Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetMicrosoft, Windows 10X ile Chrome OS'e rakip oluyor

    Microsoft, Windows 10X ile Chrome OS’e rakip oluyor

    Dünyaca ünlü yazılım şirketi Microsoft, bir süre önce Windows 10X adlı bir işletim sisteminin geliştirme çalışmalarına başlamıştı. Zaman zaman bu yeni işletim sistemiyle ilgili yeni bilgilere ulaşıyoruz. Başlangıçta bulut teknolojisi destekli ve çift ekranlı katlanabilir bilgisayarlar için geliştirildiği belirtilen Windows 10X, gelinen noktada Google’ın bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemi Chrome OS’e benzemeye başlamış durumda. O halde Microsoft’un ‘Windows Lite’ olarak da bilinen Windows 10X ile Chrome OS’in yerini almaya aday olduğunu söyleyebiliriz.

    Windows 10X
    Windows 10X

    Windows 10X, yeni piyasaya çıkacak tek ya da çift ekranlı taşınabilir bilgisayarlar, ikisi bir arada bilgisayarlar ve katlanabilir ekranlı bilgisayarlar için kullanılacak. Bu yıl içinde piyasaya sunulması beklenen işletim sistemi, yeni satın alınan taşınabilir bilgisayar ve tablet cihazlarında yüklü olarak gelecek. Yeni işletim sistemi Microsoft’un Surface cihazlarında da kullanılacak. Mevcut kişisel bilgisayarlar (PC’ler) içinse bu sistemin (şimdilik) kullanılması düşünülmüyor.

    Windows 10X
    Windows 10X

    Şirketin oluşturmak istediği ‘Bulut PC’ kategorisi çerçevesinde, Windows 10X işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlar Microsoft’un Azure bulut platformu üzerinde çalışacak. Bu cihazlara klasik kişisel bilgisayarlarda olduğu gibi Win32 yazılımları yüklenemeyecek. Sadece Microsoft’un ‘Bulut PC’ler için sunduğu yazılımlar Microsoft Store uygulama mağazasından alınıp kullanılabilecek. Bu yazılımların başında doğal olarak şirketin Microsoft 365 ve OneDrive gibi uygulamaları yer alacak.

    microsoftstore
    Microsoft Store

    Hali hazırda Microsoft Store uygulama mağazasına baktığımızda, kullanılabilecek uygulama sayısının az olmadığını görüyoruz. Microsoft Store, Google’ın uygulama mağazası Google Play’in bir benzeri. Microsoft’un akıllı telefonlar için geliştirdiği işletim sistemi Windows Phone, uygulama sayısının yeterli olmaması nedeniyle büyük bir hüsrandı. Uzun süre Windows Phone’lu telefonlar kullanarak sabırla beklememe rağmen, ne yazık ki başarısızlıkla sonuçlandığını bizzat yaşamıştım.

    Microsoft Store
    Microsoft Store

    Windows 10X tarafında ise böyle bir sorun yaşanacağını öngörmüyorum. Çünkü mevcut Windows 10 işletim sistemli bilgisayarlarda Microsoft Store uygulama mağazası yıllardır var ve kullanılabilecek uygulama sayısı konusunda Windows Phone’daki kadar şanssız bir durumda değiliz. Windows 10X yüklü bilgisayarlar pazara sunulduğunda bu ivmenin artacağını ve uygulama geliştirme konusunda da büyük destek göreceğini düşünüyorum. Çünkü yaygın bir platform olan Microsoft Store’da tüm yazılım üreticileri yer almak isteyecektir.

    Microsoft’un üzerinde çalıştığı Windows 10X işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda tüm kullanıcı verileri şirketin bulut veri depolama servisi OneDrive ile senkronize edilecek. Bu açıdan bilgisayarınızın depolama kapasitesinin büyüklüğünün, OneDrive hesabınızın kapasitesiyle eşdeğer olacağını söyleyebiliriz. Doğal olarak sadece işletim sistemini çalıştıracak 32, 64 ya da 128GB gibi SSD diskli bilgisayarlarda da rahatlıkla günlük çalışmalarınızı yapabileceksiniz. Bugün piyasada 32GB SSD’li ve kullanıcı verilerini OneDrive’da tutan bilgisayarlar mevcut.

    Windows 10X

    Bu yıl içerisinde satışa çıkacak bilgisayarlarda görebileceğimiz Windows 10X işletim sistemi, bugün kullandığımız Windows 10 sürümlerine göre daha az özellik barındırıyor. Şirketin Azure bulut servisi üzerinden kullanılacağı belirtilen Windows 10X’te başlat menüsü ve durum çubuğunda daha az nesne görüyoruz. Windows 10X’daki sistem fonksiyonları da daha azaltılmış durumda. Bu da işletim sisteminin nisbeten daha az sistem kaynağına sahip cihazlarda performanslı çalışmasını sağlayacak. Bu durumu, Android işletim sistemli bir taşınabilir bilgisayar kullanacakmışsınız gibi hayal edebilirsiniz.

    Chrome OS
    Chrome OS

    Sıraladığımız özellikleriyle Microsoft’un oluşturmaya çalıştığı ‘Bulut PC’ kategorisini, bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemi Chrome OS’in karşısına konumlandırmaya çalıştığını ve Google’ın izinden gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilindiği gibi, Chrome OS yüklü gelen bilgisayarlarda Google servisleri öntanımlı olarak geliyor. E-posta, takvim, mesajlaşma, görüntülü görüşme, kelime işlemci, bulut depolama gibi tüm çözümler Google tarafından sağlanıyor. Windows 10X’te ise uygulamaların tamamen Microsoft Store’dan indirildiği bir döneme gireceğiz.

    Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz

    Bu yazıda Microsoft’un Windows 10X işletim sistemiyle Google’ın Chrome OS işletim sistemine rakip olmaya hazırlandığını sizlerle paylaştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN