

    Daha önce, ‘En popüler açık kaynak yazılımları’ başlıklı bir yazı kaleme almış, bu yazıda temel olarak en çok kullanılan açık kaynak yazılımlarından bahsetmiştim. Bu yazıda ise, bilgisayarlarında Windows işletim sistemi kullananlar için, açık kaynak yazılım alternatifleri öneriyorum.

    Problemi kökten çözmenin yolu Linux’a geçmek

    Açık kaynağa gönül verenler için, sorunu temelden çözmek için Windows’la vedalaşmak ve açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux dağıtımlarından birine geçmek daha mantıklı olacaktır. Linux dağıtımları arasında, Pardus, Ubuntu vb. pek çok alternatif arasından seçim yapmakta özgürsünüz.

    LibreOffice

    Microsoft Office yerine LibreOffice

    Bilgisayarlarımızda temel uygulamalardan biri Microsoft’un Office yazılımı gibi bir kelime işlemcidir. Office yazılımının açık kaynak camiasında bir çok alternatifi bulunuyor. Bunlar arasında en popüleri LibreOffice yazılımıdır. Farklı bir alternatif denemek isterseniz, Apache OpenOffice‘i tercih edebilirsiniz.

    GIMP

    Adobe Photoshop yerine GIMP

    Fotoğraf düzenlemek için kullanılan en popüler yazılım kuşkusuz Adobe şirketinin Photoshop adlı ürünü. Evinizde fotoğraf düzenlemek için daha gelişmiş bir yazılım arıyor ve Photoshop’a para vermek bütçenizi zorluyorsa, açık kaynak kodlu, dolayısıyla ücretsiz olan GIMP‘i deneyebilirsiniz.

    Google Chrome

    Microsoft Edge yerine Google Chrome

    Bilgisayarınızda Windows işletim sistemi yüklüyse, varsayılan web tarayıcısı olarak Microsoft Edge ya da Internet Explorer hazır gelmiş demektir. Edge, günümüz koşullarında bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir yazılım. Google’ın Chrome adlı web tarayıcısını kullanmak, sizin için daha kullanışlı olacaktır.

    VLC media player

    Windows Media Player yerine VLC Media Player

    Microsoft’un varsayılan medya oynatıcısı Windows Media Player, basit işlevler için yeterli olsa da, ek kodlayıcılar gerektiren videoları çalıştırmadığında moral bozucu olacaktır. Bu nedenle bilgisayarınıza yüklemek için kodlayıcılar aramaktansa VLC Media Player‘a geçmek daha pratik bir çözümdür.

    Mozilla Thunderbird

    Microsoft Outlook yerine Mozilla Thunderbird

    Microsoft’un Office yazılım paketini satın aldığınızda (uygun paketi seçtiyseniz) içinde Outlook e-posta istemcisi de gelecektir. Office satın almak için bütçe ayıramayacak durumdaysanız, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen ücretsiz Thunderbird imdadınıza yetişecektir. Ajanda olarak da Lightning Calendar kullanabilirsiniz.

    Scribus

    Adobe InDesign yerine Scribus

    Basılı yayınlar tasarlamakla ilgileniyorsanız, Adobe InDesign veya QuarkXPress gibi yazılımlar yerine açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir çözüm olan Scribus tercih edilebilir. Adobe InDesign kadar başarılı olmasa da, temel olarak broşür, dergi ve gazete tasarlamak için işinizi görecektir.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN