Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetTom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint İnceleme

    Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint İnceleme

    Ghost Recon Breakpoint, Ubisoft’un uzun süredir beklenen oyunlarından biri. Açık dünya, TPS ve bolca aksiyon derken kendinizi saatlerce PC başında tutmanız mümkün. Ancak güzellikleri kadar eksilerinden kurtulamayan oyunun, çokça bug sorunu yaşaması ve bunu da oynanışa yansıtması gözden kaçmıyor. Oyun hikayesi bizi gizemli bir adaya götürüyor.

    Karakterimizin adı Nomad. Teknoloji devi Skell Teknolojisine ev sahipliği yapan Auroa, yanlış ellere düşüp tüm temaslar kaybolunca, kurtarıcı rolüne bürünüyoruz. Kader ağlarını örüp eski bir dostumuzu karşımıza, ortalık iyice karışıyor. Breakpoint hikayesi tahmin edilebilir ve basit bir aksiyon filmi tadında ilerliyor. Ancak Jon Bernthal (Cole D. Walker) sahneye çıktığı an, tüm oyunun rengi değişiyor. Oyunu eğer kolay modda ve sadece hikaye odaklı oynarsanız, 30 saatte tamamlamanız mümkün. Hatta bu süreyi 16 saate düşüren de var. Ancak bir noktada sadece hikaye kısmını oynamak istemeyeceksiniz.

    Çünkü arka planda yapılacak çok şey var. Oyunun başlangıç kısmında sizi bir karakter yaratma ekranı bekliyor. Fazla detay olmasa bile sonrasında aksesuar veya renk katmanlarında karakterinizi süslemek mümkün. Hatta farklı modeller bile satın alabiliyorsunuz. Microtransaction konusu oyunun en can sıkıcı kısmı. Ancak Ubisoft, bunu kaldırdı. Tarih konusu belli değil ancak işin içerisinde PvP olunca, microtransaction büyük tepki toplamıştı. Doğal olarak oyuncuların daha dengeli karşılaşmalarda eğlenebilmesi adına, microtransaction “şimdilik” kalktı. Oyun görev silsilesine dönecek olursak; Objectives, Special Operations, Faction Missions ve Missions olarak bizi dört dal bekliyor. Objectives; silah ve parçaları, toplanabilir ve XP veren fotoğraflar, dosyalar, ayrıca ipuçlarını barındırıyor. Objectives kısmında, bulmak istediğiniz silah tarifini haritanızda işaretleyebilir ve bu sırada ana görevinize de odaklanabilirsiniz. Özellikle oynanışı kolaylaştıran silah parçalarının da tariflerini kovalamayı unutmayın. Bu nedenden kafasında ünlem işareti olan düşman askerlerini öldürmeyi değil, sorgulamayı seçin. Kafasında ünlem olan arkadaşlar, size bilgi verecektir.

    Bu bilgiler, kamp alanı, silah tarifi ve hatta yan görevle alakalı ipuçları içeriyor olabilir. Konumuzdan dağılmadan devam edelim. Special Operations; oyunun Ghost War yani PvP kısmı. Burada fazla zaman geçiremedik ancak Gamescom 2019’da 4v4 olarak ilerleyen maçlar, inanılmaz keyifliydi. Special Operations’da kendi lobinizi kurabilir veya standart modda takılabilirsiniz. Ayrıca çeşitli ödüller veren PvP görevlerini es geçmeyin. Faction Missions; size Battle Rewards kazandırıyor ve 2 dala ayrılıyor. Burada Mads Schulz (Homesteaders) ve Haruhi Ito’nun (Outcasts) kendi bölgelerini korumak amaçlı verdikleri görevleri yapıyoruz. Görevler genelde, kamyonu kaçır, adam kurtar, tehdidi yok et, drone bul, drone kampını patlat gibi fikirlerden oluşuyor ancak her birinin aksiyonu da farklı. Son olarak Missions; hikaye ve yan görevler olarak ikiye ayrılıyor.

    Yan görevlere, başka bir göreve giderken denk gelebiliyorsunuz. Mesela dağın başında yalnız kalmış iki bilim adamı veya düşmanın ortasında kalmış sıradan bir sivil. Yan görevler, kendi hikayelerine sahipler ancak genelde basit temalarla süslüler. Oyunda sizi bekleyen ve oynanışı güzelleştiren 4 farklı yetenek ağacı yer alıyor. Field Medic, Assault, Panther, Sharpshooter. Her birinin adından anlayacağınız üzere belli bonusları mevcut.  Ancak burada önemli bir bilgi vermek gerek; 4 sınıf, tek yetenek ağacı kullanıyor. Bu sınıfların her biri kendi avantajlarına sahip. Sınıflardan birini seçip, onların kendi bonuslarını kullanarak savaşınızda mücadele ediyorsunuz. Mesela, Field Medic ile Medkit sahibi olurken, Panther ile sis içerisinde kaybolabiliyorsunuz. XP yani deneyim puanı kazanıp seviye atladıkça veya yetenek puanı kutularına denk geldikçe, bu ağaçlardaki özellikleri açıyorsunuz. Açılan bazı özellikler pasif yetenekler yani perk’leriniz olarak sizi daha güçlü kılıyor, bazıları da daha ucuza alışveriş yapmanızı sağlıyor. Her yeteneği karakterinize vermeden önce okumayı ihmal etmeyin. Ek olarak kullandığınız sınıfın özel görevlerini de yapın.

    Bu görevler LMG ile 3 düşman öldürme, 5 düşmanı herhangi bir patlayıcıyla havaya uçurma gibi temalardan oluşuyor. Oyun haritasında dinlenebileceğiniz ve kendinize 1 saat boyunca dayanıklılık, ekstra XP gibi bonuslar verebileceğiniz kamp alanları mevcut. Bu kamp alanlarında kişisel garajınıza girebilir, topladığınız çeşitli ıvır zıvırla craft (el bombası, ilk yardım şırıngası, mayın vb)  ve alışveriş de yapabilirsiniz. İşin güzel kısmı siz seviye atladıkça ve eşya seviyeniz de aynı orantıda yüklesince, satın alabileceğiniz silahlar da sizinle benzer seviyede oluyor. Eşya kısmında silah ve zırh sistemiyle karşılaşıyorsunuz.  Zırh kısmında eldiven pantolon, çekik yelek gibi isimler mevcut. Bunların renklerini ve üzerinizde farklı modellerle görünmesini sağlayabiliyorsunuz. Silahlarınız gibi zırh parçalarınızın da eşya seviyeleri var. Devasa bir haritadasınız ve görevleri yaptıkça daha iyi eşyalara ulaşıyor, bir noktada bu eşyaların seviyelerine göre görevlere dalıyorsunuz. Şöyle ki 150+ olarak görünen bir göreve üzerinizdeki 100 eşya seviyesiyle dalmak, işinizi oldukça zorlaşacaktır. İmkansız değil, ancak tek vuruşta ölmeniz de münkün.

    Ayrıca oyunun sinir bozucu drone’larını vurmak anlamsız sinir bozucu olduğu için kendi seviyenizde takılmak daha mantıklı olacaktır. Zaten bir noktada oyun sizi uyarıyor ve gerekli rehberliği yapıyor. Oyunu güzel yapan en önemli konu, co-op olması. 4 kişiye kadar partiler kurup, rol dağılımlarına göre görevleri yerine getirebilirsiniz. Her ne kadar zorluk derecesini arttırsanız da yapay zekada pek değişiklik olmuyor. Zorluk kısmı, düşmanın size daha fazla hasar vurması dışında pek etkili değil. Sıkıntı şu ki düşmanlar bazen boş boş duvara koşabiliyor, karakteriniz aynı şekilde ağaca takılabiliyor, ara sinematiklerde aniden saçınız sakalınız kaybolabiliyor, başarıyla indirdiğiniz helikopter durup dururken patlıyor vs. Ghost Recon Breakpoint, yakın zamanda bug sorununu düzeltmek adına yama çıkartmaya başlaması şart.

    Özellikle bazı görevlerin bug’da kalması ve devam edilememesi büyük sorun. Oynanış kısmı, Wildlans ile aynı. Havaya bir drone yolluyor, düşmanları işaretliyor ve sonra da onları tek tek avlıyorsunuz. Bu sefer gizlilik öğesi daha yoğun ve alarm çaldığı an yığınla düşman askeri tepenize binebiliyor. Helikopter veya uçaktan saklanmanız gerekebiliyor. Oyun raid sistemine henüz giriş yapamadığımız için tam olarak “satın almalısınız” yorumunu yapamıyoruz. Ancak eğleneceğinizin garantisini verebiliriz. Ghost Recon Breakpoint, muazzam manzarası, leziz atmosferi ve gaza getiren müzikleriyle türünü sevenlerin şans verebileceği oyunlardan.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN